Περίοδος και γυμναστική…Μια δύσκολη υπόθεση. Η γυμναστική κατά τη διάρκεια της περιόδου μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα όπως ο πόνος και οι κράμπες, να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος, αλλά και να βελτιώσει τη διάθεση μας. Ωστόσο συχνά πιστεύουμε ότι η περίοδος δεν βοηθάει την άσκηση και την απόδοση μας, αλλά μάλλον την σαμποτάρει.
Μια νέα έρευνα όμως έρχεται να καταρρίψει αυτόν τον μύθο, καθώς όπως φαίνεται η περίοδος όχι μόνο δεν μειώνει την απόδοση μας στην άσκηση, αλλά μάλιστα την βελτιώνει!
Περίοδος και γυμναστική, τι λέει η νέα έρευνα;
Οι ερευνητές του University College του Λονδίνου, θέλησαν να διερευνήσουν τον λόγο για τον οποίο οι τραυματισμοί στις γυναίκες αθλήτριες ήταν πιο συχνοί από ότι στους άνδρες.
Η κύρια διαφορά ανάμεσα στα άτομα που έχουν περίοδο και εκείνα που δεν έχουν ή χρησιμοποιούν ορμονική αντισύλληψη, είναι φυσικά οι ορμόνες.
Δεν είναι σαφές ποια είναι η επίδραση που έχουν αυτές οι ορμόνες καθώς αυξάνονται κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, αν και η έρευνα δείχνει αλλαγές στη λειτουργία του εγκεφάλου που θα μπορούσαν εύλογα να επηρεάσουν την απόδοση ενός αθλητή, ή ίσως να τον κάνουν πιο επιρρεπή σε τραυματισμούς.
Οι αλλαγές στη χωρική νόηση θα μπορούσαν, θεωρητικά, να αποτελέσουν παράγοντα κινδύνου για τραυματισμούς, ιδίως σε αθλήματα με γρήγορο ρυθμό που απαιτούν ακρίβεια χιλιοστών του δευτερολέπτου στις αλληλεπιδράσεις με κινούμενα αντικείμενα.
Πολλές φορές οι αθλήτριες αναφέρουν ότι αισθάνονται αδέξειες γύρω από την ωορρηξία ή ότι η απόδοσή τους χειροτερεύει στο τελευταίο μέρος του εμμηνορροϊκού τους κύκλου, την ωχρινική φάση, και όταν έχουν περίοδο.
Αλλά οι μελέτες που προσπαθούν να μετρήσουν αυτές τις αντιληπτές επιδράσεις δεν έχουν καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα, με τη δύναμη να κορυφώνεται ενδεχομένως γύρω από την ωορρηξία και την αντοχή να μειώνεται ίσως κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως.
Για να βρουν τον “υπαίτιο” για τους τραυματισμούς οι ερευνητές μελέτησαν 241 συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων 96 ανδρών αθλητών, 105 αθλητριών που είχαν έμμηνο ρύση και 47 που ανέφεραν ότι χρησιμοποιούσαν αντισύλληψη. Οι αθλητές υποβλήθηκαν σε μια σειρά από διαδικτυακά γνωστικά τεστ, τα οποία ολοκληρώθηκαν με διαφορά δύο εβδομάδων και σχεδιάστηκαν για να μιμηθούν αυτό που πρέπει να κάνουν οι εγκέφαλοι των αθλητών κατά τη διάρκεια των αγώνων, δηλαδή να σκέφτονται γρήγορα, να αντιδρούν γρήγορα, να επεξεργάζονται χωρικές πληροφορίες και να παραμένουν συγκεντρωμένοι.
Οι αθλήτριες που είχαν έμμηνο ρύση είχαν την τάση να αποδίδουν χειρότερα σε γνωστικά καθήκοντα στην όψιμη ωοθυλακική φάση του κύκλου τους, καθώς πλησίαζαν στην ωορρηξία, και στην όψιμη ωχρινική φάση, λίγο πριν από την αιμορραγία. Όμως οι γνωστικές τους επιδόσεις κορυφώθηκαν κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, και αυτό παρά το γεγονός ότι οι εν λόγω αθλήτριες αισθάνονταν χειρότερα όταν είχαν περίοδο και υποπτεύονταν ότι αυτό επηρέαζε αρνητικά τις επιδόσεις τους.
Αυτό που μας προκαλεί μεγάλη έκπληξη είναι το γεγονός ότι οι επιδόσεις των συμμετεχόντων ήταν καλύτερες όταν είχαν περίοδο. Το εύρημα αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα όσα υπέθετε τόσα χρόνια η κοινωνία για τις ικανότητες των γυναικών τη συγκεκριμένη περίοδο του μήνα.
Χωρίς διαφορές στους χρόνους αντίδρασης και την ακρίβεια μεταξύ αθλητών και αθλητριών, το επόμενο βήμα για τους ερευνητές είναι να διερευνήσουν πώς διαφορετικοί τύποι ή δόσεις ορμονικών αντισυλληπτικών θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν την εγκεφαλική λειτουργία των αθλητριών και ενδεχομένως να τις προστατεύσουν από τραυματισμούς.
Αν λοιπόν κατά τη διάρκεια της περιόδου σας σκέφτεστε ότι η προπόνηση σας θα πάει “χαμένη” καθώς η απόδοση σας θα είναι μειωμένη, σκεφτείτε το ξανά. Όχι μόνο η απόδοση σας θα είναι η ίδια αλλά θα απαλύνετε το σώμα σας από τους πόνους και τη “θλίψη” που προκαλούνται από την περίοδο.