Οι ημικρανίες είναι ένα επίμονο και επίπονο πρόβλημα που ταλαιπωρεί αρκετούς ανθρώπους και κυρίως γυναίκες (τρεις φορές περισσότερο από τους άντρες).

Ένας στους δέκα ανθρώπους παγκοσμίως θα υποφέρει σε κάποια φάση της ζωής του από ημικρανίες. Οι πάσχοντες, πολλές φορές, αναγκάζονται να περιορίσουν την κοινωνική τους ζωή και δυσκολεύονται να εργαστούν όταν οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες.

Τις περισσότερες φορές, μάλιστα, αν η ημικρανία ξεκινήσει, οι θεραπείες δεν έχουν αποτελέσμα.

Τα καλά νέα είναι ότι σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology, οι ειδικές εφαρμογές στα smartphones ή τα ημερολόγια με τα οποία ο ασθενής μπορεί να παρακολουθεί τον ύπνο και την καθημερινότητά του, θα μπορούσαν να καταγράψουν αλλαγές, οι οποίες «προμηνύουν», κατά κάποιο τρόπο, μια ενδεχόμενη ημικρανία.

Τα ευρήματα έδειξαν πως, οι συμμετέχοντες που παρουσίασαν χαμηλότερα επίπεδα ενέργειας και άσχημο ύπνο το προηγούμενο βράδυ, ξύπνησαν με πρωινή ημικρανία.

Έτσι, αν οι πάσχοντες σημειώνουν τα στοιχεία της συμπεριφοράς τους, των συναισθημάτων και της σωματικής τους δραστηριότητας, σε βάθος χρόνου θα μπορούσαν να προβλέψουν μια ημικρανία και να την προλάβουν πριν ξεκινήσει.

Με αυτό τον τρόπο, είναι πιο εύκολο να βρουν και τα εργαλεία που θα τους βοηθήσουν στην αποφυγή της κρίσης.

Πολύπλοκες οι ημικρανίες

Η ημικρανία είναι πιο σύνθετη και πιο δύσκολη περίπτωση από έναν πονοκέφαλο. Τον πόνο μπορεί να συνοδεύει η διαταραχή της όρασης, ναυτία και εμετός, μυϊκός σπασμός και ίλιγγος.

Η κρίση μπορεί να έρθει χωρίς προειδοποίηση ή προγραμματισμένα, πριν την έμμηνο ρύση. Αρκετές φορές συμβαίνει το πρωί μετά τον ύπνο.

Τα πρώτα σημάδια πιθανόν να διαφαίνονται και 24 ώρες πριν τον πόνο.

Μεταξύ των πρώιμων συμπτωμάτων συγκαταλέγονται η αυξημένη όρεξη, η συχνή ούρηση, το ανεξέλεγκτο χασμουρητό, η θλίψη ή η αϋπνία.

Ένα από τα άβολα και δύσκολα συμπτώματα είναι η αύρα, που εμφανίζεται πριν ή κατά τη διάρκεια του επεισοδίου.

Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς βιώνουν διαταραχή της όρασης από το ένα μάτι, βλέπουν ζιγκ-ζαγκ γραμμές, έχουν ευαισθησία στο φως και τον ήχο.

Ωστόσο, και μετά το τέλος της ημικρανίας, έρχεται μια κατάσταση που θυμίζει «hangover», κατά την οποία οι πάσχοντες νιώθουν αδυναμία, ζάλη, κούραση και αδυναμία συγκέντρωσης. Αυτό μπορεί να διαρκέσει έως και 48 ώρες.

Τα αίτια και πιθανές λύσεις

Επειδή πολλοί παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν σε μια κρίση ημικρανίας, και οι στοχευμένες θεραπείες ενδεχομένως να μην είναι αρκετές, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να παρακολουθείτε την καθημερινότητά σας και τις πιθανές αλλαγές της.

Έτσι θα καταφέρετε να βρείτε τι σας ενοχλεί και σας διαταράσσει, ενεργοποιώντας τις ημικρανίες. Αν συγκεντρώσετε τους επιβαρυντικούς αυτούς παράγοντες, τότε επικεντρωθείτε στο να τους αποφεύγετε.

Φροντίστε να τρώτε καλά, ιδιαιτέρως τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, να κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας για να μειώσετε το άγχος και να αυξήσετε την καλή σας διάθεση, μην εκτίθεστε σε έντονο λευκό φως και υπερβολικούς θορύβους, έντονο κρύο, υπερβολική ζέστη και να αερίζετε συχνά τους κλειστούς χώρους για πιο φρέσκια ατμόσφαιρα.

Σε πολλούς ανθρώπους λειτουργούν ευεργετικά το μασάζ, ορισμένα αιθέρια έλαια, το stretching και οι ασκήσεις αναπνοών.

Δοκιμάστε να χαλαρώνετε περισσότερο τα βράδια, απομακρυνθείτε από τις οθόνες πριν τον ύπνο και γιατί όχι, παρακολουθήστε τον ύπνος σας μέσω κάποιες εφαρμογής στο κινητό.

Αν τα πρωινά ξυπνάτε με ημικρανίες, βάζοντας κάτω όλα τα δεδομένα των προηγούμενων ημερών, σίγουρα θα καταλήξετε στους παράγοντες που σας ενοχλούν και μπορείτε να τους ρυθμίσετε, ώστε να εξυπηρετούν τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος «ευ ζην» ακόμα και στις καθημερινές σας συνήθειες, από το σπίτι, στη δουλειά και στις δραστηριότητές σας.

Αν τα συμπτώματα επιμένουν, έχουν διάρκεια και δεν μπορείτε να λειτουργήσετε, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν νευρολόγο για να βρείτε μαζί την κατάλληλη θεραπεία και να αποκλείσετε άλλους παθολογικούς παράγοντες.

Μην απογοητεύστε και μην το βάζετε κάτω.

Αν δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό θέμα υγείας, σιγά – σιγά μπορείτε να διαμορφώσετε τις συνθήκες της ζωής και της καθημερινότητάς σας με τέτοιο τρόπο, ώστε οι ημικρανίες να μετατραπούν σε έναν παλιό φίλο που σας επισκέπτεται κάποιες φορές, για να σας θυμίσει ότι κάτι δεν πάει καλά και πρέπει να το αλλάξετε.