Το χρησιμοποιούμε καθημερινά στην μαγειρική, ωστόσο σε υπερβολικές ποσότητες βλάπτει. Ο λόγος για το αλάτι, που ενώ είναι απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, οι αλλαγές στην ημερήσια πρόσληψη του μπορεί να προκαλέσουν εξάρσεις εκζέματος, σύμφωνα με νέα έρευνα από το University of California.

Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εκζέματος, επισημαίνουν οι ερευνητές πίσω από την μελέτη, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση μόνο ενός επιπλέον γραμμαρίου νατρίου την ημέρα φαίνεται να αυξάνει την πιθανότητα εξάρσεων κατά 22%.

Πώς συνδέονται αλάτι και έκζεμα;

Το έκζεμα, γνωστό και ως ατοπική δερματίτιδα, είναι μια χρόνια ασθένεια που προκαλεί ξηροδερμία και κνησμό. Πρόκειται για μία από τις πιο κοινές δερματικές παθήσεις και επηρεάζει περίπου 223 εκατομμύρια ανθρώπους, εκ των οποίων περίπου 43 εκατομμύρια είναι παιδιά ηλικίας 1-4 ετών.

Έχει γίνει ολοένα και πιο συχνό τα τελευταία χρόνια, με τους ερευνητές να επισημαίνουν ότι εμπλέκονται και περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η διατροφή.

Το νάτριο, το οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν με τη μορφή αλατιού, αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης και καρδιακών παθήσεων σε υπερβολικές ποσότητες. Πρόσφατα οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το νάτριο αποθηκεύεται στην επιδερμίδα, όπου μπορεί να παίζει ρόλο στην φλεγμονή που σχετίζεται με το έκζεμα.

Για αυτόν τον λόγο, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο περιορισμός του διατροφικού νατρίου θα μπορούσε να είναι ένας εύκολος τρόπος διαχείρισης του εκζέματος.

«Οι περισσότεροι καταναλώνουν πολύ αλάτι και μπορούν να μειώσουν με ασφάλεια την πρόσληψή τους στα συνιστώμενα επίπεδα», δήλωσε η Δρ. Katrina Abuabara, αναπληρώτρια καθηγήτρια δερματολογίας στο University of California και συγγραφέας της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στο JAMA Dermatology.

Ακόμα και μισό κουταλάκι του γλυκού επιπλέον αυξάνει τον κίνδυνο

«Οι εξάρσεις του εκζέματος μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν», αναφέρει η ίδια, «ειδικά όταν οι ασθενείς δεν μπορούν να τις προβλέψουν και δεν έχουν συστάσεις για το τι μπορούν να κάνουν για να τους αποφύγουν».

Για τη συγχρονική τους μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα (δείγματα ούρων και ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία) από περισσότερα από 215.000 άτομα ηλικίας μεταξύ 30 και 70 ετών από τη UK Biobank.

Οι ερευνητές γνώριζαν πόσο νάτριο κατανάλωναν οι συμμετέχοντες, μπορούσαν να δουν εάν είχαν διαγνωστεί με ατοπική δερματίτιδα, καθώς και πόσο σοβαρή ήταν η περίπτωσή τους.

Όπως αναφέρουν, κάθε επιπλέον γραμμάριο νατρίου που αποβλήθηκε μέσω των ούρων στην διάρκεια ενός εικοσιτετραώρου συσχετίστηκε με 11% υψηλότερες πιθανότητες διάγνωσης εκζέματος, 16% υψηλότερες πιθανότητες ύπαρξης ενεργής έξαρσης και 11% υψηλότερες πιθανότητες αυξημένης σοβαρότητας.

Στη συνέχεια, εξέτασαν 13.000 ενήλικες στις ΗΠΑ από την έρευνα National Health and Nutrition Examination Survey και διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση μόνο ενός επιπλέον γραμμαρίου νατρίου την ημέρα – περίπου μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι – συσχετίστηκε με 22% υψηλότερες πιθανότητες να έχει κάποιος μια ενεργή περίπτωση εκζέματος.