Πώς πληγές του παρελθόντος «ξεπηδούν» στο τώρα σαν απ’ το πουθενά εν μέσω διαφωνιών στη σχέση; Και ένας καβγάς εντέλει καταλήγει να συνεχίζεται για ένα άλλο, άσχετο ζήτημα από αυτό που ξεκίνησε; Φαίνεται πως συχνά, ανεπίλυτα θέματα του παρελθόντος καθιστούν μη αποτελεσματική την αντιμετώπιση τωρινών προβλημάτων. Αυτό το μοτίβο επικοινωνίας που σε πολλούς από εμάς έχει συμβεί, φαίνεται να μπερδεύει καταστάσεις και να οδηγεί τις σχέσεις σε σύγχυση και υπερένταση.
Ο μηρυκασμός είναι φυσικό να εμποδίζει τον ανοιχτό και εποικοδομητικό διάλογο με τον σύντροφό μας και μπορεί να κλιμακώσει τις συγκρούσεις και να διαβρώσει την εμπιστοσύνη και την οικειότητα, καλλιεργώντας μια ατμόσφαιρα άμυνας αντί να προωθήσει τον αμοιβαίο σεβασμό και την εύρεση λύσεων.
Πώς θα αφήσετε το παρελθόν στις διενέξεις πίσω σας…
#1 Διαφωνήστε «σκόπιμα»
Πριν εμπλακείτε σε μια σοβαρή συζήτηση στη σχέση σας, σκεφτείτε το συγκεκριμένο θέμα που θέλετε να αντιμετωπίσετε και πού θα θέλατε να οδηγήσει η όλη συζήτηση. Επαναφέρετε τη σκέψη σας στο τώρα όταν πιάνετε τον εαυτό σας να θυμάται διάφορα λάθη του πριν. Αποφύγετε να κατηγορείτε, να επικρίνετε και να χρησιμοποιείτε επιθετική γλώσσα ή τόνο απέναντι στο ταίρι σας.
Προσπαθήστε επίσης να απεγκλωβιστείτε από το «εγώ» και μην αφήνετε τα συναισθήματά σας να αποφασίζουν για εσάς.
Η σκόπιμη επικοινωνία που διέπεται από ενσυναίσθηση μπορεί να λύσει αντί να προκαλέσει περαιτέρω δυσαρέσκεια και συγκρούσεις.
Εκφράστε τα συναισθήματα και τις σκέψεις σας καθαρά και ακούστε προσεκτικά την οπτική του συντρόφου σας χωρίς να τον διακόπτετε ή να βιάζεστε να δώσετε μια απάντηση.
*Θυμηθείτε:
Η ανοιχτή επικοινωνία μπορεί να ανοίξει το δρόμο για έναν πραγματικά παραγωγικό και στοργικό διάλογο.
Παράλληλα, σκεφτείτε πως το θέμα που έχει προκύψει είναι αρκετά περίπλοκο από μόνο του και δεν χρειάζεται η αναφορά προηγούμενων συγκρούσεων για το «επικυρώσουν».
#2 Εξασκηθείτε στη συναισθηματική ρύθμιση
Η συναισθηματική ρύθμιση περιλαμβάνει την αναγνώριση των συναισθημάτων χωρίς κρίση και τη χρήση στρατηγικών για την σωστή διαχείριση του άγχους, των προκλήσεων και των διαπροσωπικών αλληλεπιδράσεων.
Κατεβάστε ταχύτητα και εστιάστε στο εν λόγω πρόβλημα που έχει προκύψει. Προτιμήστε να μην απευθύνεστε στο ταίρι σας όταν νιώθετε πως ο θυμός ή η απογοήτευση σας έχουν κυριεύσει. Γενικά, είναι ωφέλιμο να κάνετε διαλείμματα κατά τις έντονες στιγμές για να ηρεμήσετε και να ανακτήσετε την ψυχραιμία σας.
Σκεφτείτε να απευθυνθείτε σε έμπιστα άτομα, όπως φίλους, μέλη της οικογένειας κτλ. για υποστήριξη. Οι κοντινοί σας άνθρωποι ίσως σας ανοίξουν νέες προοπτικές έτσι ώστε να αντιμετωπίζετε τα συναισθήματά σας με πιο υγιή τρόπο.
#3 «Είμαστε εμείς απέναντι στο πρόβλημα»
Δείτε εσάς και τον σύντροφό σας ως παίκτες στην ίδια ομάδα, όχι ως αντίπαλους.
Αντί να βλέπετε τις διαφωνίες ως ένα ανταγωνιστικό παιχνίδι που κάποιος πρέπει να είναι ο νικητής και κάποιος ο χαμένος, εστιάστε στην κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων, δίνοντας προτεραιότητα στην επίλυσή τους.
#4 Τι σας δίδαξε το παρελθόν;
Παλαιότερη μελέτη αποκάλυψε ότι η εύρεση των θετικών σε αρνητικές αναμνήσεις του παρελθόντος σχετίζεται με βελτιωμένη ψυχική υγεία.
Οι προηγούμενες συγκρούσεις είναι μάθημα για τις επόμενες. Αντί να τις βλέπετε ως κάτι κακό, σκεφτείτε τι σας έχουν διδάξει για τον εαυτό σας, τον σύντροφό σας και τη δυναμική της σχέσης σας. Τι μάθατε για τις αντιδράσεις σας στο στρες ως ζευγάρι; Ποιες ενέργειες σας βοήθησαν και τους δύο να τις ξεπεράσετε; Κρατήστε τα πολύτιμα μαθήματα και προχωρήστε παρακάτω…
#5 Φροντίστε τη σχέση σας κάθε μέρα
Η καλλιέργεια της σχέσης σας σε καθημερινή βάση είναι απαραίτητη για να αποτρέψετε την κλιμάκωση των συγκρούσεων με σενάρια που ανήκουν στο χρονοντούλαπο.
Δώστε προτεραιότητα στον ποιοτικό χρόνο που περνάτε μαζί με τον σύντροφό σας και ασχοληθείτε με δραστηριότητες που ενισχύουν τη σύνδεσή σας. Δείξτε εκτίμηση και στοργή προς το πρόσωπό του και επικοινωνήστε ανοιχτά για τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας μέσα στη σχέση.
Καλλιεργώντας ένα θετικό και υποστηρικτικό περιβάλλον κάθε μέρα, θέτετε τις βάσεις για αποτελεσματική επίλυση ακόμα και των πιο σοβαρών ζητημάτων και εντέλει τα θεμέλια της ευτυχίας στη συμβίωση.