Γεύμα χωρίς σαλάτα γίνεται; Πρέπει απαραίτητα να υπάρχει στο πιάτο μας αλλά, συνήθως, την τρώμε με βαριά καρδιά, αφού δεν έχουμε σε καθημερινή βάση χρόνο για πειραματισμούς.

Ωστόσο, το να τρώμε την ίδια σαλάτα κάθε μέρα μπορεί να γίνει βαρετό. Επιπλέον, η ποικιλία στα συστατικά μάς δίνει μεγαλύτερη ποικιλία σε βιταμίνες, μέταλλα και θρεπτικά συστατικά.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν μερικοί απλοί και γρήγοροι τρόποι να «μεταμορφώσετε» τη σαλάτα σας, από συνοδευτικό «κομπάρσο» σε «πρωταγωνιστή» του τραπεζιού:

Ποικιλία in the mix

Όταν σκέφτεστε να ξεκινήσετε να τρώτε πιο υγιεινά, σας έρχονται στο μυαλό εικόνες από ανιαρά άγευστα μαρούλια; Κι όμως, με το σωστό συνδυασμό διαφορετικών φύλλων (πράσινα, κόκκινα, σγουρά ή τραγανά μαρούλια, βαλεριάνα, μουστάρδα, ρόκα, kale, σπανάκι, mizuna, παντζάρι) θα απογειώσετε τη σαλάτα σας σε γεύση και διατροφική αξία.

Τα περιβόλια του Βεζύρογλου φέρνουν καθημερινά στο πιάτο μας, ολόφρεσκες και θρεπτικές σαλάτες (μόνο baby φύλλα) για να επιλέξουμε και να… ανανεώσουμε τον ουρανίσκο μας.

Έχετε δοκιμάσει ποτέ φύλλα tatsoi;

Νεαρά και τρυφερά, μοιάζουν πολύ στο σχήμα, χρώμα και γεύση με τα φύλλα baby σπανάκι.

Αν δεν προλαβαίνετε να κάνετε mix & match και ψάχνετε μια βολική λύση για το σπίτι, τη δουλειά ή τη σχολή, υπάρχουν έτοιμοι συνδυασμοί, όπως η σαλάτα super mix, που αποτελείται από 10 διαφορετικά φύλλα!

Ένας πραγματικά super συνδυασμός που ταιριάζει με πλήθος από διαφορετικά dressing και γαρνιτούρες.

To wash or not to wash?

Τα baby φύλλα του Βεζύρογλου που δεν είναι πλυμένα διατηρούνται καλύτερα. Μάλιστα, επειδή δεν είναι κομμένα, τα θρεπτικά τους χαρακτηριστικά μένουν αναλλοίωτα για περισσότερο χρόνο.

Pro tip: Πλένουμε τα λαχανικά μόνο λίγο πριν τα καταναλώσουμε, ώστε να παρατείνουμε τη φρεσκάδα τους και τη διάρκεια ζωής των θρεπτικών συστατικών τους. Η καλύτερη θερμοκρασία για τα περισσότερα λαχανικά είναι 5°C, δηλαδή η συντήρηση του ψυγείου.

Από το χωράφι στο ράφι

Τα προϊόντα της ΑΝΤ. ΒΕΖΥΡΟΓΛΟΥ & ΣΙΑ ΕΕ καλλιεργούνται στο αγρόκτημα στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, έχει ιστορία 110 ετών και σήμερα καταλαμβάνει έκταση 800 στρεμμάτων. Αποτελείται δε, από ανοιχτές καλλιέργειες, δικτυοκήπια αλλά και θερμοκήπια, ώστε να αυξάνει την παραγωγή και τη διαθεσιμότητα των προϊόντων στη διάρκεια του έτους, ανεξάρτητα από καιρικές συνθήκες.

Η καθετοποίηση της μονάδας (από το χωράφι στο ράφι), επιτρέπει να διενεργείται πλήρης ιχνηλάτηση των προϊόντων. Γεγονός που βοηθάει στο να διατηρείται η φρεσκάδα των παραγόμενων προϊόντων, καθώς ο χρόνος από τη συγκομιδή στη συσκευασία είναι ο συντομότερος δυνατός.

Την ποιότητα και την ασφάλεια των προϊόντων καθώς και την πολυετή αξιοπιστία της εταιρείας εγγυώνται η τεχνογνωσία, η νέα τεχνολογία που την υποστηρίζει, οι διαδικασίες που τηρούνται, καθώς και το ειδικευμένο και έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό.

Η διαφύλαξη του αγρο-περιβαλλοντικού οικοσυστήματος αποτελεί δέσμευση της εταιρείας γιατί συμβάλει στην ενεργή βιωσιμότητα/αειφορία αλλά και στη διατήρηση της ισορροπίας του περιβάλλοντος.

Η «ήπια καλλιέργεια» συνιστά μια ομπρέλα διαδικασιών και συστημάτων ελέγχου που επιτυγχάνεται σε όλα τα στάδια με τη συνεχή παρακολούθηση πεδίου από εξειδικευμένο προσωπικό και υποστηρίζεται μέσω της προηγμένης τεχνολογίας.

«Τα κάναμε σαλάτα»

Μια καλή επιλογή είναι να προσθέσετε στη σαλάτα σας όσπρια τα οποία αποτελούν πλούσια πηγή υδατανθράκων, φυτικών ινών, πρωτεϊνών, βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων.

Τα φασόλια, για παράδειγμα, είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και σίδηρο. Όταν συνδυαστούν με λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C, όπως το σπανάκι, τότε βοηθούμε το σώμα μας να απορροφήσει όλα τα θρεπτικά συστατικά.

«Παντρέψτε» τα φύλλα σπανακιού απ’ τα περιβόλια του Βεζύρογλου με μαυρομάτικα φασόλια, κρεμμύδι, καρύδια και λίγο τριμμένο ανθότυρο για μια έξτρα δυναμωτική και νόστιμη σαλάτα.

Για να κάνετε τη σαλάτα σας πιο χορταστική βάλτε στο παιχνίδι το αβοκάντο. Χάρη στα καλά λιπαρά που περιέχει, συμβάλλει στην καλύτερη απορρόφηση των λιποδιαλυτών καροτενοειδών.

Υπενθύμιση: Μισό αβοκάντο ισοδυναμεί με μιάμιση κουταλιά ελαιόλαδο, όσον αφορά στις θερμίδες.

Αντί για έτοιμα επεξεργασμένα ντρέσινγκ που σας γεμίζουν θερμίδες και υποβαθμίζουν την ποιότητα της σαλάτας σας, προτιμήστε να τη νοστιμίσετε με ξύδι, όπως το μηλόξυδο ή το βαλσάμικο, με χυμό λεμονιού, λάιμ ή πορτοκαλιού και με αρωματικά όπως ο δυόσμος, ο βασιλικός, ο άνηθος, η ρίγανη και το θυμάρι.

Για να αποτελεί η σαλάτα κυρίως γεύμα θα πρέπει να περιλαμβάνει:

  • Φύλλα (μαρούλι, σπανάκι, kale): 2 φλιτζάνια.
  • Λαχανικά (πιπεριές, ντομάτες, αγγούρια, γλυκοπατάτες, αρακάς, κρεμμύδια): 1 έως 2 φλιτζάνια.
  • Φρούτα (φράουλες, ροδάκινα, μήλα, σταφίδες, αποξηραμένα μούρα): 1/2 φλιτζάνι για τα φρέσκα και 1/4 φλιτζανιού για τα αποξηραμένα.
  • Άμυλο (καφέ ρύζι, άγριο ρύζι, farro, κινόα, κουσκους, καλαμπόκι): 1/2 φλιτζάνι μαγειρεμένα
  • Τυριά με χαμηλά λιπαρά (μοτσαρέλα, τυρί κότατζ, φέτα): 1/3 φλιτζανιού για τα σκληρά τυριά και 1/4 φλιτζανιού για τα ημίσκληρα, τα μαλακά ή τα θρυμματισμένα.
  • Άπαχη πρωτεΐνη (κοτόπουλο σχάρας, τόφου, αυγά, σολομός, τόνος, φακές, ρεβίθια, edamame): περίπου 100 γραμμάρια.
  • Ξηροί καρποί/σπόροι (ηλιόσποροι, αμύγδαλα, κάσιους, φιστίκια): 1/4 φλιτζανιού.
  • Ντρέσινγκ (βινεγκρέτ, χούμους, τζατζίκι): 2 κουταλιές της σούπας έως 1/4 φλιτζανιού.

Υπάρχουν άπειροι συνδυασμοί που μπορείτε να κάνετε, σύμφωνα με γούστα σας. Μην ξεχνάτε ότι η αξία μιας σαλάτας εξαρτάται κυρίως από την ποιότητα των υλικών, γι’ αυτό προμηθευτείτε φρέσκα baby φύλλα απ’ τα περιβόλια του Βεζύρογλου – εδώ θα βρείτε επιλογές για όλα τα γούστα!