Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αποκαλύπτει ότι σχεδόν 1,8 δισεκατομμύρια ενήλικες κινδυνεύουν από ασθένειες επειδή δεν κάνουν αρκετή γυμναστική – αυτό αφορά το ένα τρίτο (31%) του παγκόσμιου πληθυσμού!
Τα ευρήματα υποδεικνύουν μια ανησυχητική τάση έλλειψης σωματικής δραστηριότητας μεταξύ των ενηλίκων, η οποία έχει αυξηθεί κατά περίπου 5 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ 2010 και 2022. Εάν αυτό συνεχιστεί, τα επίπεδα αδράνειας αναμένεται να αυξηθούν στο 35% έως το 2030.
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Global Health, οι περιοχές που παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη έλλειψη σωματικής δραστηριότητας μεταξύ των ενηλίκων ήταν η Ασία – Ειρηνικός (48%) και η νότια Ασία (45%). Στον αντίποδα βρίσκεται η Ωκεανία (14%) και η υποσαχάρια Αφρική.
Ακόμη μία τάση που παρατηρείται είναι ότι η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας αφορά περισσότερο τις γυναίκες (33,8%) σε σχέση με τους άνδρες (28,7%). Σχεδόν στο 1/3 των χωρών η διαφορά μεταξύ των ανδρών και των γυναικών ξεπερνά τις δέκα μονάδες.
Επιπλέον, η σωματική δραστηριότητα φαίνεται να μειώνεται μετά την ηλικία των 60 ετών, λόγω της επικράτησης των πιο καθιστικών εργασιών, τις μετακινήσεις με αυτοκίνητο ή μέσα μεταφοράς και τα χόμπι που συνδέονται με τις οθόνες.
View this post on Instagram
«Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας είναι μια σιωπηλή απειλή για την παγκόσμια υγεία, αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών», υπογραμμίζει ο ο Ρούντιγκερ Κρεχ διευθυντής προώθησης της υγείας του ΠΟΥ.
«Η αδράνεια εκθέτει τους ενήλικες σε αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2, ορισμένων μορφών καρκίνου και διαφόρων ψυχικών προβλημάτων», διευκρινίζει.
«Γι’ αυτό πρέπει να βρούμε καινοτόμους τρόπους να παρακινήσουμε τους ανθρώπους να είναι πιο δραστήριοι, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, το περιβάλλον και το πολιτισμικό υπόβαθρο. Κάνοντας τη σωματική δραστηριότητα προσβάσιμη, οικονομικά προσιτή και ευχάριστη για όλους, μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά τον κίνδυνο μη μεταδοτικών ασθενειών, να προάγουμε την υγεία και την παραγωγικότητα», προσθέτει ο Κρεχ.
Πόση γυμναστική είναι αρκετή
Για τη διατήρηση της καλής υγείας ο ΠΟΥ συνιστά στους ενήλικες τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα (περπάτημα, ποδηλασία, κολύμπι) ή 75 λεπτά έντονης σωματικής δραστηριότητας (τρέξιμο, ομαδικά αθλήματα).
Αν ανησυχείτε ότι έχετε μείνει πίσω να έχετε πάντα στο νου σας αυτούς τους δυο κανόνες:
1. Ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσετε
Οι αλλαγές είναι μέρος της ζωής και μπορούν να γίνουν σε οποιαδήποτε ηλικία και να αποφέρουν οφέλη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα; Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Stroke and Vascular Neurology, άνδρες που… σηκώθηκαν από τον καναπέ και φόρεσαν τα αθλητικά τους στα 40 και τα 50 τους, φάνηκε να έχουν μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού σε ποσοστά παρόμοια με τα άτομα που αθλούνταν για χρόνια.
Τα ευρήματα των επιστημόνων από τη Νορβηγία, επιβεβαιώνουν ότι δεν είναι ποτέ αργά για να βάλουμε έστω και λίγη άσκηση στη ζωή μας για να ζήσουμε περισσότερο και καλύτερα.
2. Το λίγο είναι καλύτερο από το καθόλου
Ακόμη και πέντε λεπτά χαλαρού περπατήματος κάθε μισή ώρα μπορούν να βοηθήσουν το σώμα να αποφύγει τις περισσότερες επιπτώσεις της καθιστικής ζωής, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Medicine & Science in Sports and Exercise.
Αν πάλι τα μόλις πέντε λεπτά ανά μισάωρο σας φαίνονται πολλά τότε ακόμα και το ένα λεπτό περπάτημα ανά ώρα μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, υποστηρίζουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης.
Φυσικά, όσο περισσότερη γυμναστική κάνετε, τόσα περισσότερα οφέλη θα αποκομίσετε.