Η εμμηνόπαυση είναι μια πολύ ευαίσθητη μεταβατική περίοδος, καθώς η πτώση των οιστρογόνων που προστατεύουν τη γυναικεία καρδιά κατά την αναπαραγωγική ηλικία, αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Τα αιμοφόρα αγγεία χάνουν την ελαστικότητά τους και γίνονται πιο σκληρά, ενώ η αρτηριακή πίεση και η «κακή» χοληστερόλη (LDL) αυξάνονται. Παράλληλα, το σώμα προσπαθεί να προσαρμοστεί στις νέες ορμονολογικές του συνθήκες και ο μεταβολισμός επιβραδύνεται, με αποτέλεσμα το σωματικό βάρος να αυξάνεται και να μετατρέπεται κυρίως σε κοιλιακό λίπος.

Τα καλά νέα είναι ότι ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια (Penn State) βρήκαν έναν χυμό, ο οποίος μπορεί να γίνει «καρδιακός» μας φίλος.

Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Nutrition, η καθημερινή κατανάλωση χυμού παντζαριού μπορεί να βελτιώσει τη ροή του αίματος, μειώνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών παθήσεων στην εμμηνόπαυση.

Τα παντζάρια – και ο χυμός τους – είναι πλούσια σε νιτρικά αλάτων, τα οποία ο οργανισμός μετατρέπει σε μονοξείδιο του αζώτου. Αυτή η ένωση βοηθά στη χαλάρωση και τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Επίσης, η συμβολή των παντζαριών είναι σημαντική στην προστασία της καρδιάς αλλά και της φλεγμονής, λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχουν.

Παράλληλα, οι φυτικές τους ίνες, συμβάλλουν στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, τη διατήρηση του υγιούς βάρους καθώς και τη μείωση και σταθεροποίηση της χοληστερόλης.

Ο χυμός από παντζάρια είναι, επίσης, πλούσιος σε βιταμίνες που προάγουν την υγεία της καρδιάς.

Βιταμίνες να τις… πιείς στο ποτήρι

Τα παντζάρια περιέχουν μεταξύ άλλων:

  • Βιταμίνη Β6
  • Ασβέστιο
  • Σίδηρο
  • Φυλλικό οξύ
  • Μαγνήσιο
  • Μαγγάνιο
  • Φώσφορο
  • Χαλκό
  • Ψευδάργυρο

Η πλειονότητα αυτών των βιταμινών και μετάλλων συμβάλλει στην υποστήριξη της καρδιαγγειακής υγείας.

Για παράδειγμα, ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την μεταφορά οξυγόνου στα ερυθρά αιμοσφαίρια και το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο που υποστηρίζει την υγεία του ανοσοποιητικού, της καρδιάς, των νεύρων και των μυών.

Δοκιμάστε αυτό το smoothie με παντζάρι

Για δύο δόσεις θα χρειαστείτε 120 γρ. παντζάρια,, 100 γρ. κεράσια, 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι, 1 κουταλιά ξίδι, 1 πρέζα κόκκινο πιπέρι και 1 κουταλάκι σπόρους chia.

Αρχικά, καθαρίζετε τα παντζάρια και τα βράζετε. Τα αφήνετε να κρυώσουν καλά και τα κόβετε σε κομμάτια.

Στη συνέχεια, πλένετε καλά τα κεράσια, αφαιρείτε τα κουκούτσια τους με το ειδικό εργαλείο κουζίνας.

Έπειτα, βάζετε στο μπλέντερ τα παντζάρια, τα κεράσια, τους σπόρους chia, το ξίδι και το πιπέρι και τα χτυπάτε μέχρι να έχετε έναν ομοιόμορφο πολτό.

Τέλος, βάζετε το smoothie στο ψυγείο να παγώσει καλά και το σερβίρετε.