Μπορεί το πρόγραμμα της προπόνησής σας να είναι άρτια σχεδιασμένο, ο λάθος τύπος παπουτσιών όμως μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε τραυματισμούς. Τα «δρομικά» παπούτσια είναι μια κατηγορία από μόνα τους καθώς η κίνηση του ποδιού είναι πολύ διαφορετική από αυτή του περπατήματος. Αν πάτε να αγοράσετε καινούργιο ζευγάρι:
- Φροντίστε το νούμερο να σας είναι σωστό. Το παπούτσι πρέπει να σας κάνει χωρίς να σας σφίγγει – πολλοί δρομείς αγοράζουν ως και ένα νούμερο μεγαλύτερο από το «κανονικό» τους.
- Δοκιμάστε τα παπούτσια σας με τις αθλητικές σας κάλτσες και κάντε μια μικρή βόλτα στο κατάστημα για να τα «νιώσετε».
- Λάβετε υπόψη χαρακτηριστικά των παπουτσιών όπως: η προστασία του αχίλλειου τένοντα, οι σόλες και η πίεση που ασκείται στα δάχτυλα. Χρειάζεστε εύρος κίνησης αλλά και σταθερότητα.
- Ενημερωθείτε για τα διαφορετικά επίπεδα απορρόφησης κραδασμών και δομής τους και καταλήξτε σε εκείνο το ζευγάρι που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες σας.
- Επίσης, είναι σημαντικό να τα φοράτε μόνο στην επιφάνεια και για τον σκοπό που έχουν σχεδιαστεί.
Καλό θα ήταν να αντικαταστήσετε άμεσα τα παπούτσια σας εάν:
Νιώθετε πόνους που πριν δεν είχατε
Ο αφρός στα παπούτσια τρεξίματος είναι λογικό να φθείρεται με την πάροδο του χρόνου, με αποτέλεσμα ανεπαρκή απορρόφηση κραδασμών και μεγαλύτερη πίεση στις αρθρώσεις και τους μυς. Εάν λοιπόν αρχίσετε να αισθάνεστε οποιουδήποτε είδους ενόχληση ειδικά στα πόδια σας (γόνατα, πέλματα κ.τ.λ.), τότε είναι καιρός για shopping.
Βγάζετε φουσκάλες
Εφοδιαστείτε με ένα καινούργιο ζευγάρι αν οι επώδυνες φουσκάλες κάνουν την εμφάνισή τους μετά την προπόνηση, καθώς είναι πιθανό τα παπούτσια που έχετε να μην σας ταιριάζουν ή να είναι πολύ παλιά και να προκαλείται τριβή.
Οι σόλες έχουν φθαρεί
Μια… συμπιεσμένη εξωτερική σόλα είναι μια σαφής ένδειξη πως τα παπούτσια σας αδυνατούν πλέον να σας παρέχουν αντικραδασμική προστασία και στήριξη.
Τα παπούτσια σας έχουν «γράψει» πολλά χιλιόμετρα
Ο άγραφος «κανόνας» θέλει να αλλάζετε αθλητικά μόλις γράψουν περίπου 700 χιλιόμετρα. Ωστόσο αυτός ο αριθμός είναι σχετικός: αλλάζει ανάλογα με το σωματικό σας βάρος, την επιφάνεια πάνω στην οποία τρέχετε, το πάτημά σας καθώς και το κατά πόσο τα φροντίζετε.
Τα παπούτσια κόβονται στο τεστ της κάμψης
Εάν κρατήσετε τα παπούτσια σας από τις δύο άκρες και τα λυγίσετε, θα πρέπει να είναι σφιχτά. Ενα παλιό παπούτσι ή ένα που δεν έχει τη σωστή στήριξη θα λυγίσει εύκολα.
Τα μυστικά της σωστής φροντίδας τους
*Βγάζετέ τα με προσοχή
Αντί να τα βγάζετε βιαστικά με τα πόδια και χωρίς να λύνετε τα κορδόνια σας, αφαιρέστε τα αφού τα λύσετε και με τα χέρια.
*Αποθηκεύστε τα σωστά
Καλύτερα να μη μένουν έξω στο φως του ήλιου, το κρύο ή τη βροχή. Εάν βραχούν πολύ, αφήστε τα να στεγνώσουν φυσικά σε εσωτερικό χώρο (όχι δίπλα σε καλοριφέρ) γεμισμένα με χαρτί κουζίνας ή εφημερίδες.
*Καθαρίζετέ τα τακτικά
Αποφύγετε το πλυντήριο και ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή. Ιδανικά, χρησιμοποιήστε ένα σφουγγαράκι ή μια παλιά οδοντόβουρτσα με λίγο σαπούνι και νερό για να τα καθαρίσετε.
*Εχετε και ένα δεύτερο ζευγάρι
Η εναλλαγή παπουτσιών θα μπορούσε όχι μόνο να μειώσει τον κίνδυνο τραυματισμών αλλά και να τα βοηθήσει να αντέξουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
*Έντυπη έκδοση ΤΑ ΝΕΑ, Ειδικό Ένθετο Τρέχω