Αν πάσχετε από διαβήτη ή αντιμετωπίζετε προβλήματα παχυσαρκίας, η βραδινή άσκηση μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του σακχάρου σας, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Γρανάδας. Τα ευρήματα υποστηρίζουν ότι η μέτρια ή η έντονη σωματική δραστηριότητα το βράδυ βοηθάει το σώμα να ρυθμίσει τη γλυκόζη.

Γιατί να δοκιμάσετε την βραδινή άσκηση

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 186 ενήλικες που δεν ασκούνταν και ήταν παχύσαρκοι ή υπέρβαροι, παρουσιάζοντας έστω και μία μεταβολική δυσλειτουργία, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση για 14 συνεχόμενες μέρες.

Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης υπήρχε συνεχής μέτρηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα 24/7 με ειδικές συσκευές τοποθετημένες στους καρπούς των συμμετεχόντων.

Η άσκηση που καταγραφόταν μεταξύ 6 π.μ. και 12 μ.μ. θεωρήθηκε πρωινή. Η απογευματινή άσκηση πραγματοποιείται μεταξύ 12 μ.μ. και 6 μ.μ., ενώ οι βραδινές προπονήσεις λαμβάνουν χώρα από τις 6 μ.μ. μέχρι 12 π.μ.

Όλα τα δεδομένα και τα συμπεράσματα κατέληξαν στο ότι η βραδινή άσκηση φάνηκε να βελτιώνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.

Μεταξύ 6 μ.μ. και 12 π.μ., η μέση τιμή της γλυκόζης ήταν περίπου 1,26 mg/dL χαμηλότερη σε σύγκριση με τις ανενεργές ημέρες των συμμετεχόντων.

Κατά τη βραδινή άσκηση, η μέση γλυκόζη φάνηκε να μειώνεται κατά 2,16 mg/dL τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες.

Ωστόσο, και η απογευματινή άσκηση συγκεντρώνει πολλά οφέλη σε λίγο μικρότερο βαθμό με τα επίπεδα μείωσης της γλυκόζης να μειώνονται κατά 1 mg/dL σε διάστημα 24 ωρών.

Αντίθετα, η μέτρια έως έντονη πρωινή φυσική δραστηριότητα δεν έδειξε κάποια βελτίωση ή μείωση στη γλυκόζη των ασκούμενων. Ιδιαίτερη διαφορά παρατηρήθηκε σε εκείνους που είχαν, ήδη, διαταραχές της γλυκόζης, όπως τους ανθρώπους με διαβήτη.

Συμπεράσματα

Σίγουρα απαιτούνται περισσότερες έρευνες για τις λειτουργίες του οργανισμού κατά τη βραδινή άσκηση, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν στην εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα.

Αν, πάντως, επιθυμείτε να βελτιστοποιήσετε τη μεταβολική σας υγεία, η άσκηση το απόγευμα και το βράδυ φαίνεται να είναι καλή επιλογή.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι δεν χρειάζεται να συγκεντρώσετε την άσκησή σας σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Σημασία έχει να είστε συνεχώς ενεργοί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σε γενικές γραμμές, σε μια εποχή που τα ποσοστά μεταβολικών διαταραχών, παχυσαρκίας και διαβήτη αυξάνονται, ίσως αναδύεται ένα πολύτιμο εργαλείο ευημερίας και ευ ζην.

Παρατηρήστε το σώμα και τις διαθέσεις σας, ακολουθήστε τους ρυθμούς του και προσαρμόστε αναλόγως την ώρα και την ένταση της άσκησή σας.