Διανύουμε την πιο όμορφη εποχή του χρόνου, εκείνη που μας δίνει την ευκαιρία να συλλέγουμε τις πιο δυνατές αναμνήσεις, την εποχή που τα τραπέζια στρώνονται στις αυλές και οι κουζίνες μοσχομυρίζουν ντομάτα και κρεμμύδι.
Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, στο νέο της συλλεκτικό βιβλίο «Ελληνικό Καλοκαίρι» από την σειρά «Πεντανόστιμα» συγκεντρώνει όλες εκείνες τις συνταγές που υπήρχαν από πάντα στα οικογενειακά μας τραπέζια κατά τους μήνες του θέρους. Συνταγές με βαθιά νοστιμιά, με κυρίαρχο συστατικό το αγνό ελαιόλαδο, τον πελτέ της τομάτας αλλά και εκείνα τα λαχανικά που συνηθίζουν όλοι να καλλιεργούν στα μικρά τους μποστάνια. Κολοκυθάκια με τους περίφημους ανθούς τους, μελιτζάνες με τη λεία, αψεγάδιαστη σάρκα ή ντομάτες που κοκκινίζουν και οργιάζουν στα χωράφια, προκαλούν να τις κόψεις και να τις δαγκώσεις απευθείας και όταν τελικά μπαίνουν στο ταψί, αφήνουν όλα τα αρώματά τους να σε ξελογιάσουν.
Τριάντα μοναδικές συνταγές, εμπνευσμένες από τα μαγειρέματα των μαμάδων και των γιαγιάδων μας, που κάνουν την κουζίνα να μοσχομυρίζει παράδοση, φροντίδα και αγάπη. Φαγάκια από εκείνα που περιμένουμε να απολαύσουμε πώς και πώς κάθε καλοκαίρι, τα πεινασμένα μεσημέρια μας, μετά τη θάλασσα και τις βουτιές μας, στα εξοχικά και τις αυλές των χωριών μας.
Μόνο μυστικό τους; Το κανακεμένο μαγείρεμα. Το αργό και απολαυστικό μέλωμα των υλικών μέσα στο ταψί και την κατσαρόλα. Έτσι όπως πρέπει για να ξεδιπλώνουν όλα τα υλικά τη γεύση τους, να ενώνονται γλυκά μεταξύ τους, να παίρνουν από τα μυρωδικά την σπιρτάδα και την έξτρα νοστιμιά τους.
Κολοκυθάκια γεμιστά αβγολέμονο, γίγαντες πλακί με καλοκαιρινά χόρτα, φρέσκες σαρδελίτσες με πατάτες στον φούρνο και ροφός με μπάμιες, όλη η θάλασσα στο πιάτο, φανταστικά κεφτεδάκια με γιουβέτσι και αξεπέραστα φασολάκια στον φούρνο, μαμαδίστικα μπιφτέκια με πουρέ και μπόλικη λεμονάτη σαλτσούλα, ελαφρύς και πεντανόστιμος μουσακάς και μοσχαράκι γιαχνί με μελιτζάνες όπως το έκανε η γιαγιά μας, τραγανιστά κολοκυθάκια και μακαρονόπιτα με κρούστα ντομάτας, όλα τα πιάτα, μια ωδή στην Ελλάδα και τα πατρικά μας, κάθε μπουκιά και ένα ταξίδι στις πιο όμορφες, παιδικές μας αναμνήσεις.
Όλα τα μαγειρέματα είναι απλά, συνοδεύονται από μυστικά και tips, περιγράφονται τέλεια σε βήματα και οδηγούν σε σίγουρη επιτυχία. Συνταγές χορτοφαγικές, gluten free, κατάλληλες για όλες τις διατροφικές συνήθειες, ιδανικές τόσο για το καθημερινό τραπέζι, όσο και για το Κυριακάτικο, εκείνο που μαζεύεται όλη η οικογένεια και οι φίλοι, όλοι οι αγαπημένοι γύρω από ένα μεγάλο ταψί ή μια βαθιά κατσαρόλα.
Μπείτε στην κουζίνα με ό,τι καλύτερο έχει ο μανάβης σας, μαζέψτε τα μυρωδικά σας από τους κήπους και τις γλάστρες, φέρτε το πιο γευστικό λάδι κοντά σας και ρίξτε μια γενναία κουταλιά πελτέ στην κατσαρόλα σας, έτσι όπως έκαναν παλιά, για να έχει το φαγητό εκείνη την καλοκαιρινή νοστιμιά που το κάνει αγαπημένο και αξέχαστο.
Φέτος, ας ζήσουμε μαζί το πιο γευστικό «Ελληνικό Καλοκαίρι»
Με το Βήμα της Κυριακής, στις 16 Ιουνίου.