Βρέθηκες κι εσύ σε ένα meeting στη δουλειά να εκφράζεις με ενθουσιασμό τις ιδέες σου και να απορρίπτονται πριν καν τις ολοκληρώσεις; Προφανώς δεν είσαι το μόνο άτομο που προσπαθεί να διαγράψει από τη μνήμη του τέτοιου είδους αναμνήσεις. Γι’ αυτό και μου προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι πολλοί στο TikTok αναζητούν επί τούτου ευκαιρίες για να βιώσουν άβολες έως και ντροπιαστικές καταστάσεις…
Αυτή η τάση ονομάζεται «θεραπεία απόρριψης» και πρόκειται για μια πρόκληση που μας ενθαρρύνει να έρθουμε αντιμέτωποι με την απόρριψη με απώτερο σκοπό να ξεπεράσουμε το φόβο της.
Μπορούμε έτσι να αντιμετωπίσουμε το κοινωνικό άγχος;
Όπως είναι λογικό, οι μικρές πράξεις… γενναιότητας δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την επαγγελματική φροντίδα και υποστήριξη που χρειάζεται ένα άτομο που αντιμετωπίζει κοινωνικό άγχος.
Ίσως όμως μας βοηθά στο να βγούμε από τη ζώνη άνεσής μας και να αρχίσουμε να παίρνουμε κάποια ρίσκα, έχοντας παράλληλα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση εάν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι ήπιας φύσεως.
Πού έχει τις ρίζες της αυτή η τάση;
Η νέα τάση βασίζεται σε μια παγιωμένη τεχνική διαχείρισης του άγχους που ονομάζεται «θεραπεία έκθεσης».
Όπως υποδηλώνει το ίδιο της το όνομα, αυτή η θεραπεία περιλαμβάνει την έκθεση των ανθρώπων στις φοβίες τους με μικρά, διαχειρίσιμα βήματα. Η κεντρική ιδέα της εν λόγω θεραπευτικής προσέγγισης είναι πως η σταδιακή αντιμετώπιση των μεγαλύτερων φόβων του ατόμου σε ένα ασφαλές περιβάλλον, κάνει τους φόβους λιγότερο τρομακτικούς.
Η «θεραπεία της απόρριψης» θεωρητικά θα μπορούσε να λειτουργήσει σχεδόν με τον ίδιο τρόπο. Κανείς μπορεί να ξεκινήσει με μικρές, λιγότερο εκφοβιστικές μορφές απόρριψης, ώστε να τη συνηθίσει και να συνειδητοποιήσει ότι τα «όχι» δεν είναι εντέλει και τόσο μεγάλη υπόθεση. Μόνο που σε αυτήν την περίπτωση λείπει το πιο σημαντικό κομμάτι της εξίσωσης που δεν είναι άλλο από τον ειδικό- θεραπευτή που είναι σε θέση να καθοδηγήσει κατάλληλα τον καθένα μας.
Η απόρριψη είναι αναπόφευκτο μέρος της ζωής
Προφανώς κανείς μας δεν απολαμβάνει να τον αγνοούν ή να τον κοιτούν με… μισό μάτι, αλλά η απόρριψη είναι αναπόφευκτο μέρος της ζωής και όταν την αποφεύγουμε με κάθε κόστος, περιορίζουμε τον εαυτό μας και τις επιλογές μας.
Εάν, για παράδειγμα, ο φόβος της απόρριψης σε εμποδίζει να κάνεις την αίτηση για τη δουλειά των ονείρων σου, μπορεί να χάσεις μια ευκαιρία που θα σου αλλάξει τη ζωή. Ομοίως, αν δεν φλερτάρεις το άτομο που σε ενδιαφέρει λόγω του φόβου πως εκείνο δεν θα ανταποκριθεί, ίσως δεν ζήσεις μια όμορφη σχέση.
Τα μικρά «όχι» ξανά και ξανά, όταν για παράδειγμα παραγγέλνεις κάτι σε ένα μαγαζί που γνωρίζεις ήδη πως δεν υπάρχει, μπορούν να βοηθήσουν τον εγκέφαλο να διαχειριστεί καλύτερα με τον καιρό τη δυσφορία κι έτσι να τολμήσει κανείς πράγματα που διστάζει.
Βέβαια, ελλείψει της καθοδήγησης από ειδικό, αυτή η φαινομενικά αβλαβής «άσκηση» μπορεί να βλάψει την ψυχική υγεία, ανάλογα με το πρόβλημα που κανείς αντιμετωπίζει και πολλούς άλλους παράγοντες.
Είτε λοιπόν το trend σας αφορά είτε όχι, φροντίστε να λειτουργείτε συνειδητά και ισορροπημένα σύμφωνα με τις ανάγκες και τα θέλω σας.