Η οστεοαρθρίτιδα γόνατος πρόκειται για μια κοινή αιτία πόνου και δυσκαμψίας των αρθρώσεων. Κι ενώ η φυσική δραστηριότητα είναι γνωστό ότι ανακουφίζει τα συμπτώματα, μόνο ένας στους δέκα ανθρώπους ασκείται τακτικά.
Στόχος των ερευνητών από το University of South Australia ήταν να κατανοήσουν τι οδηγεί τους ασθενείς σε αδράνεια.
Κατόπιν της μελέτης τους, ανακάλυψαν ότι τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα γόνατος ασυνείδητα πιστεύουν ότι η γυμναστική μπορεί να είναι επικίνδυνη για την κατάστασή τους, παρά τις ιατρικές συμβουλές που προτείνουν το αντίθετο.
Τι έδειξε η έρευνα για τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα
Διαπίστωσαν συγκεκριμένα ότι από τους ερωτηθέντες, το 69% των ατόμων με πόνο στο γόνατο είχαν ισχυρότερες σιωπηρές (ασυνείδητες) πεποιθήσεις ότι η άσκηση ήταν επικίνδυνη συγκριτικά με τον μέσο άνθρωπο χωρίς πόνο.
Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον εύρημα που όχι μόνο υπογραμμίζει τη συγκρουσιακή φύση του πόνου και της άσκησης, αλλά και ότι αυτό που λένε και αυτό που σκέφτονται οι άνθρωποι, κατά βάθος, μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικά πράγματα.
«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η σωματική δραστηριότητα είναι καλή για άτομα με οστεοαρθρίτιδα γόνατος, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι με αυτή την πάθηση δεν κινούνται αρκετά για να υποστηρίξουν την υγεία των αρθρώσεων ή τη γενική τους υγεία» αναφέρει χαρακτηριστικά επικεφαλής ερευνητής και υποψήφιος διδάκτορας Δρ. Brian Pulling.
Γιατί παραμένουμε στην αδράνεια;
«Για να κατανοήσουμε γιατί τα άτομα με την συγκεκριμένη πάθηση μπορεί να μην είναι ενεργά, οι ερευνητικές μελέτες χρησιμοποιούν συνήθως ερωτηματολόγια για να αξιολογήσουν τον φόβο της άσκησης. Αλλά δυστυχώς, τα ερωτηματολόγια μας δίνουν περιορισμένα δεδομένα, μιας και αυτό που νιώθουμε βαθιά μέσα μας (και πώς το σύστημά μας αντιδρά φυσικά σε κάτι απειλητικό) μπορεί να είναι διαφορετικό από αυτό που αναφέρουμε» αναφέρουν οι ερευνητές.
Για να τα καταφέρουν, ανέπτυξαν ένα εργαλείο που μπορεί να ανιχνεύσει και να αξιολογήσει τις σιωπηρές πεποιθήσεις των ανθρώπων σχετικά με την άσκηση, αν δηλαδή ασυνείδητα πιστεύουν ότι η φυσική δραστηριότητα είναι επικίνδυνη για την κατάστασή τους.
«Διαπιστώσαμε ότι ακόμη και εκείνοι που είπαν ότι δεν φοβούνται την άσκηση, είχαν ασυνείδητες πεποιθήσεις ότι η κίνηση ήταν επικίνδυνη», αποκαλύπτει ο Δρ. Brian Pulling.
«Η έρευνά μας δείχνει ότι οι άνθρωποι έχουν περίπλοκες πεποιθήσεις σχετικά με την άσκηση και ότι μερικές φορές δίνουν μια απάντηση απευθείας, αν τους ζητηθεί, αλλά έχουν μια εντελώς διαφορετική σιωπηρή πεποίθηση».
«Οι άνθρωποι δεν έχουν την επίγνωση ότι αυτά που λένε δεν ταιριάζουν με αυτά που επιλέγουν τελικά. Υποθέτουμε ότι για να κατανοήσουμε πώς αισθάνεται κάποιος για μια δραστηριότητα, πρέπει να προχωρήσουμε πέρα από το να ρωτάμε απευθείας, επειδή οι σιωπηρές πεποιθήσεις του μπορεί μερικές φορές να είναι καλύτερος προγνωστικός παράγοντας της πραγματικής συμπεριφοράς» προτείνουν οι ερευνητές.