Γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είναι συνδεδεμένα με προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις αλλά και ο καρκίνος. Αυτό που δεν γνωρίζαμε μέχρι πρότινος είναι ότι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν και προβλήματα στον ύπνο, όπως η χρόνια αϋπνία σε μερικά άτομα.

Τα τρόφιμα αυτά συνήθως έχουν υποστεί υπερεπεξεργασία για να έχουν βελτιωμένη γεύση ή για να παραχθούν σε μεγαλύτερη ποσότητα ή για να διαρκούν περισσότερο καιρό και έρχονται σε αντίθεση με τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Γιατί τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα προκαλούν αϋπνία;

Σε μια εποχή που τα τρόφιμα που καταναλώνουμε είναι όλο και πιο επεξεργασμένα και τα προβλήματα ύπνου είναι όλο και πιο συχνά, οι επιστήμονες θέλησαν να δουν την πιθανή σύνδεση ανάμεσα τους.

Έτσι πραγματοποίησαν μια έρευνα στο Πανεπιστήμιο Sorbonne Paris Nord στη Γαλλία και εξέτασαν τα δεδομένα που συλλέχθηκαν για 38.570 ενήλικες στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος, αντιστοιχίζοντας τις πληροφορίες για τη διατροφή με τις μεταβλητές του ύπνου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν μια στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ της υψηλότερης κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και του αυξημένου κινδύνου χρόνιας αϋπνίας, αφού λήφθηκαν υπόψη οι κοινωνικοδημογραφικοί παράγοντες, ο τρόπος ζωής, η ποιότητα της διατροφής και η ψυχική υγεία.

Συνολικά, οι συμμετέχοντες στη μελέτη λάμβαναν το 16% της ημερήσιας ενέργειάς τους από υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, ενώ το 19,4% της ομάδας ανέφερε συμπτώματα χρόνιας αϋπνίας. Αυτή η ομάδα είναι εκείνη που συνήθιζε να καταναλώνει περισσότερα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα. Ο ύπνος των ανδρών φάνηκε να επηρεάζεται περισσότερο.

Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο για ποιο λόγο υπάρχει αυτή η επίδραση των υπερεπεξεργασμένων τροφών στον ύπνο και θα χρειαστούν περαιτέρω έρευνες για να κατανοήσουμε την αιτία.

Ποια τρόφιμα λειτουργούν κατά της αϋπνίας;

Αν θέλετε να ακολουθήσετε μια υγιεινή διατροφή και παράλληλα να καταπολεμήσετε τις αϋπνίες, τότε σκεφτείτε να εντάξετε κάποια από τα παρακάτω τρόφιμα στην καθημερινή σας διατροφή:

  • Αμύγδαλα: Ο συγκεκριμένος ξηρός καρπός έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β και μαγνήσιο. Το μαγνήσιο μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σας και να σας βοηθήσει με τις αϋπνίες.
  • Ακτινίδιο: Το φρούτο αυτό προάγει τον ύπνο χάρη στη σεροτονίνη. Η σεροτονίνη είναι μια χημική ουσία του εγκεφάλου που βοηθά στη ρύθμιση του κύκλου του ύπνου.
  • Καρύδια: Ένα από τα πιο πλούσια σε μελατονίνη τρόφιμα τα οποία μπορούν να συμβάλλουν στον ποιοτικότερο ύπνο καταπολεμώντας την αϋπνία.
  • Λευκό ρύζι: Ένα τρόφιμο γεμάτο υδατάνθρακες και με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Μια έρευνα συστήνει να καταναλώνετε τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη τουλάχιστον μια ώρα πριν από τον ύπνο καθώς μπορεί να βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου.

Επίσης μια ακόμη έρευνα αποκαλύπτει ότι η Μεσογειακή διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε τις αϋπνίες.