Όλοι θέλουμε να έχουμε καλή διάθεση, μερικές φορές όμως δεν είναι εύκολο. Μπορεί να είχατε μια δύσκολη ημέρα γεμάτη πίεση, να αντιμετωπίζετε μια περίπλοκη κατάσταση ή να μην είχατε και τόσο ευχάριστα νέα τελικά. Όποια και εάν είναι η αιτία, όλοι το έχουμε βιώσει και βρεθεί σε αντίστοιχη θέση.

Τι μπορούμε όμως, να κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις για να αισθανθούμε άμεσα έστω και λίγο καλύτερα;

Ενώ οι καλές συνήθειες που εφαρμόζονται μακροπρόθεσμα είναι ο τρόπος για να αυξήσουμε την απόλαυση που αντλούμε από την ζωή, υπάρχουν περιπτώσεις (σαν αυτήν) που χρειαζόμαστε ένα παραπάνω “boost”.

Τότε μπορούμε να ακολουθήσουμε τα παρακάτω:

Το πράσινο τονώνει την διάθεση

Aκόμα και μια σύντομη βόλτα στο πάρκο ή σε οποιονδήποτε άλλο χώρο πρασίνου, μπορεί να μας βοηθήσει να χαλαρώσουμε, μειώνοντας το στρες και τα επίπεδα κορτιζόλης.

Σύμφωνα μάλιστα, με επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Cambridge University Press, οι χώροι πράσινου ενισχύουν τα επίπεδα σεροτονίνης και ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, συμβάλλοντας στο αίσθημα ευτυχίας και την ευεξία.

Επιπλέον μπορεί να συμβάλλουν στην μείωση των αρνητικών συναισθημάτων, όπως είναι ο θυμός, η απογοήτευση και η ανησυχία.

Αφεθείτε στον ρυθμό

Ενώ έχουμε την τάση να ακούμε λυπητερή μουσική όταν είμαστε στεναχωρημένοι, αντισταθείτε και επιλέξτε πιο αισιόδοξες μελωδίες με ζωηρό ρυθμό για να νιώσετε άμεσα καλύτερα.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Positive Psychology, αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι που άκουγαν θετική μουσική ενώ προσπαθούσαν να βελτιώσουν τη διάθεσή τους ανέφεραν ότι αισθάνονταν πιο χαρούμενοι από εκείνους που άκουγαν μουσική που δεν ήταν θετική ή δεν προσπάθησαν ενεργά να τονώσουν τη διάθεσή τους.

Γελάστε

Μερικές φορές, το γέλιο είναι πραγματικά το καλύτερο φάρμακο, αφού μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του στρες, στη βελτίωση της διάθεσης, ακόμα και στην ανακούφιση από τον πόνο.

Στα πλαίσια έρευνας, που δημοσιεύθηκε στο Neuron, οι ερευνητές έβαλαν 16 εθελοντές σε ένα μαγνητικό τομογράφο εγκεφάλου και τους έδειξαν κινούμενα σχέδια που αξιολογήθηκαν ως αστεία ή όχι αστεία από τους εθελοντές.

Καθώς κοίταζαν τα αστεία κινούμενα σχέδια, οι επιστήμονες παρατήρησαν την αυξημένη ροή αίματος σε πολλά μέρη που σχετίζονται με τα κέντρα ανταμοιβής του εγκεφάλου.

Και όσο πιο αστεία ήταν τα κινούμενα σχέδια, τόσο μεγαλύτερη ήταν η απόκριση του εγκεφάλου και πιθανώς τόσο καλύτερα αισθάνονταν και οι συμμετέχοντες.

Χαρίστε μια αγκαλιά

…Στον σύντροφο ή στους αγαπημένους σας, στα παιδιά σας και σε οποιονδήποτε άνθρωπο στην ζωή σας το χρειάζεται, αφού τα οφέλη της είναι πολλά και για τους δυο.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι αγκαλιές μπορούν να μειώσουν τις ορμόνες του στρες, ενισχύοντας την απελευθέρωση της ωκυτοκίνης, που έχει αγχολυτική δράση, διεγείροντας διάφορους τύπους θετικής κοινωνικής αλληλεπίδρασης.