Αν έχετε επισκεφτεί έστω και μια φορά στη ζωή σας ένα γυμναστήριο, πιθανόν έχετε παρατηρήσει τα ομαδικά προγράμματα. Ίσως και να είστε φανατικοί υποστηρικτές τους ή ίσως να σκέφτεστε να δοκιμάσετε. Τα ομαδικά μαθήματα στο γυμναστήριο μπορούν να σας ωφελήσουν όχι μόνο σε επίπεδο φυσικής κατάστασης, αλλά και στον τομέα της ψυχολογίας, φέρνοντας σας σε επαφή με τον αγαπημένο σας γυμναστή και τους συναθλητές με τους οποίους έχετε ένα τακτικό ραντεβού.

Ωστόσο, μπορεί να εντοπίζετε ότι τα σωματικά οφέλη με το πέρασμα του χρόνου φθίνουν και η βελτίωση που εντοπίζατε στην αρχή δεν είναι πλέον εκεί, γεγονός αρκετά απογοητευτικό. Οι λόγοι πίσω από τη στασιμότητα ποικίλουν και αξίζει να τους αναλύσουμε για να μπορέσετε να συνεχίσετε να βλέπετε την αλλαγή που θέλετε ενώ παράλληλα έρχεστε σε επαφή με τους “συμμαθητές” σας.

Το παρακάνετε με τα ομαδικά προγράμματα υψηλής έντασης

Το spinning, οι κυκλικές προπονήσεις, τα HIIT, η Tabata, είναι μερικές προπονήσεις υψηλής έντασης. Ανεβάζουν τους καρδιακούς παλμούς κι αν γίνουν σωστά σας βοηθούν να χτίσετε μύες και να κάψετε λίπος. Όμως, τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά όταν αρχίζετε να υπερβάλλετε σε αυτά τα μαθήματα. Κάνοντας 5-6 ημέρες την εβδομάδα προπονήσεις υψηλής έντασης μπορεί το σώμα να προσαρμοστεί και η προπόνηση να λειτουργεί ως μέτριας έντασης.

Συνολικά, αυτό το είδος ρουτίνας είναι η τέλεια συνταγή για να καταβάλετε την ίδια προσπάθεια καθημερινά, να λέτε στον εαυτό σας ότι δεν μπορείτε να προσπαθήσετε παραπάνω καθώς πρέπει να το κάνετε και αύριο και επίσης δεν επιτρέπετε στον εαυτό σας να ξεκουραστεί.

Η λύση; Κρατήστε τις προπονήσεις υψηλής έντασης στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά σας, όχι όμως στο καθημερινό. Εναλλάξτε με προπονήσεις μέτριας έντασης και φυσικά ξεκουραστείτε!

Δεν αλλάζετε τη μέθοδο προπόνησης σας

Σε συνέχεια του προηγούμενου, ένα συγκεκριμένο είδος προπόνησης, όσο θετικό κι αν είναι, μπορεί να οδηγήσει, όπως είπαμε, το σώμα μας να προσαρμοστεί και δεν μας επιτρέπει να πιέζουμε το σώμα μας με τον ίδιο τρόπο που το κάναμε όταν ξεκινήσαμε.

Μαζί λοιπόν με τα ομαδικά σας μαθήματα, θα σας βοηθήσει πολύ να βάλετε στην ρουτίνα σας αερόβιες προπόνησεις μεγαλύτερης διάρκειας αλλά λιγότερο έντονες, όπως τρέξιμο ή περπάτημα στη ζώνη 2 των καρδιακών παλμών σας, όπως επίσης και προπονήσεις ενδυνάμωσης με περισσότερα βάρη από αυτά που θα χρησιμοποιήσετε σε ένα ομαδικό πρόγραμμα. Ακόμη και η προσθήκη προπονήσεων Pilates Reformer μπορούν να αποτελέσουν προπόνηση ενδυνάμωσης και έναν εξαιρετικό τρόπο να βάλετε ποικιλία στην ρουτίνα γυμναστικής σας, να δώσετε ένα διαφορετικό ερέθισμα στο σώμα σας και να δείτε τις αλλαγές που ίσως θέλετε.

Φοβάστε τα βάρη στα ομαδικά προγράμματα

Τα αποτελέσματα θα παραμείνουν στάσιμα εάν τα βάρη που σηκώνετε είναι τα ίδια, καθώς ένα ορισμένο ποσοστό πίεσης, έντασης, ακόμη και μυϊκής βλάβης είναι απαραίτητο για τη μυϊκή ανάπτυξη και όλο και περισσότερο βάρος χρειάζεται τελικά για να συνεχίσετε να βλέπετε αυτές τις ευεργετικές αλλαγές.

Αν δεν έχετε αυξήσει τα βάρη που σηκώνετε για πολύ καιρό τότε είναι η ώρα να το κάνετε.

Για να καταφέρετε να σηκώσετε περισσότερα βάρη χωρίς να τραυματιστείτε και με αποτελεσματικό τρόπο, κάντε τις κινήσεις και τις ασκήσεις πιο αργά και ελεγχόμενα.

Δεν καταναλώνετε επαρκή πρωτεΐνη και υδατάνθρακες

Η ανεπαρκής τροφοδοσία του οργανισμού σας μπορεί να μειώσει την πρόοδο που θέλετε να δείτε από τα ομαδικά προγράμματα. Η πρωτεΐνη διεγείρει τη σύνθεση μυϊκής πρωτεϊνοσύνθεσης η οποία είναι απαραίτητη τόσο για τη διατήρηση όσο και για την αύξηση της άλιπης σωματικής μας μάζας.

Οι υδατάνθρακες είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της φυσικής μας κατάστασης. Η γλυκόζη είναι η κύρια πηγή καυσίμων για τα κύτταρά μας και θα νιώσετε τα μειονεκτήματα σχεδόν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης, ειδικά αν πρόκειται για προπόνηση υψηλής έντασης ή αερόβια προπόνηση, αν δεν έχετε καταναλώσει αρκετούς.