Ενώ πολλοί ταξιδιώτες “κηρύσσουν” την επίσημη έναρξη των διακοπών, απολαμβάνοντας ένα δροσερό κοκτέιλ ή ένα ποτήρι κρασί στο αεροπλάνο, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η κατανάλωση αλκοόλ σε συνδυασμό με τις πιέσεις στην καμπίνα μπορεί να απειλήσει την καρδιά των επιβατών κατά την διάρκεια του ύπνου.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο εν λόγω συνδυασμός φαίνεται να μειώνει την ποσότητα του οξυγόνου στο αίμα, αυξάνοντας παράλληλα τον καρδιακό ρυθμό για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, ακόμη και σε νεαρά και υγιή άτομα.
Όσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση αλκοόλ, τόσο μεγαλύτερες μπορεί να είναι αυτές οι επιπτώσεις, ιδιαίτερα στους μεγαλύτερους ηλικιακά επιβάτες και σε αυτούς με προϋπάρχουσες ασθένειες, προειδοποιούν οι ίδιοι.
Τι έδειξε η έρευνα για το αλκοόλ στην πτήση και την καρδιά
Για να φτάσουν σε αυτά τα συμπεράσματα, οι ερευνητές από το Institute of Aerospace Medicine στην Κολωνία της Γερμανίας, συγκέντρωσαν 48 άτομα ηλικίας μεταξύ 18 και 40 ετών.
Στα πλαίσια της επιστημονικής μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο Thorax, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες.
Οι μισοί κοιμόντουσαν σε εργαστήριο σε κανονικές συνθήκες πίεσης αέρα, ενώ οι υπόλοιποι κοιμόντουσαν σε θάλαμο υψομέτρου που μιμούνταν την πίεση στην καμπίνα κατά τη διάρκεια μιας πτήσης.
Σε κάθε ομάδα, οι μισοί κοιμήθηκαν για τέσσερις ώρες χωρίς να καταναλώσουν αλκοόλ ενώ οι υπόλοιποι κοιμήθηκαν για τέσσερις ώρες έχοντας πιει το ισοδύναμο δύο κουτιών μπύρας ή δύο ποτηριών κρασιού.
Για εκείνους που κοιμόντουσαν υπό κανονικές συνθήκες πίεσης και δεν είχαν καταναλώσει καθόλου αλκοόλ, τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα τους παρέμειναν σταθερά περίπου στο 96% με καρδιακό ρυθμό 64 bpm στον ύπνο.
Ωστόσο, όσοι είχαν καταναλώσει αλκοόλ και βρίσκονταν στο θάλαμο υψομέτρου κατέγραψαν πτώση των επιπέδων οξυγόνου στο αίμα, κατά μέσο όρο 85%.
Εντωμεταξύ, οι καρδιακοί παλμοί τους αυξήθηκαν σε κατά μέσο όρο σχεδόν 88 bmp κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Πιέζεται το καρδιακό σύστημα
«Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι, ακόμη και σε νεαρά και υγιή άτομα, ο συνδυασμός της πρόσληψης αλκοόλ με τον ύπνο υπό υπερβαρικές συνθήκες (πίεση καμπίνας) προκαλεί σημαντική πίεση στο καρδιακό σύστημα και μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση των συμπτωμάτων σε ασθενείς με καρδιακές ή πνευμονικές παθήσεις» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.
Αυτές οι επιπτώσεις μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερες σε μεγαλύτερους ενήλικες, επισημαίνοντας ότι: «Τα καρδιαγγειακά συμπτώματα επικρατούν στο 7% των επειγόντων περιστατικών εν πτήσει, με την καρδιακή ανακοπή να προκαλεί το 58% των εκτροπών αεροσκαφών».