Η αιμοδοσία είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε σε έναν συνάνθρωπό μας που το έχει ανάγκη – αλλά και στην κοινωνία ως σύνολο.

Το αίμα είναι εξαιρετικά πολύτιμο, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα δεν είναι δυνατόν να παρασκευασθεί τεχνητά ή να υποκατασταθεί. Ένας ζωντανός ιστός με περιορισμένη διάρκεια ζωής, που προσφέρεται αποκλειστικά δωρεάν από υγιείς εθελοντές αιμοδότες.

Η ανάγκη για αίμα είναι καθολική, άκρως απαραίτητη για την αποτελεσματική διαχείριση πολλών κλινικών καταστάσεων. Tο 75% του πληθυσμού μπορεί κάποια στιγμή της ζωής του να χρειαστεί μετάγγιση αίματος, αλλά μόνο ένα μικρό ποσοστό, περίπου το 1,5% είναι αιμοδότες.

Οι μικρές και καθημερινές πράξεις φροντίδας για τον συνάνθρωπο μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να μετατραπούν σε σπουδαίες πράξεις υψηλής κοινωνικής ευθύνης, ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.

Η 14η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο ως ημέρα τιμής της πανανθρώπινης προσφοράς αίματος.

Η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη μία ευκαιρία για να ευχαριστήσουμε και να τιμήσουμε τους ανώνυμους εθελοντές αιμοδότες αλλά και για να ευαισθητοποιήσουμε τον ευρύτερο πληθυσμό σχετικά με την αναγκαιότητα εθελοντικής προσφοράς αίματος.

Όσο φυσικό είναι να πίνεις νερό, τόσο φυσικό είναι να δίνεις αίμα

Το αίμα είναι αγαθό που δεν πωλείται, αλλά χαρίζεται, ένα αγαθό σε ανεπάρκεια, διαφορετικό από κάθε άλλο. Ο μόνος παραγωγός του είναι ο ανθρώπινος οργανισμός και μόνο η ανθρώπινη ευαισθησία μπορεί να το προσφέρει σε επάρκεια.

Η εθελοντική αιμοδοσία αποτελεί την κορωνίδα των δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής υπευθυνότητας για το φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος.

Η εταιρεία από το 2010 έχει ξεκινήσει και εσωτερικές εθελοντικές αιμοδοσίες (συνολικά μέχρι τον Φεβρουάριο 2024 έχουν πραγματοποιηθεί 41 αιμοδοσίες με συνολικό αριθμό φιαλών 1.064)

Με ανθρωποκεντρική προσέγγιση και φιλοσοφία, το φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος στέλνει ένα μήνυμα αλληλεγγύης και προσφοράς, υπενθυμίζοντας ότι «το αίμα σώζει ζωές».

Το αίμα συνήθως μεταγγίζεται με τη μορφή των τριών κύριων συστατικών του: πλάσμα, αιμοπετάλια, ερυθρά. Αυτό σημαίνει ότι μία μονάδα αίματος (450ml) θεωρητικά μπορεί να σώσει τρείς ζωές!

Η αιμοδοσία είναι μια πράξη αλληλεγγύης

Η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων έχει ενσωματώσει στη στρατηγική της και κάνει πράξη ένα ολοκληρωμένο, πολυδιάστατο πρόγραμμα δράσεων, με τίτλο «Ο Β-οίκος της ζωής μας», δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα περιβάλλοντος, και βιωσιμότητας, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύεται η αξία του εθελοντισμού και της προσφοράς προς τον άνθρωπο.

Για αυτόν το σκοπό, η εταιρεία πραγματοποιεί καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας – Αθήνα, Ιωάννινα, Βόλος, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο Κρήτης.

Στηρίζοντας τις προσπάθειες εθελοντικής αιμοδοσίας, η εταιρεία έχει προσφέρει μία κινητή μονάδα αιμοληψίας στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα» Ιωαννίνων και τρία ειδικά οχήματα, με υπερσύγχρονο εξοπλισμό, για την ασφαλή μεταφορά φιαλών αίματος στον Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ).

Τον Ιανουάριο του 2010, πραγματοποιήθηκε η πρώτη εθελοντική αιμοδοσία με πρωτοβουλία των ιδιοκτητών κ. Π. Σεπετά και Ε. Θεοχάρη, που είναι και οι ίδιοι εθελοντές αιμοδότες. Εδώ και 14 χρόνια αγωνίζονται, με απαρέγκλιτη συνέπεια, παρακινώντας όλη την εταιρεία να προσφέρει αίμα, για να μεταδώσουν όλοι μαζί το μήνυμα του εθελοντή αιμοδότη. Να ευαισθητοποιήσουν όλο και περισσότερους να υιοθετήσουν – να κάνουν βίωμά τους την αιμοδοσία – που είναι άλλωστε και το θεμέλιο του εθελοντισμού.

Στις 14 Ιουνίου αφιέρωσε λίγο χρόνο και γίνε κι εσύ εθελοντής αιμοδότης, γιατί… δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει ποτέ μεγαλύτερη προσφορά από την ίδια τη ζωή!