Έχεις δοκιμάσει ποτέ σαγκουίνι; Γνωστό ως «κόκκινο πορτοκάλι» είναι μια ποικιλία πορτοκαλιού με βαθύ κόκκινο χρώμα – σχεδόν στο χρώμα του αίματος – γι’ αυτό ονομάζεται και «blood orange».

Από διατροφικής άποψης το σαγκουίνι βρίσκεται αρκετά κοντά με το πορτοκάλι. Ωστόσο, η γεύση και το άρωμά του είναι πιο έντονα και χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, το σαγκουίνι έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C από οποιαδήποτε ποικιλία πορτοκαλιού καλλιεργείται στον κόσμο.

Το βασικότερο ευεργετικό διατροφικό χαρακτηριστικό που έχει το σαγκουίνι και το κάνει να υπερτερεί διατροφικά από το πορτοκάλι είναι τα ιδιαίτερα αντιοξειδωτικά συστατικά του.

Τώρα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα απλό αλλά αποτελεσματικό κόλπο για να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τη θρεπτική του αξία: Αποθηκεύοντας το σαγκουίνι σε ψυχρές θερμοκρασίες, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα κατάφεραν να αυξήσουν τα επίπεδα ενός τύπου αντιοξειδωτικών που ονομάζονται «ανθοκυανίνες» κατά 3.000%!

Τα πλούσια σε ανθοκυανίνες τρόφιμα αποτελούν σημαντικό τμήμα μιας υγιεινής διατροφής. Βέβαια, οι επιστήμονες ακόμα διερευνούν τον ρόλο τους στην πρόληψη και αντιμετώπιση ορισμένων ασθενειών.

Τα έως τώρα ευρήματα των μελετών τους υποδηλώνουν ότι εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, περιορίζουν τη φλεγμονή και «ρίχνουν» την κακή χοληστερόλη (HDL).

Παράλληλα, φαίνεται να μειώνουν την πηκτικότητα των αιμοπεταλίων, εμποδίζοντας τον σχηματισμό θρόμβων στο αίμα, οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακή προσβολή.

Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο Food Chemistry Advances, οι ανθοκυανίνες στα σαγκουίνια αυξάνονται στους 4,4°C έως 11,5°C.

Προηγούμενη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας, επιβεβαιώνει ότι η κατάψυξη των τροφίμων και η αποθήκευσή τους σε συνθήκες κατάψυξης διατηρεί τις ανθοκυανίνες πιο αποτελεσματικά, ενώ οι μεγαλύτερες απώλειες παρουσιάζονται κατά την διάρκεια της θερμικής επεξεργασίας που απαιτείται κατά την παρασκευή χυμών ή κατά την παστερίωση των πολτών και των κονσερβοποιημένων προϊόντων.

Φτιάξε αυτό το δροσερό και χορταστικό smoothie με σαγκουίνι, ρόδι και αβοκάντο

Αντιοξειδωτικά να τα… πιείς στο ποτήρι!

Θα χρειαστείς 3 μεσαία (παγωμένα) σαγκουίνια, 1/2 αβοκάντο, 2 κουταλιές της σούπας σπόρους ροδιού, 1 κούπα νερό και λίγο πάγο.

Καθάρισε τα φρούτα σου και ρίξε όλα τα υλικά στο μπλέντερ. Αν το μπλέντερ σου δεν είναι αρκετά δυνατό, αντί για σπόρους προτίμησε φυσικό χυμό ροδιού, χωρίς πρόσθετη ζάχαρη.

Χτύπησε το μείγμα μέχρι να γίνει ομοιόμορφο smoothie. Σέρβιρέ το σε 2 ποτήρια και μοιράσου τη δύναμη των αντιοξειδωτικών με ένα αγαπημένο σου άτομο.

Pro tip: Πιες το αμέσως γιατί τείνει να πικρίζει όταν μένει πολλή ώρα στο ψυγείο.