Υπάρχει ένας πολύ αξιόπιστος τρόπος να καταλάβει κανείς ότι η κούραση μου έχει χτυπήσει την πόρτα και ότι το μόνο πράγμα που γυρνάει στο μυαλό μου δεν είναι άλλο από το μαλακό μου κρεβάτι. Όχι δεν είναι οι μαύροι μου κύκλοι, ούτε το χασμουρητό μου, αλλά το ακατάπαυστο και αναίτιο γέλιο μου. Συχνά αυτή μου η συνήθεια κάνει τους άλλους να απορούν, αλλά για εμένα δεν είναι παρά κάτι το φυσιολογικό. Πόσο φυσιολογικό είναι όμως;

Στην πραγματικότητα δεν είμαι μόνο εγώ που η αίσθηση του χιούμορ μου πέφτει εξαιτίας της κούρασης, στα αγγλικά μάλιστα υπάρχει και όρος για την κατάσταση αυτή που ονομάζεται muffin point. Μπορεί να μην είναι ένας επιστημονικός όρος, αλλά οι έρευνες αναφέρουν ότι η έλλειψη ύπνου μας κάνει να έχουμε το ίδιο αίσθημα που έχουμε όταν είμαστε μεθυσμένοι.

Γιατί η κούραση προκαλεί γέλιο;

Όλα ξεκινάνε από τον εγκέφαλο, συγκεκριμένα από τον προμετωπιαίο φλοιό, του οποίου μια από τις πρωταρχικές λειτουργίες του είναι η ρύθμιση των συναισθημάτων και των αναστολών.

Ο φλοιός αυτός μάλιστα δεν έχει σχηματιστεί πλήρως στα μωρά για αυτό και διασκεδάζουν με τέτοια ευκολία. Κατά πολλούς τρόπους, ο προμετωπιαίος φλοιός λειτουργεί σαν φρένο συναισθημάτων.

Το νευρικό μας σύστημα αντιδρά συνεχώς στο περιβάλλον και ο προμετωπιαίος φλοιός πρέπει να αποφασίσει αν θα αφήσει τα συναισθήματα να βγουν προς τα έξω ή όχι.

Αλλά όταν είμαστε πολύ κουρασμένοι ο προμετωπιαίος φλοιός μας δεν έχει τόσο καλό έλεγχο. Έτσι όποιο συναίσθημα υπάρχει βγαίνει προς τα έξω. Για αυτό και μπορεί να παρατηρήσετε ότι όταν έχετε στερηθεί ύπνο έχετε πιο έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις σε μικρά πράγματα.

Έτσι λοιπόν, το γεγονός ότι η στέρηση ύπνου μας κάνει να αισθανόμαστε σαν να είμαστε μεθυσμένοι, δηλαδή να έχουμε μια πιο ανάλαφρη και ευχάριστη διάθεση σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δυσκολευόμαστε να συγκρατήσουμε το συναίσθημα, μας οδηγεί σε ακατάπαυστο γέλιο.

Είναι κάτι το ανησυχητικό;

Είναι σύνηθες να περνάτε περιόδους στη ζωή σας κατά τις οποίες αισθάνεστε πιο εξαντλημένοι από ό,τι συνήθως. Ενώ η προφανής απάντηση είναι να ξεκουράζεστε περισσότερο, αυτό δεν είναι πάντα εφικτό.

Αν πρέπει περιστασιακά να περάσετε περιόδους μερικής στέρησης ύπνου προκειμένου να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις της ζωής αυτό είναι εντάξει.

Αυτό όμως δεν ισχύει αν η στέρηση ύπνου συμβαίνει τακτικά. Αν αυτό συμβαίνει, ήρθε η ώρα να επανεξετάσετε τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής σας, βάζοντας σε προτεραιότητα τον ποιοτικό ύπνο κάθε βράδυ.