Ανεξάρτητα από την ηλικία μας, είναι γνωστό πως υπάρχουν συνήθειες που μας βοηθούν να ζήσουμε καλύτερα και περισσότερο. Μία από αυτές είναι η ισορροπημένη διατροφή. Άλλες δύο αφορούν την ξεκούρασή μας το βράδυ και την άσκηση.
Όπως και άλλες μελέτες λοιπόν έχουν επισημαίνει τα θετικά ενός συνολικά υγιεινού τρόπου ζωής, έτσι και μια πολύ πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό JAMA Network Open, επιβεβαίωσε παλαιότερα στοιχεία και πρόσθεσε περαιτέρω λεπτομέρειες όσον αφορά συγκεκριμένα στη σχέση μεταξύ γυμναστικής, επαρκούς ύπνου και υγιούς γήρανσης.
Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι ο συνδυασμός έντονης σωματικής δραστηριότητας με έναν επαρκή και ποιοτικό ύπνο (7 με 9 ώρες κάθε βράδυ), σχετίζεται με αυξημένες πιθανότητες υγιούς γήρανσης.
Σύμφωνα μάλιστα με τους ίδιους, ποτέ δεν είναι αργά να υιοθετήσει κανείς αυτές τις συνήθειες καθώς ακόμα και σε μεγαλύτερη ηλικία βοηθούν σημαντικά, αναπληρώνοντας κατά κάποιο τρόπο το χαμένο χρόνο…
Ωστόσο, οι επιστήμονες χτύπησαν καμπανάκι κινδύνου για το σύγχρονο τρόπο ζωής αφού η καθιστική συμπεριφορά καταλαμβάνει περίπου το 60% του χρόνου αφύπνισης των ενηλίκων και τείνει με τον καιρό να αυξάνεται όλο και περισσότερο.
Η έρευνα
Η μελέτη εξέτασε 45.176 γυναίκες 50 ετών και άνω για 20 χρόνια.
Οι επιστήμονες όρισαν την υγιή γήρανση ως το να ζει κανείς μέχρι τουλάχιστον τα 70 διατηρώντας ταυτόχρονα τέσσερις τομείς υγείας: ψυχική υγεία, καλή σωματική λειτουργία, απουσία σοβαρής χρόνιας νόσου και απουσία δυσλειτουργίας στην υποκειμενική μνήμη.
Στο τέλος της μελέτης, μόλις 3.873 γυναίκες (8%) ανήκαν στην κατηγορία εκείνων που βίωσαν υγιή γήρανση.
Η καθιστική συμπεριφορά συσχετίστηκε με μειωμένες πιθανότητες υγιούς γήρανσης ενώ ακόμα και η ελαφριά σωματική δραστηριότητα, με αυξημένες.
Οι ερευνητές ανέφεραν συγκεκριμένα ότι τα άτομα που αντικατέστησαν το χρόνο παρακολούθησης τηλεόρασης με ελαφριά σωματική δραστηριότητα, καθώς και εκείνα που έκαναν μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα ή κοιμόντουσαν τουλάχιστον επτά ώρες κάθε βράδυ, είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες υγιούς γήρανσης.
Συγκριτικά, η ελαφριά σωματική δραστηριότητα συσχετίστηκε με σημαντικά αυξημένες πιθανότητες υγιούς γήρανσης και η μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα με ακόμη υψηλότερες.
«Αυτά τα ευρήματα συμπληρώνουν προηγούμενα στοιχεία για τη σχέση αυτών των συνηθειών του τρόπου ζωής με τη θνησιμότητα και παρέχουν πολύτιμα στοιχεία για την προώθηση του ενεργού τρόπου ζωής και την επίτευξη της βέλτιστης υγείας σε μεγαλύτερη ηλικία», δήλωσαν οι συγγραφείς.
Επιπλέον, υπογράμμισαν ότι η γήρανση συνήθως συνοδεύεται από δυσμενείς καταστάσεις υγείας, συμπεριλαμβανομένης της γνωστικής εξασθένισης, χρόνιων ασθενειών, ψυχολογικών διαταραχών και περιορισμών στη σωματική λειτουργία.
«Ένα πολύ μικρό ποσοστό των ηλικιωμένων ατόμων επιτυγχάνουν υγιή γήρανση. Οι επιπτώσεις της γήρανσης προκαλούν τεράστια επιβάρυνση στα άτομα, τις οικογένειες και την κοινωνία και χρειάζονται επειγόντως προσεγγίσεις για την αύξηση αυτού του ποσοστού», συμπλήρωσαν.
Καλή ξεκούραση και κίνηση για μακροζωία
«Ο ύπνος βοηθά στη γήρανση με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της μνήμης και της υγείας της καρδιάς, του καλύτερου ελέγχου της γλυκόζης στο αίμα, του μικρότερου κινδύνου εμφάνισης Αλτσχάιμερ κτλ.
Η άσκηση, λόγω της παραγωγής μυοκινών, είναι επίσης πολύ σημαντική. Βοηθά στη διατήρηση της γνωστικής υγείας, μειώνει τις φλεγμονές, χτίζει μυς, βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, μειώνει την αρτηριακή πίεση και μας προσφέρει πολλά άλλα οφέλη.
Είναι απαραίτητο επομένως, πέραν του να προσέχουμε τι καταναλώνουμε, να προσέχουμε πόσο κινούμαστε και πόσο αλλά και πώς ξεκουραζόμαστε», κατέληξαν οι επιστήμονες.