Πολύ συχνά παρατηρείται ότι νέοι εργαζόμενοι γύρω στα 20 και τα 30 νιώθουν μοναξιά και άγχος στη δουλειά παράλληλα με το γεγονός ότι μπορεί να τους αγνοούν ή να μην τους εκτιμούν αρκετά. Νέα έρευνα αποκάλυψε ότι οι νέες γενιές που εισέρχονται στην εργασία αντιλαμβάνονται το εργασιακό περιβάλλον ως περιθωριοποιητικό και στρεσογόνο.

Η έρευνα «Work in America» από το American Psychological Association εξέτασε πάνω από 2,000 εργαζόμενους ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες, από τις 25 Μαρτίου έως τις 3 Απριλίου 2024, σχετικά με την εμπειρία τους στη δουλειά.

Δυστυχώς, τα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι οι νεότεροι εργαζόμενοι αισθάνονται  αποσυνδεδεμένοι, αδικημένοι και υπερφορτωμένοι. Ειδικότερα, το 45% των εργαζομένων ηλικίας 18 έως 25 ετών παρουσιάζουν πολύ συχνότερα αισθήματα μοναξιάς και ένταση σε σχέση με τους γηραιότερους.

Απ’ ότι φαίνεται, το πρόβλημα μπορεί να προκαλείται από τη δυσκολία της σύνδεσης με τους μεγαλύτερους συναδέλφους.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 62% των νέων εργαζομένων ηλικίας 18 έως 25 ετών και το 57% των εργαζόμενων 26 έως 43 ετών νιώθουν πιο άνετα να εργάζονται με συνομήλικούς τους. Επιπλέον, πολλοί από τους νεότερους εργαζόμενους θεωρούν ότι δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από πολύ νεότερους ή μεγαλύτερους συναδέλφους.

Η ασυμφωνία στις θέσεις και το AI στην εργασία

Η έρευνα αποκάλυψε, επίσης, μια ασυμφωνία σε σχέση με τις θέσεις που εργάζονται τα νεότερα άτομα και τις θέσεις που θα ήθελαν να εργαστούν. Επιπρόσθετα, ενώ το 59% αναφέρει ότι εργάζεται πλήρως στο γραφείο, μόνο το 38% το επιθυμεί.

Οι περισσότεροι νέοι εργαζόμενοι προτιμούν ένα υβριδικό ή πλήρως απομακρυσμένο σύστημα εργασίας.

Επιπλέον, η υιοθέτηση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, μάλλον, προκαλεί αναστάτωση στους εργαζομένους. Συγκεκριμένα, πάνω από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ αρκετοί νέοι εργαζόμενοι ανησυχούν ότι το  ΑΙ θα αντικαταστήσει πολλές πτυχές της δουλειάς τους.

Καθώς οι εποχές αλλάζουν και μαζί μεταλλάσσονται και τα περιβάλλοντα εργασίας, καλό είναι να επικοινωνείτε όσο πιο συχνά γίνεται με τους συναδέλφους και τον manager σας, εκφράζοντας τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς σας.

Επιλέξτε οργανισμούς και εταιρείες που φαίνεται να μοιράζονται τις ίδιες αξίες με εσάς και αν αυτό δεν είναι εφικτό, διεκδικήστε έναν πιο ενεργό ρόλο από τη θέση σας, που μπορεί να σας δίνει τη δυνατότητα να είστε περισσότερο δημιουργικοί και να προσφέρετε ακόμα περισσότερα.

Ποια εταιρεία δεν θα επιθυμούσε να αξιοποιήσει έναν εργαζόμενο με βάση τις προσωπικές του ξεχωριστές δεξιότητες; Μόνο σε αυτή την περίπτωση, επιτυγχάνονται η παραγωγικότητα και τα αποτελέσματα προς όφελος της επιχείρησης και προς την υγιή εξέλιξη του εργαζόμενου.