Σε όλους μας έχει τύχει η μέρα να είναι εξαιρετικά αργή έως και μονότονη στην δουλειά, στο σπίτι, ακόμα και στο σχολείο. Ακόμα και εάν έχουμε να κάνουμε πολλά, δεν μπορούμε να συγκεντρωθούμε, μιας και αυθόρμητα το βλέμμα μας πάει στην ώρα και μοιραία συνειδητοποιούμε ότι ο χρόνος μοιάζει να έχει… «παγώσει».

Τι μπορούμε να κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις, ειδικά όταν αντιλαμβανόμαστε ότι δεν σπανίζουν; Όπως και σε πολλά άλλα ζητήματα, έτσι και σε αυτό, η αποδοχή είναι σημαντική.

Χρόνος σε “fast forward”

Σε πρώτη ανάλυση πρόκειται για μια κοινή εμπειρία, ειδικά όταν βρισκόμαστε σε μονότονες ή δυσάρεστες καταστάσεις. Αυτή η επιθυμία μπορεί να πηγάζει από την φυσική μας κλίση να αναζητούμε άνεση ή ευχαρίστηση, αποφεύγοντας την δυσφορία.

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν για να περάσει πιο γρήγορα ο χρόνος; Μερικές συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν, περιλαμβάνουν:

Μην κοιτάτε την ώρα

Ενώ μπορεί να έχετε την αυθόρμητη τάση να κοιτάτε πιο συχνά την ώρα, αυτό μπορεί στην πραγματικότητα να σας επηρεάσει αρνητικά, αυξάνοντας το άγχος ή την ανυπομονησία και μειώνοντας την παραγωγικότητα και την καλή σας διάθεση.

Ταυτόχρονα αυτή η συνήθεια σας εμποδίζει από το να μείνετε παρόντες στην παρούσα στιγμή. Η ικανότητα να είστε παρόντες ακόμα και σε καταστάσεις που σας προκαλούν δυσφορία ή την μονοτονία, είναι απαραίτητη για την προσωπική σας ανάπτυξη και ανθεκτικότητα.

Προσπαθήστε να αποδεχθείτε και να αγκαλιάσετε αυτήν την δυσφορία, ακόμα και εάν πρόκειται για πλήξη, επιτρέποντας στον εαυτό σας να τη βιώσει πλήρως δίχως να προσπαθείτε να ξεφύγετε ή να βιαστείτε.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να μάθουμε να πλοηγούμαστε σε δύσκολες καταστάσεις με μεγαλύτερη ευκολία και να αναπτύξουμε την ικανότητά μας να χειριζόμαστε τη δυσφορία με υγιή και εποικοδομητικό τρόπο.

Δημιουργήστε μια προβλέψιμη ρουτίνα

Δουλειά και multitasking για πολλούς είναι συνώνυμα, όμως η διαχείριση πολλαπλών διαφορετικών εργασιών παράλληλα μπορεί να αυξήσει το στρες. Εάν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να δημιουργήσετε μια τακτική, προβλέψιμη ρουτίνα.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αποδίδουμε τα μέγιστα μέσα από τις ρουτίνες.

Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη από τους ερευνητές του Tel Aviv University, οι προβλέψιμες, επαναλαμβανόμενες ρουτίνες προάγουν το αίσθημα ηρεμίας και βοηθούν στη μείωση του άγχους. Σας βοηθούν να επανακτήσετε τον έλεγχο της ημέρας σας και ως εκ τούτου της καθημερινότητάς σας.

Με τις ρουτίνες μπαίνουμε στον «αυτόματο πιλότο» και έτσι είναι πιο πιθανό να ολοκληρώσετε τις εργασίες σας, δίχως να παρατηρήσετε τον χρόνο που περνά.

Ενώ δεν θα κάνουν την δουλειά σας πιο συναρπαστική, μπορούν να κάνουν τον χρόνο να «κυλήσει» πιο γρήγορα.

Βρείτε την δική σας ροή

Ενώ είναι πιο εύκολο να το λέμε παρά να το κάνουμε, αξίζει να προσπαθήσετε να βρείτε την δική σας ροή.

Είναι πιο πιθανό να τα καταφέρετε όταν ασχολείστε με πράγματα που σας αρέσουν, περιορίζοντας στο ελάχιστο τους αντιπερισπασμούς. Συμβαίνει όταν νιώθετε να «βυθίζεστε» σε αυτό που κάνετε, όταν αφοσιώνεστε πλήρως σε αυτό.

Άλλα πρακτικά tips που θα σας βοηθήσουν να τα καταφέρετε περιλαμβάνουν:

  • Αποκλείστε για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ειδοποιήσεις από email και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
  • Επιλέξτε συγκεκριμένες ώρες όπου θα ασχοληθείτε μόνο με την δουλειά σας, χωρίς να επικοινωνείτε με συναδέλφους σας.
  • Διαμορφώστε το πρόγραμμά σας με τέτοιο τρόπο ώστε να ξεκινάτε από τα πιο σημαντικά ή τα πιο επείγοντα.