Αδιαμφισβήτητα οι φίλοι διαδραματίζουν μοναδικό ρόλο στην ζωή μας. Τώρα νέα έρευνα, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 24.000 άτομα, αποκαλύπτει ότι η ύπαρξη διαφορετικών ομάδων φίλων ενισχύει την ευημερία και βελτιώνει την κοινωνική συνοχή, παρά την τάση των ανθρώπων να έλκονται από άτομα που τους μοιάζουν περισσότερο.

Με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Psychological Science, αξιοποίησε δεδομένα από 24.726 ενήλικες από περισσότερες από 10.000 αγγλικές γειτονιές.

Στόχος των ερευνητών ήταν να εξετάσουν την σύνθεση των κοινωνικών δικτύων των ανθρώπων ανάλογα με την ηλικία, την εθνικότητα, το εισόδημα και την εκπαίδευση για να κατανοήσουν τις επιδράσεις της προτίμησης παρόμοιων – με εμάς – ατόμων αναφορικά με την κοινωνική συνοχή και την υποκειμενική ευημερία.

Η διαφορετικότητα ενισχύει την ευημερία

Ο Δρ Miguel Ramos, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, αναφέρει: «Με την ποικιλομορφία να αυξάνεται παγκοσμίως, οι σύγχρονοι πολίτες έχουν όλο και περισσότερες ευκαιρίες να αλληλεπιδράσουν με ανθρώπους διαφορετικού υπόβαθρου, με διαφορετικά κοινωνικά χαρακτηριστικά».

«Παρόλα αυτά, οι άνθρωποι εξακολουθούν να έχουν την τάση να έλκονται από άτομα που είναι παρόμοια με τους ίδιους. Τα ευρήματά μας αποκάλυψαν ότι παρά την τάση αυτή, τα άτομα με μικτά κοινωνικά δίκτυα – που αποτελούνταν από παρόμοια και ανόμοια άτομα – ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα κοινωνικής συνοχής στις γειτονιές τους, η οποία συνδέθηκε στενά με αυξημένη προσωπική ευημερία».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το αίσθημα κοινωνικής συνοχής και ικανοποίησης από την ζωή έφτασε στο αποκορύφωμά του όταν οι άνθρωποι είχαν μια ομάδα φίλων όπου περίπου τα μισά μέλη μπορεί να είχαν διαφορετική ηλικία, φυλή, εκπαίδευση ή διαφορετικό εισόδημα.

Οι άνθρωποι, σύμφωνα με τους ερευνητές, φαίνεται να αισθάνονται πιο συνδεδεμένοι και πιο ευτυχισμένοι όταν έχουν μια ομάδα φίλων που είναι μικτή, που περιλαμβάνει παρόμοιους και ανόμοιους φίλους.

Οι διαφορετικοί φίλοι αρωγοί της κοινωνικής αρμονίας

Τα ευρήματα της εν λόγω μελέτης εκτείνονται πέρα από τις προσωπικές φιλίες σε ευρύτερες κοινωνικές δομές. Αγκαλιάζοντας τη διαφορετικότητα και ενθαρρύνοντας την δημιουργία δικτύων χωρίς αποκλεισμούς, οι κοινότητες επωφελούνται από μεγαλύτερη κοινωνική αρμονία και συλλογική ευημερία.

«Τα συμπεράσματά μας υπογραμμίζουν τον θεμελιώδες ρόλο της αποδοχής της διαφορετικότητας στην προώθηση ισχυρότερων κοινωνικών δεσμών και στην ενίσχυση της συνολικής κοινωνικής συνοχής» αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μελέτης.

«Η ύπαρξη ετερογενών και όχι ομοιογενών κοινωνικών δικτύων συνδέεται με τα υψηλότερα επίπεδα κοινωνικής συνοχής, η οποία αποτελεί βασική πηγή ευημερίας. Έχουμε  εμπειρικές αποδείξεις ότι άτομα από διαφορετικές ομάδες, ανεξαρτήτως ηλικίας, εισοδήματος, φυλής και άλλων χαρακτηριστικών μπορούν να επωφεληθούν από τη αρμονική συμβίωση» καταλήγουν οι ερευνητές.