Σίγουρα έχετε ακούσει για την ηλεκτρονική διδασκαλία και την τηλεργασία, αλλά γνωρίζατε ότι μπορούν να δουλέψουν και οι γιατροί εξ αποστάσεως; Και όχι δεν μιλάμε για κάποιο μίτινγκ ή για άυλη συνταγογράφηση – μπορούν να κάνουν κανονική εγχείρηση!
Ένας χειρουργός που βρισκόταν στη Ρώμη πραγματοποίησε μια πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση χρησιμοποιώντας μόνο ένα μηχάνημα, σε ασθενή στο Πεκίνο της Κίνας, το οποίο απέχει πάνω από 8.000 χιλιόμετρα από την Ιταλία.
Πώς; Χάρη σε ένα ισχυρό δίκτυο 5G.
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα με την απομακρυσμένη χειρουργική είναι η επικοινωνία, καθώς η επιτυχία εξαρτάται από την απρόσκοπτη επικοινωνία μεταξύ των μηχανημάτων. Σήμερα δεν είχαμε σχεδόν καμία καθυστέρηση και ήταν σχεδόν το ίδιο με μια συμβατική χειρουργική επέμβαση» δήλωσε ο επικεφαλής χειρουργός Zhang Xu.
Ο Zhang δήλωσε πως η απομακρυσμένη χειρουργική (τηλεχειρουργική) ενσωματώνει νέες τεχνολογίες και ιδέες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε δυσπρόσιτες περιοχές σε περιόδους πολέμου και πανδημιών.
Χειρούργοι – ρομπότ
Τα πρώτα χειρουργικά ρομπότ εμφανίστηκαν τη δεκαετία του 1970.
Η NASA (National Aeronautics and Space Administration, δηλαδή Εθνική Διοίκηση Αεροναυτικής και Διαστήματος των ΗΠΑ) ήθελε να παρέχει ιατρική βοήθεια στους αστροναύτες κατά τη διάρκεια διαστημικών αποστολών μακράς διαρκείας.
Τα πρώτα μηχανήματα κυκλοφόρησαν στην αγορά στα τέλη της δεκαετίας του ‘80.
Το πιο επιτυχημένο σύστημα χειρουργικής από το 1998 είναι το da Vinci.
Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των Ηνωμένων Πολιτειών ενέκρινε το Intuitive Signal’s da Vinci το 2000.
Πρόκειται για ένα ρομποτικό σύστημα το οποίο λειτουργεί υπό τον απόλυτο έλεγχο του χειρουργού και τον βοηθά να πραγματοποιεί πολύπλοκα χειρουργεία.
Συγκεκριμένα, ο χειρουργός κάθεται σε μια κονσόλα και ελέγχει 3-4 ρομποτικούς βραχίονες – έναν βραχίονα ενδοσκοπίου και δύο ή τρεις βραχίονες οργάνων- οι οποίοι ενίοτε έχουν και άλλα εργαλεία προσαρμοσμένα στα άκρα τους.
Η εικόνα του χειρουργικού πεδίου που βλέπει ο χειρουργός είναι τρισδιάστατη.
Το πρώτο νοσοκομείο ΑΙ
Το Agent Hospital αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Tsinghua στο Πεκίνο, διαθέτει 14 γιατρούς οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με τη διάγνωση ασθενειών και τη δημιουργία λεπτομερών σχεδίων θεραπείας, και τέσσερις νοσηλευτές.
Οι γιατροί που το στελεχώνουν μπορούν να θεραπεύσουν 10.000 ασθενείς σε λίγες μόνο ημέρες – που υπό κανονικές συνθήκες θα χρειαζόταν τουλάχιστον δύο χρόνια για να το ολοκληρώσουν το έργο τους.
Η ερευνητική ομάδα επισημαίνει ότι χάρη στην τεχνολογία, θα είναι δυνατή η προσομοίωση και η πρόβλεψη ιατρικών καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένης της εμφάνισης, της εξάπλωσης και του περιορισμού μολυσματικών ασθενειών σε μια περιοχή.
Tο νοσοκομείο θα ενισχύσει τις διαγνωστικές δυνατότητες των γιατρών τεχνητής νοημοσύνης από την εικονική πραγματικότητα σε εφαρμογές στον πραγματικό κόσμο.
Στις δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν, οι θεράποντες εικονικοί γιατροί στο Agent Hospital σημείωσαν ένα εντυπωσιακό ποσοστό ακρίβειας 93,06% στις εξετάσεις για τη χορήγηση ιατρικής άδειας στις ΗΠΑ.
Οι γιατροί αυτοί μπόρεσαν να προσομοιώσουν ολόκληρη τη διαδικασία διάγνωσης και θεραπείας ασθενών – από τη διαβούλευση και την εξέταση έως τη διάγνωση, τη θεραπεία και την παρακολούθηση.