Αν και η έμμηνος ρύση συνοδεύεται από ποικίλες όχι και τόσο ευχάριστες αλλαγές στο σώμα και την ψυχολογία, φαίνεται πως δεν στέκεται εμπόδιο στη γνωστική απόδοση των γυναικών. Αντιθέτως, την ενισχύει. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε νέα έρευνα που εξέτασε γυναίκες μεταξύ 20 και 30 ετών, οι οποίες περίμεναν πως δεν θα κατορθώσουν να αποδώσουν τα μέγιστα στα τεστ στα οποία υπεβλήθησαν αλλά εντέλει, διαψεύστηκαν…

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες είχαν συνολικά καλύτερα γνωστικά σκορ κατά τη διάρκεια της περιόδου παρά τις ενοχλήσεις που εξέφρασαν και αντιδρούσαν κατά 12% πιο γρήγορα στα ειδικά τεστ ενώ παράλληλα έκαναν κατά 25% λιγότερα λάθη.

Γιατί η περίοδος κάνει το γυναικείο μυαλό πιο… κοφτερό

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Neuropsychologia συμπληρώνουν προηγούμενη έρευνα που εξέτασε την απόδοση γυναικών αθλητριών κατά την έμμηνο ρύση. Εκείνη η έρευνα έδειξε ότι ο κίνδυνος τραυματισμού σε αυτή τη φάση του κύκλου ήταν αισθητά μειωμένος για εκείνες.

Κατά τους ίδιους, τα οιστρογόνα, ένα σύνολο ορμονών που αυξάνονται κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, μπορούν να ενισχύσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου. Η ενισχυμένη πνευματική οξύτητα των αθλητριών είναι πιθανότατα το στοιχείο που έκανε τη διαφορά στην απόδοσή τους.

Η Δρ Φλαμίνια Ρόνκα, πρώτη συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε:

«Οι γυναίκες ήρθαν αντιμέτωπες με δύσκολα τεστ που απαιτούσαν νοητικές διεργασίες παρόμοιες με αυτές που απαιτούνται στα ομαδικά αθλήματα. Είδαμε πως κατά τη διάρκεια της ωχρινικής φάσης η οποία είναι η φάση μετά την ωορρηξία και μέχρι την επόμενη περίοδο και διαρκεί περίπου 12 με 14 ημέρες, οι γυναίκες είχαν πιο αργούς χρόνους αντίδρασης κατά περίπου 10 με 20 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Αντίθετα, στην περίοδο, παρά τα ενοχλητικά συμπτώματα, τα γνωστικά σκορ ήταν υψηλότερα και ο γυναικείος εγκέφαλος ήταν σε μεγαλύτερη εγρήγορση.

Μάλλον οι άνδρες αλλά και οι ίδιες οι γυναίκες, αδίκως αμφισβητούν και υποτιμούν τις ικανότητές τους στη συγκεκριμένη φάση του μήνα. Και τελικά, το πώς νιώθουμε δεν αντικατοπτρίζει πάντα την απόδοσή μας».

Για να νιώθετε καλά κατά τη διάρκεια της περιόδου σας

Παραμείνετε ενυδατωμένη

Μπορεί να σας ακούγεται κάπως περίεργο πως πρέπει να πίνετε περισσότερο νερό ενώ ήδη αισθάνεστε φούσκωμα και πρήξιμο. Όμως, όσο περισσότερο νερό καταναλώνετε, τόσο αυξάνεται η ροή του αίματος και χαλαρώνουν οι σφιγμένοι μυς.

Η κατανάλωση ζεστού νερού μπορεί επίσης να ανακουφίσει τις κράμπες περιόδου. Έχετε μαζί σας πάντα ένα μπουκάλι νερό εάν είστε καθημερινά εν κινήσει και προσπαθήστε να το γεμίζετε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Προτιμήστε υγιεινές τροφές

Κατά την περίοδο σας, προτιμήστε φρούτα και λαχανικά ή άλλα σνακ με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο που δε θα σας προκαλέσουν επιπλέον φούσκωμα.

Το στομάχι σας θα σας «ευχαριστεί» εάν δεν καταναλώνετε επεξεργασμένα τρόφιμα και υπερβολικές ποσότητες αλατιού.

Τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες όπως το ψάρι και το κοτόπουλο και τα υγιή λίπη που βρίσκουμε στους ξηρούς καρπούς και το αβοκάντο είναι επίσης το «κλειδί» για μια ισορροπημένη διατροφή.

Απολαύστε τη μαύρη σοκολάτα

Είναι γνωστό πως η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας είναι ευεργετική για την υγεία μας.

Η σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο μπορεί να σας ανακουφίσει από τις κράμπες της περιόδου. Ταυτόχρονα, βοηθά στη μείωση του στρες και στη σταθεροποίηση της διάθεσης.

Η ζάχαρη ενισχύει επίσης τα επίπεδα σεροτονίνης, της γνωστής ορμόνης της ευτυχίας.

Αθληθείτε

Μάλλον δεν αισθάνεστε σε καλή φάση για να το κάνετε αυτό κι αν τα συμπτώματά σας είναι πολύ έντονα, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να πιεστείτε.

Εάν είναι όμως πιο ήπια, μην παραλείπετε την προπόνησή σας κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Έστω λίγη δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει τη ροή του αίματος και να σας ανακουφίσει απ’ τα συμπτώματα της περιόδου, όπως το φούσκωμα και οι κράμπες.

Η τακτική καρδιαγγειακή δραστηριότητα βοηθά γενικά σημαντικά στη μείωση των πόνων περιόδου.

Επιπλέον, σύμφωνα με μελέτες, η σωματική άσκηση «ενθαρρύνει» την απελευθέρωση ενδορφινών, τις αλυσίδες πρωτεϊνών που μας ανεβάζουν τη διάθεση. Εκτός αυτού, οι ενδορφίνες αποτελούν φυσικά παυσίπονα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου λόγω περιόδου.