Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, η κολπική μαρμαρυγή, η οποία αφορά την αρρυθμία- διαταραχή του καρδιακού ρυθμού, μπορεί να θέσει το άτομο σε σοβαρούς κινδύνους υγείας. Συγκεκριμένα, η ομάδα των επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, αφού εξέτασε δεδομένα για 36.340 ασθενείς από το Ηνωμένο Βασίλειο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ακόμα και εκείνοι που έχουν την εν λόγω πάθηση αλλά θεωρούνται ομάδα «χαμηλού κινδύνου», έχουν μεγάλες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό και να αναπτύξουν αγγειακή άνοια (άνοια που προκαλείται από προβλήματα στην παροχή αίματος στον εγκέφαλο).

Η κολπική μαρμαρυγή, γνωστή και ως «σιωπηλός δολοφόνος» για την καρδιά, θεωρείτο ότι επηρεάζει περίπου το ένα τέταρτο των ενηλίκων. Αλλά πρόσφατα, Δανοί ερευνητές αποκάλυψαν ότι ο κίνδυνος έχει αυξηθεί σημαντικά. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους που δημοσιεύθηκαν στο ακαδημαϊκό περιοδικό «The BMJ», ο συνολικός κίνδυνος υπολογίστηκε στο 31% μεταξύ 2011 και 2022, αυξημένος κατά 7 μονάδες σε σύγκριση με τη δεκαετία 2000-2010 που ήταν στο 24% με διασημότητες όπως ο Έλτον Τζον, η Μάιλι Σάιρους, ο Τόνι Μπλερ και ο Τζο Μπάιντεν να είναι μεταξύ των γνωστών προσωπικοτήτων που υποφέρουν από αυτήν.

«Πάνω από 60 εκατομμύρια περιπτώσεις αναμένονται παγκοσμίως έως το 2050»

Πολλές φορές, η κολπική μαρμαρυγή συμβαίνει σε ασθενείς με καρδιακές παθήσεις ή παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές νόσους, ωστόσο, μπορεί να συμβεί και σε ασθενείς  χωρίς παράγοντες κινδύνου, που έχουν μία δομικά εντελώς φυσιολογική καρδιά.

Οι επιστήμονες δήλωσαν πως η κολπική μαρμαρυγή είναι γνωστό πως αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, καθώς οι πάσχοντες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν θρόμβους αίματος. Για το λόγο αυτό, τους χορηγούνται από τον θεράποντα ιατρό αντιπηκτικά ή αντιθρομβωτικά φάρμακα τα οποία προλαμβάνουν τον σχηματισμό θρόμβων στο αίμα καθώς και τους σχετικούς κινδύνους όπως η πνευμονική εμβολή, το έμφραγμα (καρδιακή προσβολή) ή, όπως είπαμε, το εγκεφαλικό επεισόδιο που μπορεί να είναι απειλητικοί για τη ζωή μας.

Το διαφορετικό εύρημα σε αυτή τη νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Medicine, ήταν πως ακόμη και οι ομάδες στις οποίες δεν κρίνεται απαραίτητο να χορηγηθούν τέτοιου είδους φάρμακα είναι πιθανό να υποφέρουν από σοβαρά προβλήματα υγείας.

Χαρακτηριστικά, στη νέα έρευνα, παρά το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες ανήκαν στην ομάδα χαμηλού κινδύνου, περίπου το 3,8% υπέστη εγκεφαλικό, σε σύγκριση με το 1,5% των υγιών ατόμων. Παράλληλα, τα ίδια άτομα είχαν 68% αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν αγγειακή άνοια.

Τέλος, το 9% των ατόμων με κολπική μαρμαρυγή πέθαναν σε σύγκριση με το 5% των υγιών ατόμων στο βάθος των ετών παρακολούθησης.

Ο Ντίπακ Κοτέτσα, καθηγητής καρδιολογίας στο πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε:

«Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια από τις πιο συχνές καρδιακές παθήσεις, με πάνω από 60 εκατομμύρια περιπτώσεις να αναμένονται παγκοσμίως έως το 2050. Με τον επιπολασμό της να συνεχίζει να αυξάνεται, είναι σημαντικό να αναπτύξουμε στρατηγικές για την πρόληψη όχι μόνο του εγκεφαλικού, αλλά και άλλων θεμάτων υγείας που προκαλούν ανησυχία στους ασθενείς. Η έρευνά μας υπογραμμίζει τον επείγοντα χαρακτήρα της συνολικής αντιμετώπισής της».

Ο Άλαστερ Μόμπλεϊ, ερευνητής στο πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, συμπλήρωσε:

«Αυτή η μελέτη καταδεικνύει μια σαφή συσχέτιση μεταξύ της κολπικής μαρμαρυγής και της αγγειακής άνοιας όπως και του εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι συνεχείς κλινικές δοκιμές διερευνούν εάν τα αραιωτικά αίματος σε ασθενείς χαμηλότερου κινδύνου μπορούν να παρέχουν έναν τρόπο πρόληψης αυτών των κινδύνων. Χρειάζονται σαφώς περισσότερες δοκιμές για να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα».