Είναι γνωστό ότι μια ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή είναι κομβικής σημασίας για την υγεία μας. Γνωρίζατε όμως ότι οι πατάτες μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες μακροζωίας, να σας βοηθήσουν δηλαδή να ζήσετε περισσότερο και καλύτερα;

Αυτό τουλάχιστον, είναι το εύρημα νέας έρευνας, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutrition και προτείνει ότι η συμπερίληψη της πατάτας στην διατροφή σας μπορεί να συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, αρκεί να την μαγειρεύετε με έναν συγκεκριμένο τρόπο.

Η θρεπτική αξία της πατάτας

Πρόκειται για φυσική πηγή πολλών σημαντικών θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένου του καλίου, των διαιτητικών ινών, της βιταμίνης C και άλλων βιοδραστικών ενώσεων, όπως τα φαινολικά οξέα.

Τηγανιτές, ψητές ή σε πουρέ, μπορούμε να απολαύσουμε τις πατάτες σε διαφορετικές εκδοχές, όμως καθεμία έχει και διαφορετικό θρεπτικό προφίλ. Επιπλέον περιέχουν ανθεκτικό άμυλο.

Για να μελετήσουν τα οφέλη της πατάτας, οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από 77.297 ενήλικες από τρεις νορβηγικές κομητείες που προσκλήθηκαν σε τρεις κύκλους εξετάσεων.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι ερευνητές συνέλεξαν πληροφορίες σχετικά με τις διατροφικές προσλήψεις των συμμετεχόντων για να καθορίσουν πόσες πατάτες -κυρίως βραστές– κατανάλωνε κάθε άτομο ανά εβδομάδα.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τον κίνδυνο θανάτου των συμμετεχόντων από όλες τις αιτίες, καρδιαγγειακή νόσο, ισχαιμική καρδιακή νόσο και καρδιακή προσβολή. Ο χρόνος παρακολούθησης διήρκεσε κατά μέσο όρο 33,5 χρόνια.

Πώς συνδέονται πατάτες και μακροζωία;

Οι ερευνητές ήθελαν να ανακαλύψουν εάν υπήρχε σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης πατάτας και του κινδύνου θνησιμότητας.

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τουλάχιστον 14 πατάτες την εβδομάδα φάνηκαν να έχουν 12% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία σε σύγκριση με άτομα που κατανάλωναν έξι ή λιγότερες πατάτες την εβδομάδα.

Τα άτομα που κατανάλωναν τουλάχιστον 14 πατάτες την εβδομάδα φάνηκαν να έχουν επίσης χαμηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα από καρδιαγγειακή νόσο, ισχαιμική καρδιακή νόσο και καρδιακή προσβολή.

Οι ερευνητές είδαν επίσης ότι κάθε επιπλέον 100 γραμμάρια πατάτας που καταναλώνονταν καθημερινά φάνηκε να συσχετίζονται με 4% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου. Ενδεικτικά, μια μέτρια πατάτα ζυγίζει περίπου 175 γραμμάρια.

«Ενώ δεν μπορούμε να ορίσουμε την πατάτα ως superfood, τέτοια συμπεράσματα μας δείχνουν ότι τουλάχιστον δεν είναι τόσο επιβλαβής όσο νομίζαμε στο παρελθόν» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.

Σύμφωνα με τους ίδιους, «προηγούμενες ενδείξεις ότι οι πατάτες σχετίζονται με δυσμενείς επιπτώσεις (όπως αύξηση βάρους) ενδεχομένως να οφείλονται στην κατανάλωση προϊόντων πατάτας με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και αλάτι, όχι πατάτες, per se».

Ωστόσο, ένας βασικός περιορισμός της μελέτης που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι οι ερευνητές βασίστηκαν σε δεδομένα μόνο για βραστές πατάτες και παραμένει άγνωστο εάν υπάρχουν παρόμοια οφέλη εάν μαγειρευτούν διαφορετικά.