Όλοι το έχουμε νιώσει. Οι παλάμες μας να ιδρώνουν ή τα δόντια μας να σφίγγονται ως αποτέλεσμα του θυμού μας. Και αυτά τα σημεία του σώματος δεν είναι τα μόνα που επηρεάζονται. Πρόσφατη μελέτη που εξέτασε τον αντίκτυπο του θυμού στην υγεία της καρδιάς αποκάλυψε ότι ακόμη και οι σύντομες εκρήξεις θυμού μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο.

Για τις ανάγκες της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association, οι ερευνητές εξέτασαν 208 υγιείς νεαρούς ενήλικες. Οι ίδιοι έλαβαν δείγματα αίματος και μέτρησαν την αρτηριακή πίεση των συμμετεχόντων πριν και αφού έλαβαν οδηγίες για να εκτελέσουν ένα από τα παρακάτω:

  • Να μετρήσουν δυνατά.
  • Να ανακαλέσουν αναμνήσεις που τους προκαλούσαν θυμό.
  • Να ανακαλέσουν αναμνήσεις που τους προκαλούσαν θλίψη.
  • Να επαναφέρουν αγχωτικές αναμνήσεις.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα αιμοφόρα αγγεία εκείνων που ζωντάνεψαν ξανά στη μνήμη τους συμβάντα που τους είχαν προκαλέσει θυμό, είχαν μειωμένη ικανότητα διαστολής. Όταν τα αιμοφόρα αγγεία δεν μπορούν να διασταλούν, περνούν περισσότερο χρόνο σε συστολή και μπορεί να στρεσάρουν την καρδιά.

Κι άλλες μελέτες επιβεβαιώνουν τις επιπτώσεις του θυμού στην υγεία

«Ο θυμός βλάπτει τη λειτουργία των αρτηριών, γεγονός που συνδέεται με μελλοντικό κίνδυνο καρδιακής προσβολής», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Ντάιτσι Σίμπο, καρδιολόγος στο Columbia University Irving Medical Center.

«Αυτή η μελέτη δεν είναι η πρώτη που αποκαλύπτει μια σχέση μεταξύ θυμού και υγείας της καρδιάς. Άλλες έρευνες δείχνουν επίσης ότι ο θυμός μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης γαστρεντερικών προβλημάτων, αϋπνίας, πονοκεφάλων και διαταραχών της διάθεσης. Μπορεί επίσης να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να επιδεινώσει υπάρχουσες καταστάσεις υγείας, όπως η αρθρίτιδα», συνέχισε ο ίδιος.

Και η άλλη πλευρά του νομίσματος…

Ενώ είναι σαφές από τις έρευνες ότι ο θυμός μπορεί να έχει παρενέργειες, όπως όλα τα συναισθήματα, εξυπηρετεί με τη σειρά του κάποιο σκοπό.

«Το αίσθημα του θυμού μας ενεργοποιεί μπροστά στην αδικία και μας ενθαρρύνει να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας όταν μας φέρονται άσχημα», εξηγούν οι επιστήμονες.

«Η φυσιολογική απόκριση που συνοδεύει τον θυμό μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη», προσθέτουν.

«Όταν αντιλαμβανόμαστε την αδικία, αυτή η απειλή πυροδοτεί την απόκριση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, προκαλώντας σωματικές αντιδράσεις όπως για παράδειγμα πιο έντονο καρδιακό ρυθμό, τεντωμένους μυς και κοκκινίλα στα μάγουλα. Αυτή η απόκριση ενισχύει επίσης την εστίαση, την εγρήγορση και την ενέργεια, κάτι που μπορεί να μας βοηθήσει να δράσουμε και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.

Μια πρόσφατη μελέτη μάλιστα έδειξε ότι τα άτομα που ολοκλήρωσαν ένα σύνολο απαιτητικών εργασιών, όπως η επίλυση παζλ, ενώ ήταν σε κατάσταση θυμού, είχαν καλύτερες επιδόσεις από τους συμμετέχοντες που ένιωθαν άλλα συναισθήματα, όπως λύπη ή χαρά», επισημαίνουν οι ίδιοι.

Όταν ο θυμός γίνεται καταστροφικός

Αν και ο θυμός μπορεί λοιπόν να είναι εποικοδομητικός, εάν είναι δυσανάλογος με το γεγονός που τον πυροδοτεί ή εάν κάποιος τον κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε μπορεί να γίνει καταστροφικός.

Ο θυμός ξεπερνά επίσης τα όρια όταν οδηγεί σε επιθετικότητα.

Για να αποφευχθεί η εκτροπή του θυμού σε… ανθυγιεινό έδαφος, είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τα σημάδια της κλιμάκωσής του. Επιπλέον, είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε αποτελεσματικές στρατηγικές διαχείρισης του θυμού, όπως η άσκηση και ο διαλογισμός, συμβουλεύουν οι ειδικοί.

*Εάν δυσκολεύεστε να ελέγξετε την ένταση ή τη διάρκεια του θυμού σας, συμβουλευτείτε έναν ειδικό ψυχικής υγείας για βοήθεια και σωστή καθοδήγηση.