Πόσο αξιόπιστοι, αυθεντικοί και ειλικρινείς είναι οι γύρω μας; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα εξαρτάται έως ένα βαθμό από το πώς τους βλέπουμε εμείς οι ίδιοι. Οι εμπειρίες μας σε κάθε είδους προηγούμενες σχέσεις μπορούν να διαμορφώσουν τις απόψεις μας σχετικά με το θέμα «εμπιστοσύνη».

Εν τω μεταξύ, χωρίς εμπιστοσύνη, είναι σχεδόν αδύνατο να αναπτύξουμε στενές σχέσεις. Από την άλλη, δείχνοντας πάντα εμπιστοσύνη, είναι πιο πιθανό να πληγωθούμε.

Τι σημαίνει εμπιστεύομαι

Αντί η εμπιστοσύνη στις επαφές μας να είναι πλήρως παρούσα ή πλήρως απούσα, ίσως είναι ωφέλιμο να προσδιορίσουμε τους τρόπους με τους οποίους επιθυμούμε να αλληλεπιδρούμε με τους άλλους και τα πράγματα τα οποία θέλουμε να μοιραζόμαστε με κάποια άτομα και στη συνέχεια να αναρωτηθούμε εάν πράγματι μπορούμε να βασιστούμε σε αυτά.

Για παράδειγμα, η εμπιστοσύνη μπορεί να μοιάζει με το να απευθυνόμαστε σε κάποιον για υποστήριξη όταν έχουμε μια δύσκολη μέρα και να πιστεύουμε ότι θα είναι εκεί για εμάς. Εναλλακτικά, εμπιστοσύνη μπορεί να σημαίνει για κάποιον να αποκαλύπτει προσωπικές του πληροφορίες και να γνωρίζει ότι το άτομο με το οποίο τις μοιράζεται θα τις κρατήσει για τον εαυτό του και μόνο.

Εμπιστοσύνη επίσης μπορεί να σημαίνει πως θα δανείσω χρήματα σε ένα άτομο και θα ξέρω πως θα μου τα επιστρέψει ή ότι θα αφήσω κάποιον να φυλάξει το παιδί μου χωρίς να ανησυχώ.

Βλέποντάς το πιο σφαιρικά λοιπόν, τους περισσότερους ανθρώπους μπορούμε να τους εμπιστευτούμε τουλάχιστον για ένα συγκεκριμένο πράγμα. Αναγνωρίζοντας την αξιοπιστία του κάθε ατόμου στη ζωή μας σε διαφορετικούς τομείς μπορεί να μειώσει μια ασπρόμαυρη σκέψη του στυλ «δεν μπορώ να εμπιστευτώ ποτέ κανέναν» ή «τους εμπιστεύομαι όλους».

Μαθαίνοντας ξανά την εμπιστοσύνη…

Εάν παλιότερες σχέσεις σας δεν ανταποκρίνονταν στις ανάγκες σας και αισθάνεστε προδομένοι ή πληγωμένοι, δώστε βάση σε μεμονωμένες συμπεριφορές που σας κάνουν να αισθάνεστε ασφαλείς βραχυπρόθεσμα. Όταν μια συμπεριφορά σας κάνει να νιώθετε ασφάλεια, έστω και για λίγο, το συναίσθημα με τον καιρό έχει την τάση να ενισχύεται και να πολλαπλασιάζεται.

Δυστυχώς, υπάρχουν φορές που οι συμπεριφορές που μας δίνουν βραχυπρόθεσμη ανακούφιση στις σχέσεις έχουν αρνητικές μακροπρόθεσμες συνέπειες. Όμως, εάν μονίμως είμαστε σε άμυνα, είναι δύσκολο να «χτίσουμε» όμορφες σχέσεις που αντέχουν στο χρόνο.

Επιλέξτε να συμπεριφέρεστε διαφορετικά από ό,τι συνήθως στους ανθρώπους γύρω σας. Πιθανότατα θα νιώσετε άβολα και εκτεθειμένοι στην αρχή, ωστόσο βγαίνοντας από τη ζώνη άνεσής σας ξανά και ξανά, θα αρχίσετε να αποκτάτε και πάλι εμπιστοσύνη και να λαμβάνετε αυτό που πραγματικά χρειάζεστε.

Όσο περισσότερο δίνετε στους ανθρώπους μια ευκαιρία, αλλάζοντας εσείς συμπεριφορά παρά τις πληγές, τόσο περισσότερο θα εμπιστεύεστε, θέτοντας παράλληλα τα σωστά όρια. Και όσο περισσότερο εμπιστεύεστε, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να εμπλακείτε σε προβληματικές ρομαντικές, οικογενειακές ή φιλικές σχέσεις καθώς η εμπιστοσύνη είναι ο πυλώνας των μακροπρόθεσμων υγιών συνδέσεων.