Ενώ η ζέστη είναι αναμενόμενη κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, οι επιστήμονες προειδοποιούν για τους αυξανόμενους κινδύνους και τις συνέπειες των ακραίων θερμοκρασιών για την υγεία.

Σύμφωνα μάλιστα με επιστημονική μελέτη, δημοσιευμένη στο JAMA Network, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 219 εκατομμύρια ενήλικες στις Η.Π.Α., ηλικίας 20 ετών και άνω, η υπερβολική ζέστη φάνηκε να συνδέεται με την θνησιμότητα από κάθε αιτία.

Πώς απειλεί την υγεία η ζέστη;

Ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος για τα ηλικιωμένα άτομα, με τους ειδικούς όμως να επισημαίνουν ότι είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζουμε όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας, τους κινδύνους που “κρύβει” ο καύσωνας ώστε να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για να τους αποφύγουμε.

Κρίσεις ημικρανίας

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι κρίσεις ημικρανίας φαίνεται να επηρεάζουν το 12 έως 15% του γενικού πληθυσμού. Ενώ οι παλλόμενοι πονοκέφαλοι είναι ένα από τα συμπτώματά τους, μερικά ακόμα περιλαμβάνουν:

  • Ευαισθησία στο φως και τον ήχο
  • Ευερεθιστότητα
  • Αύρα
  • Ναυτία
  • Ζάλη

Επιστημονική μελέτη παρατήρησης, που παρουσιάστηκε στην 66η Ετήσια Επιστημονική Συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας, βασισμένη σε αυτοαναφερόμενα στοιχεία 660 ασθενών με ημικρανία, αποκάλυψε ότι η ζέστη θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο κρίσεων ημικρανίας.

Σε άλλη παλαιότερη μελέτη παρατήρησης, δημοσιευμένη στο Headache, με περισσότερους από 40.000 ερωτηθέντες, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 15.000 ατόμων με ημικρανία, αναφέρεται ότι διαφορετικές καιρικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής υγρασίας, φάνηκαν να αυξάνουν τα περιστατικά πονοκεφάλου.

Έμφραγμα

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Circulation, επισημαίνει ότι οι θάνατοι από καρδιαγγειακές παθήσεις που προκαλούνται από τη ζέστη θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά περίπου 162% μέχρι τα μέσα του αιώνα (2036-2065).

Άλλη παλαιότερη έρευνα, στα πλαίσια της οποίας εξετάστηκαν περισσότεροι από 202.000 θάνατοι από καρδιακή προσβολή, στο Jiangsu, μια επαρχία της Κίνας, έδειξε σημαντική σχέση μεταξύ των πιθανοτήτων ενός ατόμου να πεθάνει από καρδιακή προσβολή και των εξαιρετικά υψηλών και χαμηλών θερμοκρασιών.

«Όταν εκτιθέμεθα σε θερμότητα και ιδιαίτερα σε θερμοκρασίες υψηλότερες από τη θερμοκρασία του σώματός μας, η καρδιά πρέπει να δουλεύει πολύ πιο σκληρά και να χτυπά πιο γρήγορα, για να επιτρέψει την εφίδρωση και άλλους φυσικούς μηχανισμούς που μειώνουν την θερμοκρασία του σώματος», εξηγούν οι ερευνητές.

«Η υπερπροσπάθεια αυτή μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακά επεισόδια και άλλα καρδιακά προβλήματα σε όσους αντιμετωπίζουν ήδη αυξημένο κίνδυνο».

Ενώ η πίεση και ο πόνος στο στήθος αποτελούν τα πιο κοινά σημάδια της καρδιακής προσβολής, μερικά ακόμα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε, περιλαμβάνουν:

  • Πόνος στο χέρι
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Ναυτία
  • Λιποθυμία

Εάν αισθανθείτε κάτι από τα παραπάνω, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Εγκεφαλικό επεισόδιο

Παλαιότερη έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Environmental Research, επισημαίνει ότι οι καιρικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών θερμοκρασιών, αποτελούν έναν νέο παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι ερευνητές ωστόσο, σημειώνουν ότι μπορεί να υπάρξει μια περίοδος καθυστέρησης, από μία έως έξι ημέρες, μεταξύ της έκθεσης στις καιρικές συνθήκες και του εγκεφαλικού.

«Η υπερβολική ζέστη μπορεί να καταπονήσει το σώμα, ειδικά των ηλικιωμένων, οδηγώντας σε αυξημένη συχνότητα εγκεφαλικού επεισοδίου, ειδικά σε εκείνους με άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως η υπέρταση», εξηγούν οι ερευνητές.

Τα συμπτώματα του εγκεφαλικού, περιλαμβάνουν:

  • Αδυναμία των χεριών ή των ποδιών, ειδικά στη μία πλευρά
  • Αλλαγές στην όραση
  • Πτώση στην γωνία του προσώπου
  • Μπερδεμένη ομιλία
  • Δυσκολία στο περπάτημα ή στην ισορροπία

Εάν αισθανθείτε κάτι από τα παραπάνω, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια, καθώς ο χρόνος είναι καθοριστικής σημασίας στην περίπτωση του εγκεφαλικού.