Το καλοκαίρι έχει φτάσει. Οι ζέστες και οι πρώτοι μίνι καύσωνες έχουν κάνει την εμφάνιση τους και όσο προχωράμε περισσότερο στους καλοκαιρινούς μήνες οι θερμοκρασίες αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο. Φυσικά, όταν ο ήλιος καίει, η ασφάλεια μας είναι πρωτεύουσας σημασίας. Είναι σημαντικό κατά τη διάρκεια του καύσωνα να ενυδατωνόμαστε, να φοράμε τα κατάλληλα ρούχα και αντηλιακό, καθώς η πολύρωη έκθεση μας στον ήλιο μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, ναυτία ακόμη και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η προστασία μας όμως από τον καύσωνα δεν σταματάει όταν ο ήλιος πέφτει. Ο κίνδυνος εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου είναι αυξημένος ακόμα και τα ζεστά βράδια.

Στο συμπέρασμα αυτό έφτασε γερμανική επιστημονική ομάδα, η οποία μελέτησε τον αριθμό των εγεκφαλικών επεισοδιών που καταγράφηκαν στην πόλη του Άουσμπουργκ σε διάρκεια 15 ετών και δημοσίευσαν την έρευνα τους στο European Heart Journal.

Παρατήρησαν ότι τα εγκεφαλικά επεισόδια ήταν πιο συχνά τις πολύ θερμές νύχτες, με τον κίνδυνο να είναι αυξημένος για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και τις γυναίκες.

Πιο συγκεκριμένα από το έτος 2006 μέχρι και 2020, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Άουσμπουργκ καταγράφηκαν 11.037 περιστατικά εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τις “τροπικές” νύχτες, όπως χαρακτηρίστηκαν από τους ερευνητές, η πιθανότητα εκγεφαλικού ήταν κατά 7% περισσότερες. Για να είναι μια νύχτα “τροπική” έπρεπε η θερμοκρασία να παραμένει πάνω από τους 14.6 °C.

Για ποιο λόγο συνδέονται τα εγκεφαλικά επεισόδια με τις ζεστές νύχτες;

Δεν υπάρχει ένας μόνο λόγος για τον οποίο τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι πιο πιθανό να συμβούν τις ζεστές νύχτες.

Οι ερευνητές πιθανολογούν ότι μια νύχτα με πολύ ζέστη είναι πιθανότερο κανείς να αφυδατωθεί, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ακόμη και οι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες θα μπορούσαν να είναι ένα “κριτήριο” για το αν κάποιο άτομο κινδυνεύει περισσότερο, καθώς ίσως να έχει μειωμένη πρόσβαση σε χρήσιμες συσκευές, όπως ένα κλιματιστικό.

Πως να προστατευτείτε από τη ζέστη και το εγκεφαλικό επεισόδιο

Καθώς αναμένεται να περάσουμε πολλά θερμά καλοκαίρια στην υπόλοιπη ζωή μας, είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζουμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προστατευτούμε κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά και πως μερικές καθημερινές μας συνήθειες μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου:

  • Παραμείνετε ενυδατωμένοι: Είναι σημαντικό να παραμείνετε ενυδατωμένοι καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να πιείτε ένα κρύο ποτήρι νερό και λίγο πριν ξαπλώσετε.
  • Πάρτε έναν ανεμιστήρα: Αν δεν έχετε τη δυνατότητα να έχετε ένα air-condition στο δωμάτιο σας ή αν δεν σας αρέσει να κοιμάστε με το κλιματιστικό αναμμένο τότε δοκιμάστε να κοιμηθείτε με έναν ανεμιστήρα.
  • Κλείστε τα φώτα: Φως σημαίνει θερμότητα. Θερμότητα σημαίνει ζέστη, την οποία θέλετε να κρατήσετε μακριά σας. Για τον λόγο αυτό προτιμήστε να κοιμάστε με όλα τα φώτα σβησμένα στο δωμάτιο σας. Είναι βέβαια σημαντικό να κάνετε το ίδιο και με όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές που λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο.
  • Απομακρύνετε τα κατοικίδια από το κρεβάτι: Όσο δύσκολο, ψυχολογικά και πρακτικά, και αν είναι να απομακρύνετε το σκυλάκι σας ή το γατάκι σας από το κρεβάτι σας, τις ζεστές νύχτες μπορεί να είναι απαραίτητο, καθώς ανεβάζουν την θερμοκρασία.
  • Αφήστε τις αγκαλιές για τις κρύες νύχτες: Ένα από τα θετικά που έχει το να κοιμάστε με τον σύντροφό σας είναι το γεγονός ότι τις κρύες νύχτες μπορείτε να αγκαλιαστείτε και να ζεστάνετε ο ένας τον άλλον. Κάτι που σίγουρα δεν είναι καλό για τις ζεστές νύχτες!
  • Φέρτε πάγο στο κρεβάτι: Όσο παράδοξο και αν ακούγεται, είναι πράγματι πρακτικό! Πάρτε μια σακούλα με πάγο, τυλίξτε την με μια πετσέτα και ακουμπήστε την δίπλα σας στο κρεβάτι.
  • Επιλέξτε κατάλληλα σκεπάσματα και πιτζάμες: Χρειάζεται να έχετε σκεπάσματα τα οποία αφήνουν τον αέρα να περνάει από μέσα τους. Προτιμήστε βαμβακερά, λινά ή σεντόνια από μπαμπού, ενώ είναι σημαντικό να αποφεύγετε υλικά όπως ο πολυεστέρας.
  • Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή: Μειώνοντας τις επεξεργασμένες τροφές και τα τρανς λιπαρά μπορείτε να κρατήσετε σε χαμηλά επίπεδα την χοληστερόλη σας και την αρτηριακή σας πίεση, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο ενός εγκεφαλικού επεισοδίου.
  • Περιορίστε το αλκοόλ και το κάπνισμα: Το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και κατ’επέκταση τις πιθανότητες ενός εγκεφαλικού επεισοδίου. Το τσιγάρο επίσης είναι ένας συνήθης ύποπτος του εγκεφαλικού επεισοδίου.