Εσείς πότε είχατε την πρώτη σας περίοδο; Ενώ για κάθε γυναίκα αυτό το διάστημα μπορεί να διαφέρει, νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει ότι η μέση ηλικία εμμηναρχής (η πρώτη περίοδος ενός ατόμου) μειώθηκε από τα 12,5 έτη για όσες γεννήθηκαν μεταξύ 1950-1969 στα 11,9 έτη για όσες γεννήθηκαν μεταξύ 2000-2005.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο JAMA Network Open, προκύπτουν από την ανάλυση δεδομένων από περισσότερες από 71.000 γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Επειδή η ηλικία εμμηναρχής αποτελεί βασικό δείκτη υγείας, οι ειδικοί θεωρούν ότι η αλλαγή αυτή είναι ανησυχητική.
Όσα έχουν αλλάξει σχετικά με την περίοδο
Στα πλαίσια της μελέτης διαπιστώθηκε επίσης ότι η έλευση της πρώτης περιόδου είναι πλέον πιο πιθανό να συμβεί πριν την ηλικία των 11 ετών, καθώς από το 8,6% των γυναικών με πρώιμη περίοδο στις δεκατίες του ’50 και του ’60, το ποσοστό έχει σχεδόν διπλασιαστεί, φτάνοντας στο 15,5% στις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Ομοίως, ο αριθμός των γυναικών, των οποίων η έμμηνος ρύση ξεκίνησε «πολύ νωρίς» – πριν από την ηλικία των 9 ετών – υπερδιπλασιάστηκε, με τα ποσοστά να αυξάνονται από 0,6% σε 1,4%.
Κατά μέσο όρο, οι περίοδοι πλέον χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ομαλοποιηθούν. Στα ’50s και τα ’60s, το 76% των γυναικών είχε κανονικό κύκλο μέσα σε δύο χρόνια. Το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 56% για όσες γεννήθηκαν από στις αρχές του 2000.
Γιατί είναι σημαντική η ηλικία της εμμηναρχής;
Η έλευση της πρώτης περιόδου δεν αποτελεί ένα τυχαίο γεγονός στην ζωή μιας γυναίκας, καθώς σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ασθενειών αργότερα στην ζωή.
Για παράδειγμα, έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association, αναφέρει ότι τόσο η πρώιμη έναρξη της εμμήνου ρύσεως όσο και η καθυστερημένη συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο δυσμενών καρδιαγγειακών εκβάσεων, όπως καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό και νοσηλεία για καρδιακή ανεπάρκεια.
Η πρώιμη έναρξη φαίνεται να σχετίζεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως ο καρκίνος του ενδομητρίου και ο καρκίνος του μαστού.
Παρομοίως, το χρονικό διάστημα από την εμμηναρχή έως και την ομαλοποίηση του κύκλου αποτελεί ακόμη έναν σημαντικό δείκτη υγείας.
Οι γυναίκες που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να φτάσουν στην κανονικότητα ενδεχομένως να είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν μειωμένη γονιμότητα και να έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων όπως:
- Διαβήτης.
- Υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση).
- Αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης.
Οι γυναίκες που βιώνουν πρώιμη εμμηναρχή φαίνεται να έχουν επίσης υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από όλες τις αιτίες.