Οι άνθρωποι που ανησυχούν για θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης τείνουν να είναι πιο δυστυχισμένοι και καταθλιπτικοί, υποστηρίζουν ερευνητές στη Φιλανδία.

Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο Scandinavian Journal of Psychology, υποδηλώνουν ότι και άλλα δυτικά έθνη μπορεί να βλέπουν παρόμοια μοτίβα μεταξύ των κοινωνικά ευαισθητοποιημένων πολιτών τους.

Η ομάδα από το ερευνητικό κέντρο INVEST του Πανεπιστημίου του Τουρκού ανέλυσε δεδομένα 5.000 ατόμων και παρατήρησε ότι η ψυχική υγεία ήταν σε χαμηλότερα επίπεδα για όσους τους απασχολούσαν ζητήματα όπως ο ρατσισμός, οι φυλετικές διακρίσεις, η ομοφοβία και οι κοινωνικοοικονομικές ανισότητες.

Τα πολιτικά ζητήματα μας αφήνουν άυπνους

Ερευνητές στο Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) και οι συνεργάτες τους δείχνουν πώς σημαντικά κοινωνικοπολιτικά γεγονότα μπορούν να έχουν παγκόσμιο αντίκτυπο στον ύπνο που σχετίζονται με σημαντικές διακυμάνσεις στη συλλογική διάθεση, την ευημερία και την κατανάλωση αλκοόλ.

Ως μέρος μιας ευρύτερης μελέτης που διερευνά τον ύπνο και τις ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19, η ομάδα εξέτασε 437 συμμετέχοντες στις Ηνωμένες Πολιτείες και 106 διεθνείς συμμετέχοντες, καθημερινά μεταξύ 1-13 Οκτωβρίου 2020 (πριν από τις εκλογές) και 30 Οκτωβρίου-12 Νοεμβρίου, 2020 (ημέρες γύρω από τις εκλογές στις 3 Νοεμβρίου στις ΗΠΑ).

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου τους, την κατανάλωση αλκοόλ και την υποκειμενική εμπειρία του γενικού στρες. Οι απαντήσεις τους αποκάλυψαν μειωμένη ποσότητα και ποιότητα ύπνου σε συνδυασμό με αυξημένο άγχος, αρνητική διάθεση και χρήση αλκοόλ κατά την περίοδο γύρω από τις εκλογές.

«Τα ευρήματα μας αντικατοπτρίζουν πολλές από τις εμπειρίες που έχουμε γύρω από εξαιρετικά στρεσογόνα γεγονότα» αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Sleep Health.

Οι ειδήσεις μας «μαυρίζουν» την ψυχολογία

Οι ειδήσεις «τρέχουν» με ρυθμό που πολλές φορές είναι αδύνατο να διαχειριστούμε. Πολιτικές αναταραχές, μία παγκόσμια πανδημία, η αύξηση της βίας, όλα είναι γεγονότα που μας αφορούν.

Ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπράιαν ΜακΛάφλιν του Κολλεγίου Μέσων Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου του Τέξας Texas Tech, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο Health Communication, μελέτησαν δειγματοληπτικά το φαινόμενο του λεγόμενου «εθισμού στις ειδήσεις» σε 1.100 ενήλικες και είδαν ότι όσοι «τσεκάρουν» κάθε λίγο και λιγάκι αν υπάρχει κάποια νέα είδηση, είναι πιθανότερο να πάσχουν από στρες, άγχος και από άλλα σωματικά προβλήματα υγείας.

Το πώς αντιδρούμε στις ειδήσεις εξαρτάται, σε κάποιο βαθμό, από το είδος της είδησης. Σύμφωνα με μελέτες, οι ειδήσεις που καλύπτουν θέματα όπως η πολιτική, η οικονομία, οι διεθνείς συγκρούσεις και τα κοινωνικά ζητήματα μπορούν να χαρακτηριστούν ως «σκληρές» ενώ ειδήσεις που έχουν να κάνουν με τον πολιτισμό, την ψυχαγωγία, τον τρόπο ζωής των διασημοτήτων, ως «ήπιες». Είναι τα «σκληρά» νέα που είναι πιο πιθανό να οδηγήσουν σε συναισθηματικές αντιδράσεις.

Για παράδειγμα, οι ειδήσεις από τη Μέση Ανατολή μπορεί να προκαλέσουν έντονο άγχος και φόβο, ακόμη και από χιλιάδες μίλια μακριά.

Γινόμαστε καθημερινά «μάρτυρες» βίαιων γεγονότων, που μπορεί να προκαλέσουν ανησυχητικές σκέψεις, άβολα συναισθήματα, ακόμα και σωματικά συμπτώματα, όπως πονοκέφαλο ή πόνο στο στομάχι, ακόμα και όταν διαμεσολαβούνται από την εφημερίδα, την τηλεόραση ή την οθόνη του κινητού.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν αντιλαμβανόμαστε κάτι στενάχωρο και «απειλητικό», τα επίπεδα των ορμονών του στρες, της αδρεναλίνης και της κορτιζόλης, αυξάνονται. Όταν βρισκόμαστε επομένως συνεχώς εκτεθειμένοι σε κακές ειδήσεις, ο φυσιολογικός αυτός μηχανισμός του οργανισμού μας ενεργοποιείται και τελικά είμαστε αντιμέτωποι με ένα σύνολο διαταραχών.

Ουσιαστική ευθύνη για τον τυχόν αρνητικό αντίκτυπο των ειδήσεων στην υγεία μας, έχει ο τρόπος με τον οποίο τις αντιμετωπίζουμε σε ατομικό επίπεδο.

Μπορεί να πιστεύετε ότι ο καλύτερος τρόπος να ξεπεράσετε όσα διαδραματίζονται είναι να καταστείλετε τις συναισθηματικές σας αντιδράσεις σε αυτό που βλέπετε στην τηλεόραση και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο είναι σημαντικό να αφήσετε τον εαυτό σας να βιώσει όλα όσα αισθάνεστε.

Αισθάνεστε θυμό, φόβο, ανησυχία, θλίψη ή απογοήτευση; Η αναγνώριση αυτών των συναισθημάτων είναι το πρώτο βήμα για να τα αντιμετωπίσετε με υγιή τρόπο. Απευθυνθείτε σε έναν έμπιστο φίλο, κάποιο μέλος της οικογένειάς σας ή έναν ψυχολόγο αν χρειάζεστε βοήθεια.