Όλοι προσπαθούμε να βελτιώσουμε την υγεία και την ευεξία μας, για αυτό και ψάχνουμε διαρκώς τους καλύτερους τρόπους για να το κάνουμε. Στην προσπάθεια μας αυτή, πολλές φορές χαονόμαστε με όλες τις πληροφορίες που λαμβάνουμε και με όλες τις αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε ταυτόχρονα στη ζωή μας. Μπορεί όμως το κλειδί για την υγεία και την ευεξία να κρύβεται στα πιο απλά που συχνά παραβλέπουμε, και τι πιο απλό από τα στοιχεία της φύσης;

Σύμφωνα με την οντολογική θεωρία των τεσσάρων στοιχείων ο κόσμος δομείται από τέσσερα βασικά στοιχεία, την φωτιά, τον αέρα, το νερό και τη γή. Τα τέσσερα αυτά στοιχεία βρίσκονταν στη βάση της αρχαιοελληνικής φιλοσοφίας με τους περισσότερους φιλοσόφους να ασχολούνται με αυτά και με τον Πλάτωνα να προσθέτει τον αιθέρα, δηλαδή “το υλικό που γεμίζει τον χώρο του σύμπαντος γύρω από την γήινη σφαίρα”.

Είναι ενδιαφέρον ότι παρόλο που η επιστήμη έχει προχωρήσει, θα μπορούσαμε ακόμα να μάθουμε πολλά από την φιλοσοφία και να χρησιμοποιήσουμε τα πέντε στοιχεία ως απτές στρατηγικές ευεξίας στην καθημερινή μας ζωή.

Τα πέντε στοιχεία της φύσης και η επιρροή τους στην ευεξία

Γη

Η επαφή μας με την γη έχει να μας προσφέρει πολλά στην υγεία. Σύμφωνα με έρευνες οι άνθρωποι αισθανόμαστε πιο χαρούμενοι και ευχαριστημένοι όταν ερχόμαστε κοντά στη φύση.

Όσο περισσότερο συνδεόμαστε με το φυσικό περιβάλλον γύρω μας τόσο περισσότερο μειώνουμε τα επίπεδα άγχους και τα αρνητικά συναισθήματα. Αν βιώνετε μια κρίση πανικού μπορεί να σας βοηθήσει να χρησιμοποιήσετε τη γη στα πλαίσια μιας τεχνικής γείωσης.

Αν βρίσκεστε έξω στη βροχή, μπορεί να μυρίσετε ένα φρέσκο και καταπραϋντικό άρωμα, το οποίο δημιουργείται από μια χημική ουσία που ονομάζεται γεωσμίνη, από βακτήρια στο έδαφος.

Αυτό σύμφωνα με ορισμένες μελέτες φαίνεται ότι μπορεί ενισχύει τη διάθεσή μας και μας βοηθά να νιώθουμε ήρεμοι.

Αέρας

Η αναπνοή μας μπορεί να είναι θεραπευτική. Ο τρόπος με τον οποίο αναπνέουμε μπορεί να επηρεάσει το άγχος που βιώνουμε. Όταν αναπνέουμε βαθιά ενεργοποιούμε το παρασυμπαθητικό νευρικό μας σύστημα και πηγαίνει στον εγκέφαλο μας περισσότερο οξυγόνο.

Όταν αγχωνόμαστε συνηθίζουμε να αναπνέουμε πιο γρήγορα ή ρηχά, ως μέρος της αντίδρασης “μάχης ή φυγής” χρησιμοποιώντας μόνο το πάνω μέρος του στήθους μας.

Από την άλλη, αν αναπνέουμε χρησιμοποιώντας το διάφραγμα μας μπορούμε να μειώσουμε την αρτηριακή μας πίεση και τους καρδιακούς μας παλμούς, γεγονός που μπορεί να συμβάλλει στην μείωση του στρες, στην αυξημένη ενέργεια αλλά και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Μπορεί να παρατηρήσετε ότι αν ελέγχετε την αναπνοή σας, αισθάνεστε πιο ήρεμοι, όπως και όταν σας φυσάει ο αέρας, μπορεί να διώξει μακριά σας τις ανησυχίες σας και να σας χαλαρώσει.

Νερό

Πολλές έρευνες έρχονται να αναλύσουν την επιρροή που έχουν οι μπλε χώροι στην συνολική μας υγεία.

Οι μπλε χώροι είναι περιοχές που κυριαρχούνται από επιφανειακά υδάτινα σώματα ή υδάτινα ρεύματα. Τα άτομα που βρίσκονται κοντά στους μπλε χώρους φάνηκαν να έχουν μειωμένες πιθανότητες άγχους, αλλά και λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακές παθήσεις.

Και εσείς πιθανότατα μπορείτε να επιβεβαιώσετε πως όταν βρίσκεστε κοντά σε νερό, σε κάποια θάλασσα, ή λίμνη αισθάνεστε, έστω και λίγο, πιο γαλήνιοι.

Αν δεν μένετε κοντά σε υδάτινη περιοχή, δεν χρειάζεται να αγχώνεστε, μπορείτε να χαρείτε τα οφέλη του νερού ακούγοντας ήχους τρεχούμενου νερού, βάζοντας ένα υδάτινο στοιχείο στον χώρο σας, όπως ένα ενυδρείο ή ένα μικρό συντριβάνι, ή βλέποντας ντοκιμαντέρ σχετικά με τη θάλασσα.

Φωτιά

Η φωτιά, ιστορικά αποτέλεσε ένα τρόπο σύνδεσης και κοινωνικοποίησης, καθώς οι άνθρωποι μαζευόντουσαν γύρω από αυτή και μπορούσαν να αισθανθούν μέρος μιας κοινότητας.

Σήμερα, η φωτιά μπορεί να προσφέρει την ίδια αίσθηση ζεστασιάς και άνεσης. Δεν χρειάζεται να έρθετε σε επαφή με το στοιχείο αυτό για να αισθανθείτε την άνεση, αλλά μπορεί ακόμη και η ζέστη να σας προσφέρει αυτά τα συναισθήματα ανακούφισης.

Μια ζεστή κούπα καφέ, ένα ζεστό μπάνιο μπορούν να είναι πολύ χαλαρωτικά στο τέλος μιας δύσκολης ημέρας. Επίσης και τα αρωματικά κεριά μπορούν να σας ηρεμήσουν καθώς ενεργοποιούν τις αναμνήσεις μας στο μεταιχμιακό σύστημα του εγκεφάλου μας.

Αιθέρας

Είμαστε κοινωνικά όντα, αλλά επίσης χρειαζόμαστε και τον δικό μας χώρο, ακριβώς όπως ο αιθέρας είναι στοιχείο της φύσης αλλά είναι και ανεξάρτητος πάνω από τη γη.

Ο προσωπικός μας χώρος μπορεί να είναι είτε κυριολεκτικά φυσικός χώρος που μας δίνει τη δυνατότητα να συνδεθούμε περισσότερο με τον εαυτό μας και να σκεφτούμε. Ή, μπορεί να είναι νοητικός ή συναισθηματικός χώρος μακριά από το μυαλό μας μέσω του διαλογισμού ή της ενσυνειδητότητας.

Μπορούμε επίσης να αφιερώσουμε χρόνο για να κοιτάξουμε τον νυχτερινό ουρανό ή να μάθουμε για άλλους πλανήτες ή αστέρια ή το ίδιο το σύμπαν.