Ένας χωρισμός δεν είναι ποτέ εύκολος και είναι πάντα σαν ένας μικρός θάνατος. Για να τον ξεπεράσετε χρειάζεται χρόνος, δάκρυα και φυσικά μερικές καλές φίλες. Η περίοδος “πένθους” που ακολουθεί το τέλος μιας σχέσης είναι μια αναμενόμενη περίοδος που σίγουρα οι κοντινοί σας, αλλά και εσείς κατανοείτε και έτσι δίνετε στον εαυτό σας τον χρόνο που χρειάζεται και σκέφτεστε ότι τουλάχιστον δεν ήταν ένας ανεκπλήρωτος έρωτας.

Τι συμβαίνει όμως όταν ο χωρισμός έρχεται, όμως η σχέση δεν υπήρξε ποτέ; Μπερδευτήκατε; Ένας τέτοιος χωρισμός είναι όταν τελειώνει το situationship στο οποίο βρισκόσασταν.

Ως situationship μπορούμε να χαρακτηρίσουμε μια περίοδο κατά την οποία απλώς φλερτάρετε με ένα άτομο που σας αρέσει πολύ ή βγαίνατε.

Όμως το μεταξύ σας δεν έγινε ποτέ επίσημη σχέση και είτε το πιστεύετε είτε όχι, το να ξεπεράσετε το τέλος του, είναι το ίδιο, αν όχι και πιο δύσκολο από το να ξεπεράσετε το τέλος μιας κανονικής σχέσης. Για αυτό που σας συμβαίνει φταίει ο ανεκπλήρωτος έρωτας.

Γιατί είναι δύσκολο να ξεχαστεί ο ανεκπλήρωτος έρωτας;

Για να απαντήσουμε θα πρέπει να δούμε τα στάδια μιας σχέσης. Γνωρίζετε ένα άτομο και αρχίζει να αρέσει ο ένας στον άλλον.

Όσο μιλάτε και γνωρίζεστε αυτό το άτομο σας αρέσει όλο και περισσότερο και τότε ξεκινάτε να φαντάζεστε τη ζωή σας μαζί του και ακόμη και αν δεν έχετε βρεθεί από κοντά, δένεστε μαζί του.

Αν το ενδιαφέρον είναι αμοιβαίο τότε βγαίνετε ραντεβού και αργά ή γρήγορα μπορεί η μεταξύ σας αλληλεπίδραση να οδηγήσει σε μια σχέση, με αμοιβαία αισθήματα.

Στη σχέση αυτή γνωρίζετε καλύτερα ο ένας τον άλλον και σιγά-σιγά η απομυθοποίηση ξεκινάει. Βλέπετε τα αρνητικά χαρακτηριστικά του άλλου ατόμου και η εικόνα του τέλειου που είχατε στο μυαλό σας διαλύεται.

Φυσικά και συνεχίζετε και αγαπάτε το άτομο αυτό, ακόμη και με τις αδυναμίες του.

Αν μετά από κάποιο διάστημα έρθει ο χωρισμός, γνωρίζετε πολύ καλά γιατί φτάσατε σε αυτό το σημείο.

Γνωρίζετε τα αρνητικά χαρακτηριστικά του άλλου ατόμου και όταν αρχίζει να σας λείπει και η σκέψη να τα ξαναβρείτε κάνει την εμφάνιση της, μπορείτε να σκέφτεστε όλα όσα σας έφτασαν στον χωρισμό.

Δεν προλάβατε να τον απομυθοποιήσετε

Από την άλλη πλευρά ένας ανεκπλήρωτος έρωτας δεν περνάει από τα στάδια αυτά. Πριν προλάβετε να τον απομυθοποιήσετε, τον χάνετε. Μαζί με αυτόν χάνετε και όλα τα σχέδια και τα όνειρα που είχατε κάνει για εσάς τους δύο.

Όταν ξεκινάμε να μιλάμε με ένα νέο άτομο που μας ενδιαφέρει, εστιάζουμε πολύ σε εκείνο, υπεραναλύουμε όλα όσα μας λέει, όλα τα σημάδια που μας δείχνει και κάνουμε σχέδια για το κοινό μας μέλλον.

Έτσι λοιπόν όταν μας απορρίπτει από την πολύ αρχή ακόμη, ο ενθουσιασμός μας γίνεται απογοήτευση και συνειδητοποιούμε ότι βρισκόμασταν σε μια κατάσταση που το ενδιαφέρον ήταν μονόπλευρο.

Κατηγορείτε τον εαυτό σας που έμεινε ανεκπλήρωτος έρωτας

Μετά από μια απόρριψη είναι λογικό να σκέφτεστε τι κάνατε λάθος, μπορεί να παρατηρήσετε ότι αμφισβητείτε την εξωτερική σας εμφάνιση αλλά και την προσωπικότητα σας, μπορεί ακόμη και να συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλα άτομα στη ζωή τους και να προσπαθείτε διαρκώς να κερδίσετε το ενδιαφέρον τους.

Αν όλες αυτές οι προσπάθειες είναι άκαρπες, τότε η απογοήτευση σας όλο και μεγαλώνει.

Δεν μπορέσατε να δώσετε ένα τέλος στον ανεκπλήρωτο έρωτα

Όσο σκληροί και αν είναι οι χωρισμοί από σχέσεις, τουλάχιστον μπορείτε μέσα σας να βάλετε ένα τέλος.

Μπορείτε να τσακωθείτε, να νευριάσετε, να στεναχωρηθείτε και να γνωρίσετε νέα άτομα γνωρίζοντας ότι η σχέση αυτή είναι στο παρελθόν.

Όταν όμως δεν χωρίζετε πραγματικά με ένα άτομο, είναι πολύ πιθανό να σκέφτεστε ότι θα επιστρέψει σε εσάς και τελικά θα ζήσετε τον μεγάλο έρωτα που οραματιζόσασταν.

Μέσα σας μπορεί να ελπίζετε ακόμη και όσο καλή και αν είναι η ελπίδα μπορεί να δημιουργήσει έναν γερό συναισθηματικό δεσμό, ο οποίος τελικά δεν θα πραγματοποιηθεί.

Φοβάστε τη μοναξιά

Αν πείτε ότι δεν φοβάστε τη μοναξιά, πιθανόν θα πείτε ψέματα. Η μοναξιά είναι ένα δυνατό συναίσθημα που μπορεί να μας επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό αρνητικά, ειδικά αν τα άλλα άτομα στο περιβάλλον μας βρίσκονται σε σχέση.

Έτσι αν χρειαστεί να απομακρυνθείτε από αυτό το άτομο, δεν φοβάστε απλά ότι θα το χάσετε αλλά και ότι δεν θα μπορέσετε να βρείτε ένα άλλο που θα σας ενθουσιάσει με τον ίδιο τρόπο.

Δεν έχετε κάνει να σας ενθουσιάζει

Όταν ένας νέος έρωτας έρχεται στο προσκήνιο τότε όλος ο κόσμος μας περιστρέφεται γύρω του. Ψάχνουμε τρόπους να του τραβήξουμε το ενδιαφέρον, συμβουλευόμαστε φίλους για το επόμενο μας βήμα, αλλά αναζητάμε διαρκώς και το παραμικρό σημάδι που θα μας αποκαλύψει τα αισθήματα του.

Τις περισσότερες φορές, το στάδιο αυτό είναι πιο ενδιαφέρον για εμάς από το ίδιο το άτομο, αλλά αυτό το ανακαλύπτουμε μόνο μετά από τον “χωρισμό”.

Πως ξεπερνιέται ο ανεκπλήρωτος έρωτας

Δεν υπάρχει κάποιος γενικός κανόνας για τον τρόπο ή τον χρόνο που θα χρειαστείτε για να ξεπεράσετε το άτομο αυτό, αλλά μερικές συμβουλές μπορούν να σας φανούν χρήσιμες.

Περάστε χρόνο για να σκεφτείτε

Αλήθεια τι ήταν αυτό που σας έκανε να “κολλήσετε” με αυτό το άτομο; Μήπως σας ελκύει απλώς η εξωτερική του εμφάνιση;

Μήπως σας θυμίζει κάποιον πρώην σύντροφο; Ή μήπως είχατε δει κάποιο σημάδι που σας είχε κάνει να ελπίζετε σε ένα κοινό μέλλον; Κάνοντας αυτές τις σκέψεις μπορεί να ανακαλύψετε και κάποιο τραύμα που δεν έχετε ακόμη λύσει μέσα σας.

Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσετε να φτάσετε στη ρίζα του προβλήματος και θα δουλέψετε πιο μεθοδικά στην επίλυση του.

Αποδεχτείτε την πραγματικότητα

Είναι δύσκολο να αποδεχτείτε την πραγματικότητα, αλλά είναι απαραίτητο αν θέλετε να προχωρήσετε.

Βγάλτε από το μυαλό σας την σκέψη ότι θα περνούσατε στα βαθιά γεράματα με το άτομο αυτό, και παραδεχτείτε στον εαυτό σας πως ήταν η ιδέα ενός συντρόφου που σας έκανε να “κολλήσετε” και όχι ο ίδιος ο σύντροφος.

Να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας πως όλα όσα θέλετε μπορείτε να τα βρείτε, αλλά στο πλευρό ενός άλλου ατόμου.

Φροντίστε τον εαυτό σας

Η αποδοχή της πραγματικότητας, πιθανόν να φέρει και στεναχώρια.

Μην είστε αυστηροί με τον εαυτό σας και μην επιτρέψετε σε κανέναν άλλον να είναι αυστηρός μαζί σας. Αντιθέτως, αντιμετωπίστε τον εαυτό σας με τον ίδιο τρόπο που θα το κάνατε αν βγαίνατε από μια μακροχρόνια σχέση.

Προσπαθήστε να κάνετε πράγματα που σας κάνουν να αισθάνεστε καλά, ένα ζεστό μπάνιο γεμάτο άλατα, μαγειρέψτε το αγαπημένο σας γεύμα, γυμναστείτε και φυσικά περάστε χρόνο με τα αγαπημένα σας άτομα.

Βάλτε όρια

Είναι πολύ πιθανό το άτομο με το οποίο “χωρίσατε” να επικοινωνήσει και πάλι μαζί σας. Είτε γιατί μιλούσατε σε τακτική βάση και δεν μπορεί να σπάσει τη ρουτίνα του, είτε γιατί θέλει επιβεβαίωση.

Στην περίπτωση αυτή είναι πολύ σημαντικό να βάλετε τον εαυτό σας σε προτεραιότητα και να βάλετε τα όρια σας. Η επικοινωνία με το άτομο αυτό θα σας κρατήσει πίσω και θα σας δίνει φρούδες ελπίδες.

Μπορείτε να πείτε στο άλλο άτομο ότι δεν θα θέλατε να επικοινωνείτε ή αν σας βοηθάει περισσότερο μπορείτε να αποκλείσετε το άτομο αυτό από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτό όχι μόνο δεν θα του επιτρέπει, αλλά ούτε και σε εσάς, να επικοινωνείτε, αλλά δεν θα μπορείτε και να τον “παρακολουθείτε” σε τακτική βάση, κάτι που σίγουρα δεν θα σας βοηθάει να τον ξεπεράσετε!