Μήπως η δουλειά σας κουράζει τελευταία όλο και περισσότερο; Ή μήπως στην σκέψη ότι θα πρέπει να πάτε γεμίζετε πανικό, άγχος και φόβο; Ή μπορεί να έχετε φτάσει στο σημείο που όλα σας φαίνονται μονότονα και έχετε χάσει πλήρως το ενδιαφέρον σας… Εάν ναι, τότε μπορεί να αντιμετωπίζετε το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης, γνωστό και με τον όρο “burnout”.
Πρόκειται για έναν τύπο εξάντλησης που μπορεί να συμβεί όταν αντιμετωπίζετε παρατεταμένο στρες που τελικά οδηγεί σε σοβαρή σωματική, πνευματική και συναισθηματική κόπωση.
Το υπερβολικό στρες στο χώρο εργασίας για παρατεταμένες περιόδους κρύβεται συνήθως πίσω από το burnout. Ωστόσο, μπορεί επίσης να συνδέεται και με άλλους τομείς της ζωής όπου αντιμετωπίζετε πολύ άγχος για πάρα πολύ καιρό, όπως όταν αντιμετωπίζετε οικονομικά προβλήματα ή δύσκολες προσωπικές καταστάσεις.
Ποια είναι τα συμπτώματα του burnout;
Πώς ακριβώς μοιάζει η επαγγελματική εξουθένωση; Τα πιο κοινά συμπτώματα συνήθως περιλαμβάνουν το αίσθημα εξάντλησης ή κενού, ο κυνισμός (λιγότερη ταύτιση με την δουλειά) και το αίσθημα μειωμένης επαγγελματικής ικανότητας.
Πιο απλά, εάν αισθάνεστε εξαντλημένοι, αρχίζετε να έχετε αρνητικά συναισθήματα για την δουλειά σας ή αισθάνεστε λιγότεροι ικανοί στην δουλειά, τότε είναι πιθανό να έχετε πάθει burnout.
Στο σώμα
Όταν αντιμετωπίζετε burnout, το σώμα σας θα εμφανίζει συχνά ορισμένα σημάδια. Σύμφωνα με έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Frontiers, αυτά περιλαμβάνουν:
- Γαστρεντερικά προβλήματα.
- Υψηλή πίεση (υπέρταση).
- “Πεσμένο” ανοσοποιητικό (αρρωσταίνετε συχνά).
- Συχνοί πονοκέφαλοι.
- Προβλήματα ύπνου.
Στην διάθεση
Η επαγγελματική εξουθένωση σας επηρεάζει επίσης ψυχικά και συναισθηματικά, σύμφωνα με έρευνα στο MDPI. Μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα:
- Μειωμένη συγκέντρωση.
- Καταθλιπτική διάθεση.
- Αίσθημα αναξιότητας.
- Απώλεια ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης.
Πώς θα το αντιμετωπίσετε
Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τρόποι να ανακουφιστείτε και σταδιακά να βρείτε το χαμένο σας κίνητρο. Αν και μπορεί να νιώθετε ότι είναι μια μόνιμη κατάσταση, θυμηθείτε ότι είναι αναστρέψιμη.
Εάν αισθάνεστε εξαντλημένοι, ίσως χρειαστεί να κάνετε κάποιες αλλαγές, όπως:
- Συζητήστε με τον υπεύθυνό σας για ό,τι σας προβληματίζει και αναζητήστε την βοήθεια και την στήριξη των συναδέλφων σας.
- Κάντε τακτικά διαλείμματα για να εκτονώνετε την ένταση και να επανέρχεστε στην δουλειά ανανεωμένοι και γεμάτοι όρεξη.
- Δοκιμάστε και υιοθετήστε τεχνικές χαλάρωσης που σας ταιριάζουν. Μια καλή επιλογή είναι ο διαλογισμός, που μας επαναφέρει στην παρούσα στιγμή, διακόπτοντας τις ανήσυχες σκέψεις για όσα συνέβησαν ή πρόκειται να συμβούν.
- Ακολουθήστε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, που θα σας γεμίσει με ενέργεια.
- Αφιερώστε μερικά λεπτά μέσα στην ημέρα για να κάνετε γυμναστική, καθώς μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να ανακουφιστείτε από το άγχος.
- Διαμορφώστε ένα τακτικό πρόγραμμα ύπνου, με συγκεκριμένες ώρες αφύπνισης και ύπνου, ώστε να κοιμάστε κάθε βράδυ τουλάχιστον 8 ώρες για να ξυπνάτε κάθε πρωί ξεκούραστοι και ανανεωμένοι.
- Εκμεταλλευτείτε το καλοκαίρι και οργανώστε τις διακοπές σας. Ακόμα και οι ολιγοήμερες αποδράσεις μας δίνουν την πολύτιμη ευκαιρία να ανανεωθούμε και να επιστρέψουμε πιο αισιόδοξοι.