Όταν αισθανόμαστε το άγχος και την ανησυχία να μας κατακλύζει, η διατροφή μας μπορεί να αλλάξει απότομα. Κάθε φορά που το στρες “χτυπάει” κόκκινο, μπορεί να βρίσκουμε παρηγοριά στα γνωστά “comfort foods”, που ενώ βραχυπρόθεσμα μας ανακουφίζουν, προσφέροντας συναισθηματική ασφάλεια και άνεση, μακροπρόθεσμα μας βλάπτουν.

Τώρα νέα έρευνα από το University of Colorado Boulder δείχνει ότι αυτή η στρατηγική όχι μόνο δεν μας ευνοεί αλλά μπορεί στην πραγματικότητα να μας αγχώνει περισσότερο.

Σύμφωνα με την μελέτη, που έγινε σε πειραματόζωα, μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά φαίνεται να διαταράσσει τα βακτήρια του εντέρου, μεταβάλλοντας τη συμπεριφορά και, μέσω μιας πολύπλοκης οδού που συνδέει το έντερο με τον εγκέφαλο, επηρεάζοντας τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου με τρόπους που τροφοδοτούν το άγχος.

«Όλοι γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται για υγιεινά τρόφιμα αλλά έχουμε την τάση να εστιάζουμε στην μικρή αύξηση βάρους που μπορεί να προκύψει από την υπερκατανάλωή τους, αγνοώντας τις επιπτώσεις τους για τον εγκέφαλο» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.

Τι έδειξε η έρευνα για την πλούσια σε λιπαρά διατροφή

Η ομάδα των ερευνητών, χώρισε τα πειραματόζωα σε δύο ομάδες. Η πρώτη ακολούθησε μια τυπική διατροφή, που αποτελούνταν 11% από λιπαρά για εννέα εβδομάδες ενώ η άλλη ακολούθησε μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας (45%) που αποτελούνταν κυρίως από κορεσμένα λιπαρά από ζωικά προϊόντα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, η ομάδα με την πλούσια σε λιπαρά δίαιτα εμφάνισε αύξηση του βάρους και παρουσίασε σημαντικά μικρότερη ποικιλία στα βακτήρια του εντέρου. Σε γενικές γραμμές, η μεγαλύτερη ποικιλία βακτηρίων συνδέεται με καλύτερη υγεία, εξηγούν οι ερευνητές.

Η ίδια ομάδα παρουσίασε επίσης υψηλότερη έκφραση τριών γονιδίων (tph2, htr1a και slc6a4) που εμπλέκονται στην παραγωγή και τη σηματοδότηση του νευροδιαβιβαστή σεροτονίνης ιδιαίτερα σε μια εγκεφαλική περιοχή που συνδέεται με το άγχος.

Ενώ η σεροτονίνη συνδέεται με την καλή διάθεση, οι ερευνητές σημειώνουν ότι ορισμένα υποσύνολα νευρώνων σεροτονίνης μπορούν, όταν ενεργοποιηθούν, να προκαλέσουν αντιδράσεις που μοιάζουν με το άγχος στα ζώα.

«Η ομάδα που ακολούθησε την διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά έφερε τη μοριακή υπογραφή μιας κατάστασης υψηλού άγχους» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.

Γιατί αυξάνουν το άγχος;

Ενώ δεν έχουν καταλήξει σε μια συγκεκριμένη απάντηση, οι ερευνητές υποπτεύονται ότι το ανθυγιεινό μικροβίωμα θέτει σε κίνδυνο την επένδυση του εντέρου, επιτρέποντας στα βακτήρια να “γλιστρήσουν” στην κυκλοφορία του σώματος και να επικοινωνήσουν με τον εγκέφαλο μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου, μιας οδού από τη γαστρεντερική οδό στον εγκέφαλο.

Ωστόσο, το ζήτημα χρήζει περαιτέρω διερεύνησης για να διαπιστώσουν πώς “μεταφράζονται” τα ευρήματα αυτά στον ανθρώπινο οργανισμό.