Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να μην καθυστερείτε τον ύπνο σας κάθε βράδυ με νέα μελέτη από το Imperial College του Λονδίνου να υπογραμμίζει την άμεση σχέση του να ξαπλώνουμε αργά με την κατάσταση της ψυχικής μας υγείας.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που πέφτουν για ύπνο πριν τη 1 το βράδυ είναι γενικά πιο υγιείς, με λιγότερες αναφερόμενες περιπτώσεις ψυχικών, συμπεριφορικών και νευροαναπτυξιακών διαταραχών.
Οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα για 73.888 άτομα, εκ των οποίων το 56% ήταν γυναίκες. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 63,5 έτη και ο χρόνος της βραδινής ανάπαυσης των ατόμων, ήταν κατά μέσο όρο οι επτά ώρες.
«Το μυαλό μετά τα μεσάνυχτα»
Ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Τζέιμι Ζάιτσερ, καθηγητής ψυχιατρικής και ιατρικής ύπνου του πανεπιστημίου του Στάνφορντ, ανέφερε μια θεωρία που ονομάζεται «The Mind After Midnight», η οποία υποδηλώνει ότι ο εγκέφαλος λειτουργεί διαφορετικά μετά τα μεσάνυχτα, κάτι που θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην ψυχική υγεία.
«Πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι που παραμένουν ξύπνιοι ως αργά αισθάνονται κατά βάθος απομονωμένοι. Επιπλέον, ο ύπνος αργά οδηγεί συχνά σε περιορισμό της συνολικής διάρκειας του ύπνου. Σαν αποτέλεσμα, η φάση του ύπνου με γρήγορη κίνηση των ματιών (ύπνος REM), διαταράσσεται», επεσήμανε ο ίδιος.
«Ο ύπνος REM έχει μια ισχυρή σύνδεση με τη ρύθμιση της διάθεσης. Όσο μικρότερη χρονικά είναι η φάση REM, τόσο περισσότερο επηρεάζεται δυσμενώς η διάθεση. Οι αλλαγές στον ύπνο θεωρούνται παράγοντας κινδύνου για πολλές νευροψυχιατρικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη και η γενική αγχώδης διαταραχή», εξήγησαν οι επιστήμονες.
Ο ακριβής ρόλος του ύπνου REM δεν είναι απολύτως σαφής, αλλά οι ερευνητές ανέφεραν ότι συνδέεται με τη διεγερσιμότητα του φλοιού του εγκεφάλου, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε γνωστική δυσλειτουργία και ενδεχομένως σε συσσώρευση αποβλήτων στον εγκέφαλο.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό Psychiatry Research.
Τι είχε αποκαλύψει προηγούμενη έρευνα
Όσο δεν κοιμόμαστε ενώ το σκοτάδι απλώνεται, ο εγκέφαλός μας τείνει να κάνει αρνητικές σκέψεις, σύμφωνα με άλλη μελέτη που είχε δημοσιευθεί στο Frontiers in Network Psychology. Αυτό συμβαίνει ακριβώς επειδή δεν είναι προγραμματισμένος να μην κοιμάται τα μεσάνυχτα.
Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, το μυαλό μας λειτουργεί πολύ διαφορετικά αν είναι ξύπνιο τις ώρες που κανονικά πρέπει να ξεκουράζεται, συμφώνησαν οι επιστήμονες.
Οι ίδιοι υπογράμμισαν ότι:
«Το ανθρώπινο σώμα και το μυαλό ακολουθούν έναν 24ωρο κύκλο που επηρεάζει με καθοριστικό τρόπο τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά μας. Σε συγκεκριμένες ώρες, τείνουμε να σκεφτόμαστε και να δρούμε με έναν συγκεκριμένο τρόπο και όλο αυτό διαταράσσεται όταν δεν κοιμόμαστε τις ώρες που πρέπει. Έτσι, αν δεν κοιμόμαστε τις ώρες που ο εγκέφαλος είναι προγραμματισμένος να κοιμάται, εγκλωβιζόμαστε σε σκέψεις που μπορεί να γίνουν σταδιακά, ακόμα και απειλητικές».
Σύμφωνα με τη νευρολόγο του πανεπιστημίου του Harvard, Ελίζαμπεθ Κλέρμαν: «Πολλοί άνθρωποι μένουν ξύπνιοι τα μεσάνυχτα και υπάρχει ένα πλήθος στοιχείων που δείχνουν ότι η λειτουργία του εγκεφάλου τους δεν είναι τόσο αποδοτική. Τα άτομα με αϋπνία μπορεί να βιώσουν συναισθήματα απόγνωσης, μοναχικότητας και απελπισίας με αποτέλεσμα να είναι πιο πιθανό να κάνουν καταστροφικές σκέψεις με τον καιρό, βλάπτοντας την ψυχική μα και τη σωματική τους υγεία».