Στα όνειρα που κάνω από μικρή έχω ζήσει πολλές ζωές. Στο ένα όνειρο έχω γίνει φτασμένη ζωγράφος, σε άλλο έχω μετακομίσει στις ΗΠΑ και δουλεύω ως εγκληματολόγος, έχω παντρευτεί τον Zac Efron και ζω την καλύτερη ζωή μου. Μπορεί να μην ακούγονται ρεαλιστικά, αλλά όνειρα είναι και είναι φτιαγμένα για να είναι πέρα για πέρα μακριά από τον ρεαλισμό και για να τα κυνηγάμε κάθε ώρα και λεπτό της ζωής μας. Και είναι τόσο όμορφο να παλεύεις για αυτά!

Όμορφο μέχρι που η πραγματική ζωή έρχεται και σε χτυπάει κατάμουτρα και συνειδητοποιείς ότι μερικά όνειρα είναι άπιαστα και πρέπει απλά να τα αφήσεις. Όπως με κάθε τι που πρέπει να αφήσεις στο παρελθόν σου, έρχεται το πένθος και ο πόνος. Γιατί το όνειρο σου μπορεί να πέθανε, εσύ όμως είσαι εδώ ζωντανή και πρέπει να μάθεις να ζεις μακριά από το όνειρο και τα σχέδια επίτευξης του.

Πώς όμως καταλαβαίνεις ότι πρέπει να αφήσεις το όνειρο σου στο παρελθόν και πώς το καταφέρνεις; Ένα όνειρο στο οποίο κάποτε είχες “δει” τον εαυτό σου και τώρα δεν ξέρεις καν πως να ζήσεις μακριά του.

Πότε να αφήσεις ένα όνειρο στο παρελθόν

Αν αισθάνεσαι ότι η επίτευξη αυτού του ονείρου σου προκαλεί μεγαλύτερη εξουθένωση και κούραση από ότι ενθουσιασμό, αυτό είναι ένα τρανταχτό σημάδι.

Μπορεί η επίτευξη του να σου μοιάζει πλέον περισσότερο με αγγαρεία παρά με μια πηγή πάθους. Τότε μάλλον είναι η ώρα να αφήσεις στο παρελθόν αυτό το όνειρο.

Φυσικά δεν πρέπει να σκέφτεσαι ότι όλοι οι κόποι και τα μαθήματα που πήρες στην πορεία πήγαν χαμένα, ούτε ότι οι προσπάθειες σου δεν είχαν νόημα.

Αυτές οι εμπειρίες είναι που σε έκαναν πιο δυνατή και ανθεκτική και αυτές οι εμπειρίες σε διαμόρφωσαν και σου δίδαξαν την αφοσίωση.

Αφήνοντας πίσω ένα όνειρο, κάνεις χώρο για κάτι που θα σε γεμίζει περισσότερο.

Πως να απομακρυνθείς ανώδυνα από αυτό

  • Γράψε τα συναισθήματα σου: Είναι λογικό να σε κατακλύσει ένα συναίσθημα θλίψης, το οποίο δεν χρειάζεται να αγνοήσεις. Κατέγραψε τα συναισθήματα σου και επεξεργάσου τα. Μην αρκεστείς σε μια φράση “νιώθω συντετριμμένη” αλλά ψάξε μέσα σου και αποτύπωσε στο χαρτί τις σκέψεις σου. Αναρωτήσου για ποιο λόγο επιμένεις στο όνειρο αυτό. Τι σε κρατάει μακριά από το να το αφήσεις στο παρελθόν; Είναι κάποιος φόβος; Φοβάσαι ότι θα νιώσεις ότι απέτυχες; Όποια και αν είναι η δική σου πραγματικότητα, η αποτύπωση των συναισθημάτων σου θα σε βοηθήσει να την αποδεχτείς.
  • Δείξε ευγνωμοσύνη: Μπορεί να μην πέτυχες τον στόχο σου, μπορεί να μην έφτασες καν κοντά, αλλά έχεις τόσα άλλα πράγματα στην ζωή για να είσαι ευγνώμων. Ξεκίνα καταγράφοντας στο τέλος της ημέρας τρία πράγματα που συνέβησαν για τα οποία νιώθεις ευγνωμοσύνη, για παράδειγμα ότι έχεις το σκυλάκι σου στο πλευρό σου, ή ότι απόλαυσες το αγαπημένο σου γεύμα. Η ευγνωμοσύνη μπορεί να σε βοηθήσει να αλλάξεις την οπτική σου για τη ζωή και την κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι.
  • Ζήτησε βοήθεια: Μίλησε σε άτομα τα οποία εμπιστεύεσαι, άτομα που θα σε βοηθήσουν να κατανοήσεις ότι το να αφήσεις πίσω σου το όνειρο σας ήταν η σωστή απόφαση και άτομα που θα σε γεμίσουν αισιοδοξία για το μέλλον και όσα σου επιφυλάσσει.
  • Αγκάλιασε την αλλαγή και τις νέες δυνατότητες σου: Οι άνθρωποι αλλάζουμε και εξελισσόμαστε διαρκώς. Ναι πριν μερικά χρόνια άρχισες να βάζεις θεμέλια στο όνειρο σου, αλλά δεν χρειάζεται να μένεις πιστή σε ένα πλάνο το οποίο δεν σε γεμίζει πλέον. Αποδέξου τον νέο εαυτό σου, εξερεύνησε τα νέα όνειρα σου και προσπάθησε να αγαπήσεις τις αλλαγές που βιώνεις!