Συχνά λέμε ότι πρέπει να αλλάξουμε την οπτική μας ως προς τον κόσμο και το μέλλον μας, έτσι ώστε να αλλάξουμε και την ίδια την ζωή μας. Πολλές έρευνες έχουν εξετάσει τα οφέλη που έχει η αισιοδοξία στην ψυχική μας υγεία αλλά και στην σωματική, καθώς μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ψυχική και σωματική ευεξία μέσω της προώθησης ενός υγιεινού τρόπου ζωής, καθώς και μέσω προσαρμοστικών συμπεριφορών και γνωστικών αντιδράσεων, που συνδέονται με μεγαλύτερη ευελιξία, ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και αποτελεσματικότερη επεξεργασία αρνητικών πληροφοριών.

Μέσα σε όλα τα οφέλη της, μια φοιτήτρια, η Saya Kashiwakura από τη Μεταπτυχιακή Σχολή Τεχνών και Επιστημών του Πανεπιστημίου του Τόκιο θέλησε να ερευνήσει κατά πόσο η αισιοδοξία συνδέεται με την αναβλητικότητα. Όντας η ίδια αναβλητική και καθυστερώντας διαρκώς την μεταπτυχιακή της εργασία αποφάσισε να διερευνήσει τι την οδηγεί σε αυτή την καθυστέρηση και αναβλητικότητα. 

Ξεκινώντας την έρευνα της ανακάλυψε ότι πολλοί περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από αναβλητικότητα απ’ ό,τι είχε φανταστεί, και το βρήκε καθησυχαστικό ότι τα προβλήματά της δεν ήταν μοναδικά.

Πως έγινε η έρευνα για την αισιοδοξία και την αναβλητικότητα

Οι ερευνητές εξέτασαν 296 συμμετέχοντες στην Ιαπωνία στην ηλικία των 20 ετών για τις απόψεις τους σχετικά με το άγχος και την ευημερία, και κυρίως για το πώς αυτές είχαν αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Η έρευνα περιελάμβανε ερωτήσεις σχετικά με τις εμπειρίες τους από 10 χρόνια στο παρελθόν μέχρι σήμερα, καθώς και τις προσδοκίες τους για 10 χρόνια στο μέλλον.

Από τα αποτελέσματα, οι συμμετέχοντες ομαδοποιήθηκαν ανάλογα με το αν πίστευαν ότι η κατάστασή τους θα βελτιωθεί ή θα παραμείνει η ίδια και στη συνέχεια κάθε ομάδα χωρίστηκε βάσει επιπέδου αναβλητικότητας (σοβαρό, μεσαίο, χαμηλό).

Η έρευνά έδειξε ότι οι αισιόδοξοι άνθρωποι, δηλαδή αυτοί που πιστεύουν ότι το άγχος δεν αυξάνεται καθώς προχωράμε προς το μέλλον, είναι λιγότερο πιθανό να γίνονται αναβλητικοί. 

Αλλά δεν ήταν μόνο το επίπεδο άγχους που βίωναν οι άνθρωποι, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο άλλαζε η αντίληψή τους γι’ αυτό κατά τη διάρκεια της 20ετούς χρονικής περιόδου που συζητήθηκε, που επηρέασε τις συνήθειες αναβλητικότητας. Παραδόξως, δεν βρέθηκε σχέση μεταξύ της αναβλητικότητας και των αρνητικών απόψεων για την ευημερία, όπως η στάση του ατόμου απέναντι στον εαυτό του ή το ότι δεν έχει βρει ακόμη σκοπό και στόχους στη ζωή του.

Πως μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τα αποτελέσματα της έρευνας; Πολύ απλά, μπορούμε προσπαθώντας να καλλιεργήσουμε μια αισιόδοξη νοοτροπία να ξεπεράσουμε την αναβλητικότητα. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να έχουμε μια βελτιωμένη συνολική ευημερία, επιτυγχάνοντας τους στόχους μας πιο γρήγορα ενώ παράλληλα ζούμς μια ζωή με λιγότερο άγχος.

Πώς θα καλλιεργήσετε την αισιοδοξία

Αν δεν είστε από τη φύση σας αισιόδοξοι ίσως να σας φανεί απαιτητικό να καλλιεργήσετε την αισιοδοξία, δεν είναι όμως αδύνατον.

  • Κρατήστε ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης: Γράψτε καθημερινά σε ένα ημερολόγιο όλους τους λόγους για του οποίους είστε ευγνώμων στη ζωή σας. Μπορεί να είναι για τις φίλες που έχετε, για τη δουλειά σας, για την βόλτα που κάνατε σήμερα. Όταν μπορείτε να δείτε όλα όσα σας κάνουν να είστε ευγνώμων μπορείτε να καλλιεργήσετε μια πιο αισιόδοξη οπτική για τη ζωή.
  • Χρησιμοποιείτε θετικές δηλώσεις: Αφήστε σε σημεία που κοιτάτε συχνά χαρτάκια με θετικές δηλώσεις όπως “μαθαίνω και αναπτύσσομαι καθημερινά”, “η ζωή μου αξίζει”. Οι δηλώσεις αυτές θα σας βοηθήσουν να είστε πιο θετικοί μέσα στην ημέρα σας.
  • Περάστε χρόνο με αισιόδοξους ανθρώπους: Οι άνθρωποι που σας περιβάλλουν μπορούν να επηρεάσουν βαθιά τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις προοπτικές σας.
  • Φανταστείτε ένα μέλλον με αισιοδοξία: Το να οραματίζεστε το μέλλον σας μέσα από μια αισιόδοξη προοπτική μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σας, να σας βοηθήσει να θέσετε στόχους και να σας δώσει μεγαλύτερη αίσθηση σκοπού στις καθημερινές σας ενέργειες.
  • Φροντίστε τον εαυτό σας: Βρείτε χρόνο για να φροντίσετε τις βασικές σας ανάγκες. Το να έχετε θετικές προοπτικές γίνεται ευκολότερο όταν είστε υγιείς και ξεκούραστοι. Πίνετε αρκετό νερό, τρώτε θρεπτικές τροφές, περνάτε χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα και άλλες δραστηριότητες που υποστηρίζουν τις βασικές σας ανάγκες.