Μήπως είσαι έξτρα αγχωμένος/η τελευταία; Το σώμα σου ανταποκρίνεται στο άγχος απελευθερώνοντας ορμόνες που αυξάνουν τον ρυθμό της καρδιάς, της αναπνοής και αιματώνουν τους μυς σου ώστε να είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν στην «απειλή» (ρεαλιστική ή μη).

Όταν, όμως, τα επίπεδα άγχους παραμένουν υψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυξάνεται ο κίνδυνος για διάφορες παθήσεις και καταστάσεις υγείας, όπως υπέρταση, εγκεφαλικό, διαβήτης τύπου 2 και εξασθενημένο ανοσοποιητικό.

Τώρα, ερευνητές του University College London (UCL) βρήκαν ότι το άγχος μπορεί να διπλασιάσει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου Πάρκινσον.

Συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα από 109.435 ασθενείς (50 ετών και άνω) που είχαν αναπτύξει άγχος την περίοδο 2008-2018 και τους συνέκρινε με 878.256 αντίστοιχους συμμετέχοντες που δεν είχαν άγχος. Στην συνέχεια αξιολόγησε χαρακτηριστικά σημάδια όπως διαταραχές ύπνου, κατάθλιψη και διαταραχή της ισορροπίας, από την περίοδο της διάγνωσης του άγχους έως και ένα έτος πριν από την ημερομηνία διάγνωσης του Πάρκινσον.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό British Journal of General Practice, ο κίνδυνος εμφάνισης Πάρκινσον αυξήθηκε κατά δύο φορές στους 50αρηδες με άγχος σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

«Κατανοώντας ότι το άγχος και τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον σε ηλικία άνω των 50 ετών, ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να ανιχνεύσουμε την πάθηση νωρίτερα και να βοηθήσουμε τους ασθενείς να λάβουν τη θεραπεία που χρειάζονται», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

«Μελλοντική έρευνα θα πρέπει να εξετάσει γιατί τα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών με νεοεμφανιζόμενο άγχος διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Πάρκινσον και αν η έκβαση της νόσου επηρεάζεται από τη σοβαρότητα του άγχους», προσθέτουν.

Η νόσος του Πάρκινσον σε αριθμούς

H νόσος του Πάρκινσον είναι μία ασθένεια που εκδηλώνεται συνήθως μετά την ηλικία των 50 ετών, αν και ένα ποσοστό 5-10% των ασθενών είναι κάτω των 40 ετών.

Είναι η δεύτερη πιο συχνή νευροεκφυλιστική πάθηση παγκοσμίως και εκτιμάται ότι θα επηρεάσει 14,2 εκατομμύρια ανθρώπους έως το 2040. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αναμένεται ότι θα ξεπεράσει τον καρκίνο σε συχνότητα εμφάνισης.

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Πάρκινσον των Ηνωμένων Πολιτειών, κάθε 6 λεπτά ένας άνθρωπος διαγιγνώσκεται με την νόσο.

Η βαρύτητα της νόσου του Πάρκινσον διαφέρει από άτομο σε άτομο (καθώς κάθε περίπτωση είναι μοναδική) και υπολογίζεται συνήθως με ειδικές κλίμακες που την διαχωρίζουν σε στάδιο από το 0 μέχρι το 5, όπου το στάδιο 0 περιλαμβάνει αυτούς που δεν έχουν συμπτώματα και το στάδιο 5 είναι η πιο σοβαρή μορφή. Αξίζει να πούμε ότι τα συμπτώματα μπορούν να ποικίλλουν από την μία ημέρα στην άλλη κι ότι σχεδόν πάντα περιλαμβάνουν επιπτώσεις τόσο σωματικές, όσο και γνωστικές και ψυχολογικές.

Αυτήν τη στιγμή βρίσκονται υπό έρευνα πολλοί πιθανοί βιολογικοί δείκτες, που ελπίζουμε στο μέλλον να επιτρέπουν την διάγνωση της νόσου με μια απλή εξέταση αίματος ή μια απεικόνιση. Έως τότε όμως, η διάγνωση της νόσου είναι κλινική.