Η κατάθλιψη, εκτός από την ψυχολογία, μπορεί να αφήσει τα σημάδια της και στο σώμα.

Μάλιστα συχνά τα άτομα που πάσχουν από την ψυχική αυτή διαταραχή βιώνουν αόριστους πόνους αλλά και χρόνιο πόνο στις αρθρώσεις, στα άκρα, στην πλάτη, γαστρεντερικά προβλήματα, κόπωση, διαταραχές του ύπνου, αλλαγές στην ψυχοκινητική δραστηριότητα αλλά και στην όρεξη.

Μερικές έρευνες παρατηρούν την σύνδεση μεταξύ της θερμοκρασίας του σώματος και της κατάθλιψης.

Η πιο πρόσφατη από αυτές, η οποία πραγματοποιήθηκε στο University of California San Francisco ανέλυσε δεδομένα 20.880 ατόμων, που συλλέχθηκαν σε διάστημα επτά μηνών. Το αποτέλεσμα της έρευνας ήταν ότι τα άτομα με κατάθλιψη τείνουν να έχουν υψηλότερη θερμοκρασία σώματος.

Μέχρι στιγμής, η μελέτη αυτή ήταν η μεγαλύτερη που ερεύνησε την κατάθλιψη και την θερμοκρασία σώματος χρησιμοποιώντας μεθόδους αυτοαναφοράς αλλά και αισθητήρες που φορούσαν οι συμμετέχοντες.

Όσο μεγάλη και αν είναι όμως δεν είναι αρκετή για να κατανοήσουμε αν η κατάθλιψη οδηγεί σε υψηλότερη θερμοκρασία σώματος ή το αντίστροφο, ωστόσο μας δίνει πολλές πληροφορίες που αξίζει να επεξεργαστούμε, με σκοπό να βοηθηθούν τα άτομα με κατάθλιψη.

Όσο μεγαλύτερα ήταν τα συμπτώματα της κατάθλιψης που ανέφεραν οι συμμετέχοντες, τόσο μεγαλύτερη ήταν και η θερμοκρασία του σώματος τους. Υπήρξε επίσης κάποια συσχέτιση μεταξύ υψηλότερων βαθμολογιών κατάθλιψης και χαμηλότερων ημερήσιων διακυμάνσεων της θερμοκρασίας, αλλά όχι σε στατιστικά σημαντικό επίπεδο.

Γιατί επηρεάζεται η θερμοκρασία σώματος από την κατάθλιψη;

Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να δώσουν μια συγκεκριμένη απάντηση, ωστόσο μπόρεσαν να το αποδώσουν σε μερικά στοιχεία.

Μπορεί η κατάθλιψη να συνδέεται με μεταβολικές διεργασίες που παράγουν ίσως επιπλέον θερμότητα ή να συνδέεται με την ψύξη βιολογικών λειτουργιών που δεν λειτουργούν σωστά. Ή μπορεί να υπάρχει μια κοινή κοινή αιτία, όπως το στρες ή η φλεγμονή που επηρεάζει τόσο τη θερμοκρασία του σώματος όσο και τα καταθλιπτικά συμπτώματα ξεχωριστά.

Ο λόγος είναι κάτι που θα ερευνηθεί περαιτέρω από άλλες έρευνες, αλλά για την ώρα γνωρίζουμε ότι η κατάθλιψη είναι μια πολύπλευρη ασθένεια με πολλά ερεθίσματα και η θερμοκρασία του σώματος μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο.

Προηγούμενες έρευνες έχουν αναφέρει ότι τα υδρομασάζ και οι σάουνες μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης, αν και σε μικρές ομάδες δείγματος. Είναι πιθανό η μείωση της θερμοκρασίας που προκαλείται από τις σάουνες, μέσω της εφίδρωσης, να έχει και ψυχική επίδραση.

Παραδόξως λοιπόν εκθέτοντας τα άτομα σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη χαμηλότερη θερμοκρασία σώματος, σε αντίθεση με την έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες που η θερμοκρασία του σώματος τους πέφτει μόνο για μικρό χρονικό διάστημα.

Πώς μας βοηθούν αυτά τα ευρήματα;

Αναλογιζόμενοι ότι το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει με την κατάθλιψη, οποιοδήποτε εύρημα μας βοηθά να κατανοήσουμε λίγο παραπάνω την ψυχική διαταραχή είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση της.

Αν είναι θεραπευτικό για έναν πάσχοντα να μειώνει φυσικά την θερμοκρασία του σώματος του, τότε αυτά τα ευρήματα είναι ζωτικής σημασίας.