Η διατήρηση της μυϊκής μας μάζας καθώς μεγαλώνουμε αποτελεί κρίσιμο στοιχείο τόσο για την καλή μας υγεία όσο και για την ευεξία.

Ειδικά για εμάς τις γυναίκες, που ερχόμαστε αντιμέτωπες με διάφορες.. προκλήσεις λόγω ορμονικών αλλαγών και άλλων παραγόντων με την πάροδο του χρόνου, η διατήρηση της μυϊκής μας μάζας είναι απαραίτητη.

Παρακάτω θα δούμε μερικούς από τους λόγους που την καθιστούν τόσο σημαντική.

1. Πρόληψη απώλειας της οστικής μάζας

Η μυϊκή μάζα παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών.

Καθώς μεγαλώνουμε, και ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση, η απώλεια οστικής μάζας γίνεται πιο έντονη.

Η άσκηση με βάρη ή αντιστάσεις, η οποία βοηθά στη διατήρηση της μυϊκής μάζας, συμβάλλει στην ενίσχυση των οστών και μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Ισχυροί μύες σημαίνουν καλύτερη υποστήριξη για τα οστά μας, καθιστώντας μας λιγότερο επιρρεπείς σε κατάγματα και πτώσεις.

2. Βελτίωση μεταβολισμού

Με την ηλικία, ο μεταβολισμός μας επιβραδύνεται.

Η μυϊκή μάζα είναι μεταβολικά «ακριβή», με αποτέλεσμα να συμβάλλει στην καύση πολλών θερμίδων – ακόμη και σε κατάσταση ηρεμίας.

Διατηρώντας ή αυξάνοντας τη μυϊκή μας μάζα, μπορούμε να βοηθήσουμε στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης μεταβολικών διαταραχών όπως ο διαβήτης τύπου 2.

3. Βελτίωση της λειτουργικότητας στην καθημερινότητα μας

Οι μύες μας είναι απαραίτητοι για την εκτέλεση των καθημερινών δραστηριοτήτων, από κάτι απλό όπως το να σηκωνόμαστε από το κρεβάτι μέχρι το να κουβαλάμε τα ψώνια από το super market.

Η διατήρηση της μυϊκής μάζας βοηθά στη βελτίωση της ισορροπίας, της δύναμης και της ευλυγισίας, καθιστώντας μας πιο ανεξάρτητες και ενεργές στην καθημερινότητά μας.

Επίσης, μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμών από πτώσεις και ατυχήματα.

4. Ψυχική ευεξία

Η σωματική άσκηση και η διατήρηση της μυϊκής μάζας έχουν αποδειχθεί ότι συμβάλλουν σημαντικά στην ψυχική μας υγεία.

Η άσκηση απελευθερώνει ενδορφίνες, που βελτιώνουν τη διάθεση και μειώνουν το άγχος και την κατάθλιψη.

Επιπλέον, η αίσθηση της δύναμης και της αντοχής προσφέρει μια αίσθηση επίτευξης και αυτοπεποίθησης, που παίζει μεγάλο ρόλο για τη συνολική ψυχική μας ευεξία.

5. Αντιμετώπιση των Φυσικών Αλλαγών της Γήρανσης

Με την πάροδο των ετών, το σώμα μας υποβάλλεται σε φυσικές αλλαγές, όπως η απώλεια μυϊκής μάζας και δύναμης, γνωστή ως σαρκοπενία.

Ενεργώντας προληπτικά, με τακτική άσκηση και ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, μπορούμε να επιβραδύνουμε ή και να αντιστρέψουμε αυτές τις αλλαγές.

Η διατήρηση της μυϊκής μάζας βοηθά επίσης στη διατήρηση ενός υγιούς επιπέδου σωματικού λίπους, μειώνοντας τον κίνδυνο για χρόνιες παθήσεις.