Πολύ συχνά εμείς οι γυναίκες έχουμε τη συνήθεια να ρουφάμε την κοιλιά μας για να δείχνει πιο επίπεδη και σφιχτή.

Είναι κάτι που πολλές από εμάς κάνουμε ασυνείδητα, είτε όταν φοράμε στενά ρούχα είτε όταν θέλουμε να φαινόμαστε πιο.. «μαζεμένες».

Ωστόσο, αυτή η συνήθεια, όταν γίνεται για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα, μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα στο σώμα μας.

Ας δούμε γιατί το να ρουφάμε την κοιλιά μας δεν είναι καλή ιδέα και τι είδους προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει μακροπρόθεσμα:

1. Κακό αναπνευστικό μοτίβο

Όταν ρουφάμε την κοιλιά μας, περιορίζουμε την κίνηση του διαφράγματος, του κύριου αναπνευστικού μας μυ.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αναπνέουμε πιο ρηχά και να χρησιμοποιούμε περισσότερο τους μυς του θώρακα και των ώμων αντί για το διάφραγμα.

Το κακό αναπνευστικό μοτίβο μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο πόνο στον αυχένα, καθώς και σε άγχος και ένταση, γιατί η ρηχή αναπνοή συνδέεται με την αντίδραση του σώματος στο στρες.

2. Μυϊκές ανισορροπίες

Το συνεχές σφίξιμο της κοιλιάς μπορεί να δημιουργήσει μυϊκές ανισορροπίες.

Οι κοιλιακοί μύες είναι συνεχώς σε μυική σύσπαση, ενώ οι ανταγωνιστές μύες, όπως οι οσφυϊκοί, μπορεί να γίνουν πιο αδύναμοι.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο στη μέση και να επηρεάσει τη σωστή στάση του σώματος, οδηγώντας σε μακροχρόνιες ενοχλήσεις στη σπονδυλική μας στήλη.

3. Προβλήματα στο πυελικό έδαφος

Η μόνιμα σφιγμένη κοιλιά μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το πυελικό μας έδαφος.

Οι μύες του πυελικού εδάφους εργάζονται σε αρμονία με τους κοιλιακούς και το διάφραγμα για να υποστηρίζουν τα εσωτερικά όργανα και να διατηρούν την ομαλή λειτουργία τους.

Όταν η κοιλιά είναι συνεχώς ρουφηγμένη, το πυελικό έδαφος μπορεί να υποστεί υπερβολική πίεση, οδηγώντας σε διάφορα προβλήματα όπως ακράτεια ή ακόμα και πρόπτωση οργάνων.

4. Μειωμένη ροή της λέμφου

Η συνεχής πίεση στην κοιλιακή χώρα μπορεί να επηρεάσει τη ροή της λέμφου, η οποία είναι απαραίτητη για την απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα μας.

Το 1/3 του λεμφικού συστήματος βρίσκεται στην κοιλιά, και η κίνηση των σπλαχνικών μυών και του διαφράγματος λειτουργούν ως αντλία για την λέμφο.

Η μόνιμα ρουφηγμένη κοιλιά οδηγεί σε μειωμένη ροή της λέμφου άρα και σε κατακράτηση υγρών, πρήξιμο, καθώς και σε μειωμένη ανοσοποιητική λειτουργία.

5. Προβλήματα στο πεπτικό σύστημα

Το συνεχές σφίξιμο της κοιλιάς μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα, όπως δυσκοιλιότητα και φούσκωμα.

Όταν η κοιλιά είναι συνεχώς υπό πίεση, τα όργανα του πεπτικού συστήματος δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά διότι μπλοκάρεται η κίνηση τους, με αποτέλεσμα να  επηρεάζεται η πέψη και η απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών.

6. Μειωμένη κινητικότητα και ευλυγισία

Όταν μια μυϊκή ομάδα είναι μόνιμα σε σύσπαση, δεν χάνει μόνο την δύναμη της, αλλά και την κινητικότητά και την ευλυγισία της.

Όταν οι κοιλιακοί  είναι συνεχώς σφιγμένοι, ο κορμός μας δεν μπορεί να κινείται ελεύθερα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στις καθημερινές δραστηριότητες και να αυξήσει τον κίνδυνο τραυματισμών.

Το να ρουφάμε την κοιλιά μας συνεχώς μπορεί να φαίνεται  μια αθώα συνήθεια, αλλά δεν είναι τελικά και τόσο αθώα.

Ας προσπαθήσουμε να είμαστε πιο συνειδητές σχετικά με το σώμα μας, να αναπνέουμε σωστά και να επιλέγουμε υγιείς τρόπους για να φροντίζουμε τον εαυτό μας.

Το σώμα μας αξίζει την καλύτερη δυνατή φροντίδα και αγάπη, και το να έχουμε χαλαρή την κοιλίτσα μας είναι μια ακόμα μορφή αυτοφροντίδας!