Αν ποτέ στην ζωή σας έχετε περάσει από τη δύσκολη κατάσταση που λέγεται κατάθλιψη, ή αν τώρα βρίσκεστε σε αυτό, γνωρίζετε πολύ καλά πως η αυτή η ψυχική διαταραχή σας “κλέβει” πολλά από τη ζωή σας.

Κάνει έφοδο στο κορμί μας και το καταλαμβάνει. Χωρίς να το καταλάβουμε έχει έλεγχο της καρδιάς μας, του μυαλού μας, του χρόνου μας, των αποφάσεων μας και των συναισθημάτων μας. Στη συνέχεια σιγά-σιγά αρχίζει και κλέβει…

Τι μας κλέβει η κατάθλιψη;

Την κοινωνική μας ζωή

Η ψυχική αυτή διαταραχή επηρεάζει τις κοινωνικές σχέσεις, είτε είναι ερωτικές ή φιλικές είτε είναι οικογενειακές.

Σύμφωνα με έρευνες, η κατάθλιψη και η μοναξιά είναι στενά συνδεδεμένες με την μια να ενισχύει την άλλη. Όσο πιο καταθληπτικό είναι ένα άτομο, τόσο πιο πολύ απομονώνεται κοινωνικά και ο φαύλος κύκλος είναι ατέρμονος.

Όσο δύσκολο και αν είναι, παραμένει σημαντικό να επιδιώκετε συναντήσεις με τα δικά σας άτομα και να συνδέεστε πραγματικά. Που ξέρετε, μπορεί να βρείτε το αντίδωτο στην μοναξιά σας!

Την χαρά μας

Η κατάθλιψη δεν ρίχνει απλά την διάθεση του πάσχοντος. Προκαλεί δυσκολία στο άτομο να κάνει πράγματα που αγαπά και συνήθως κάνει με ευχαρίστηση.

Η μειωμένη ικανότητα να περάσει καλά το άτομο, γνωστή και ως ανηδονία, επηρεάζει περίπου το 75% των νέων ενηλίκων που πάσχουν από κατάθλιψη. Μπορεί να αποτελεί το πιο συχνό σύμπτωμα της κατάθλιψης και είναι από τα πιο δύσκολα να ξεπεραστούν.

Η επίλυση μπορεί να βρίσκεται στην γνωστική συμπεριφορική θεραπεία.

Τον εαυτό μας

Όταν ένα άτομο πάσχει από κατάθλιψη μπορεί να ξεχνάει ποιος πραγματικά είναι, μπορεί να αμφισβητεί την αξία του και τις δυνατότητες του.

Επίσης έχοντας δυσκολία να διασκεδάσει το άτομο με πράγματα που παλαιότερα το έκαναν να περνάει καλά δεν μπορεί να καταλάβει γιατί έχει αλλάξει τόσο πολύ.

Τον χρόνο μας

Η κατάθλιψη μπορεί με μεγάλη ευκολία να κλέψει τον χρόνο του ατόμου. Με ποιο τρόπο; Βάζοντας το σε μια καταστολή, δημιουργώντας του δυσκολία να ανταπεξέλθει στην καθημερινότητα και το άτομο χωρίς να το καταλάβει έχει περάσει χρόνια στην απομόνωση που το έβαλε η ψυχική του διαταραχή.

Σύμφωνα μάλιστα με μια έρευνα, οι μισοί Αμερικανοί πολίτες, δήλωσαν ότι αισθάνονται πως έχουν χάσει χρόνο από τη ζωή τους εξαιτίας της κακής ψυχικής τους υγείας.

Μπορεί κανείς να μην έχει έλεγχο του χρόνου, αλλά ευτυχώς έχουμε έλεγχο στη διαχείρηση του, και καθώς ο χρόνος δεν γυρνάει πίσω είναι σημαντικό, να μην αφήνουμε την κατάθλιψη να μας κρατάει στο περιθώριο και μακριά από τις δραστηριότητες που αγαπάμε.

Τον ύπνο μας

Υπάρχει η πεποίθηση ότι η κατάθλιψη φέρνει την ανάγκη για περισσότερο ύπνο, για αυτό και ίσως σας κάνει εντύπωση το γεγονός ότι το 75% των ατόμων που πάσχουν από κατάθλιψη έχουν αϋπνίες και δυσκολεύονται να κοιμηθούν χωρίς διακοπές.

Φυσικά η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα στην κατάθλιψη καθώς επηρεάζει αρνητικά τη διάθεση.

Τι μπορείτε να κάνετε

Μπορεί να ακουστεί κλισέ αλλά “η ζωή είναι μικρή” και είναι πολύ μικρή για να αφήνουμε την οποιαδήποτε ψυχική διαταραχή να έχει έλεγχο της ζωής μας.

Το θετικό είναι ότι η κατάθλιψη είναι θεραπεύσιμη. Μάλιστα το 70-90% των πασχόντων καταφέρνουν να θεραπευτούν και να ανακουφιστούν από τα δύσκολα αυτά συμπτώματα και να καταφέρουν να ζήσουν τη ζωή τους όπως οι ίδιοι και όχι η κατάθλιψη τους θέλει.

Αν λοιπόν παλεύετε ή ανησυχείτε ότι παλεύετε με την κατάθλιψη, τότε συμβουλευτείτε έναν ειδικό ψυχικής υγείας, για να βρείτε την κατάλληλη θεραπεία για εσάς.