Μετά από τη βραδινή νηστεία, το σώμα και  εγκέφαλος περιμένουν να λάβουν τα απαραίτητα καύσιμα για να λειτουργήσουν. Όλοι χρειαζόμαστε διαύγεια, συγκέντρωση, ενέργεια και αντοχές για να είμαστε δημιουργικοί και παραγωγικοί. Δεν είναι, όμως, όλα τα φαγητά κατάλληλα για να μας προσφέρουν όσα αναμένουμε. Τελικά, υπάρχουν καλές επιλογές και κάποιες που ενεργοποιούν συναισθήματα άγχους στον εγκέφαλό μας. Μελετήστε τις… χειρότερες επιλογές ώστε να προγραμματίζετε πιο συμβατά πρωινά για ευεξία όλη την ημέρα.   

«Φορτωμένος» καφές

Πολλοί άνθρωποι αγαπούν να ξεκινούν τη μέρα τους με ένα φρεσκοκομμένο και φρεσκοψημένο φλιτζάνι καφέ. Μέχρι εκεί όλα καλά. Τα πράγματα… στραβώνουν όταν ο «αθώος» κατά τα άλλα καφές φορτώνεται με ζάχαρη, φυτικά γάλατα που περιέχουν ζάχαρη, κρέμες, αρωματικά σιρόπια και πολύ γάλα. Όλα τα παραπάνω είναι γνωστό ότι ενεργοποιούν φλεγμονές στο σώμα και τον εγκέφαλο και με τη σειρά τους οι φλεγμονές επηρεάζουν τη διάθεση και τη συγκέντρωση.

Smoothies με γάλα

Αν και τα smoothies αποτελούν μια καλή επιλογή για ενυδάτωση και πρόσληψη πρωτεΐνης λόγω του γιαουρτιού και βιταμινών λόγω των φρούτων, μπορούν να μετατραπούν σε βόμβα ζάχαρης. Καλό είναι να αποφεύγετε το συνδυασμό πολλών φρούτων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (π.χ. μπανάνες και μάνγκο) και γιαούρτια ή φυτικά γάλατα που περιέχουν κρυμμένη ζάχαρη.

Μπολ με φρούτα

Είναι πολύ σημαντικό το πρωινό σας να είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, αλλά χρειάζεται προσοχή με τι ακριβώς συνοδεύετε τα φρούτα σας. Αν τα φορτώσετε με νιφάδες καρύδας ή αποξηραμένη μπανάνα με ζάχαρη, μέλι και βούτυρο καρπών με κρυμμένη ζάχαρη ή γλυκαντικά, το υγιεινό μπολ μεταμορφώνεται σε γλυκό πειρασμό με τα αντίθετα αποτελέσματα.

Μπορείτε να επιλέγετε περισσότερα φρούτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως τα μούρα που είναι και πλούσια σε πολυφαινόλες.

Επιδόρπια γιαουρτιού

Τα γιαούρτια είναι εκπληκτική πηγή πρωτεΐνης, ασβεστίου και προβιοτικών, απαραίτητων για την καλή υγεία του εντέρου.  Όταν όμως, τα γιαούρτια αναφέρουν ότι έχουν φρουτώδεις γεύσεις ή κομματάκια φρούτων, και πάλι κρύβουν ζάχαρη, οπότε προσθέτουν έξτρα στρες στο υπόλοιπο της ημέρας σας.

Προτιμήστε να ξεκινάτε με ένα σκέτο γιαούρτι ή κεφίρ, προσθέτοντας ένα φρέσκο φρούτο. Πολύ δροσερή εναλλακτική με όλη τη ζάχαρη που χρειάζεστε για το πρώτο γεύμα της ημέρας.

Δημητριακά

Τα δημητριακά ξεκινούν να… αλλάζουν πρόσωπο όταν είναι επεξεργασμένα και γεμάτα τεχνητά χρώματα, γλυκαντικά και ζάχαρη. Αυτό συμβαίνει τις περισσότερες φορές με την λαχταριστή γκρανόλα. Αν δεν την φτιάξετε μόνοι σας, μην είστε σίγουροι ότι δεν θα είναι γεμάτη ζάχαρη και ξηρούς καρπούς με μπόλικο αλάτι.

Αν σας αρέσουν τα δημητριακά, προτιμήστε ολικής άλεσης και με ανάλατους ξηρούς καρπούς. Σε αυτή την περίπτωση, το έντερό σας θα σας ευγνωμονεί για τις φυτικές ίνες.

Σφολιάτες, κρουασάν, ντόνατς

Το τρίπτυχο του πιο στρεσαρισμένου πρωινού. Αν και είναι ευρέως διαθέσιμα, προσιτά στην τιμή και λαχταριστά χαρακτηρίζονται από υψηλά ποσοστά ραφιναρισμένων υδατανθράκων και είναι συχνά τηγανισμένα σε κακής ποιότητας λάδια. Τρώγοντας αυτές τις τροφές το πρωί οδηγείτε με μαθηματική ακρίβεια το μυαλό σας προς τη θολότητα και την οκνηρία.

Την επόμενη φορά που θα ξυπνήσετε πεινασμένοι, να θυμάστε ότι καλύτερα είναι να αφιερώσετε λίγο περισσότερο χρόνο για να ετοιμάσατε ένα θρεπτικό, νόστιμο και υγιεινό πρωινό που θα σας κρατήσει χορτάτους για πολλές ώρες. Αυτό θα σας χαρίσει σωματική δύναμη και γνωστική διαύγεια, ώστε να είστε ιδιαιτέρως παραγωγικοί και δημιουργικοί στην εργασία και τις δραστηριότητές σας.