Ακόμα και αν κρατούσατε κάποιες επιφυλάξεις για το τι συμβαίνει στο περιβάλλον, πλέον τα γεγονότα καθημερινά αποδεικνύουν πως ο πλανήτης Γη βρίσκεται σε οριακό σημείο – τέτοιο, που απειλείται η ύπαρξή του, και μάλιστα άμεσα.
Στην επίσημη ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα αναφέρεται χαρακτηριστικά πως χωρίς την ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, οι προβλέψεις για την κατάσταση που θα βιώσουν τα παιδιά μας είναι δραματικές: 400.000 πρόωροι θάνατοι εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, 90.000 θάνατοι ετησίως λόγω καύσωνα, 40% λιγότερο διαθέσιμο νερό στις νότιες περιοχές της Ευρώπης ενώ 2,2 εκατομμύρια κάτοικοι παράκτιων περιοχών θα ζουν υπό τη συνεχή απειλή πλημμυρών κάθε χρόνο.
Την ίδια στιγμή, η κατάσταση στους ωκεανούς λόγω της ρύπανσης από τα πλαστικά έχει φτάσει στο απροχώρητο: κάθε χρόνο παράγουμε πάνω από 380 εκατομμύρια τόνους πλαστικού από τα οποία τα 10 υπολογίζεται πως καταλήγουν στη θάλασσα.
Το Ellen MacArthur Foundation κρούει τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας χαρακτηριστικά πως μέχρι το 2050 θα υπάρχει στους ωκεανούς περισσότερο πλαστικό παρά ψάρια.
Δυστυχώς, ανάμεσα σε αυτά τα σοκαριστικά στοιχεία υπάρχουν στατιστικά που δείχνουν ότι και η βιομηχανία της ομορφιάς φέρει μερίδιο ευθύνης για αυτή την κατάσταση: σύμφωνα με το Euromonitor International, το 2018, μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, σχεδόν 7,9 δισεκατομμύρια μονάδες πλαστικού παρήχθησαν για προϊόντα ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο την ίδια χρονιά πουλήθηκαν 152,1 δισεκατομμύρια μονάδες, με ένα μεγάλο ποσοστό των οποίων να μη φτάνει ποτέ στην ανακύκλωση – και αυτά είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.
Τα δεδομένα μπορεί να είναι αποκαρδιωτικά, όμως αφήνουν ένα περιθώριο ελπίδας ότι, με σκληρή δουλειά, θα καταφέρουμε να διορθώσουμε τις επιπτώσεις της αλόγιστης χρήσης των πόρων του πλανήτη και της αδιαφορίας μας για το αύριο.
Σε αυτό, όπως εξηγούν οι ειδικοί, σημαντικό ρόλο παίζει και η ατομική ευθύνη, η απόφασή μας να αποχωριστούμε συνήθειες χρόνων που αποδεδειγμένα «σκοτώνουν» τον πλανήτη και να υιοθετήσουμε άλλες που θα συμβάλλουν σε μια πιο βιώσιμη καθημερινότητα.
Τι θα μπορούσατε να κάνετε για να γίνει πιο sustainable η beauty ρουτίνα σας;
Κατ’ αρχάς να χρησιμοποιήσετε όλα τα προϊόντα ομορφιάς που έχετε αυτήν τη στιγμή στο σπίτι σας.
Οι experts τονίζουν πως σε αυτά τα πρώτα σας βήματα προς έναν πιο ηθικό απέναντι στο περιβάλλον τρόπο ζωής δεν χρειάζεται να πετάξετε τα προϊόντα που δεν είναι eco-friendly για να τα αντικαταστήσετε με τα «σωστά».
Περισσότερη σημασία έχει να τα χρησιμοποιήσετε μέχρι τέλους πριν προμηθευτείτε τα επόμενα.
Όσα από αυτά ξέρετε πως δεν θα τα φορέσετε ποτέ, μπορείτε πολύ απλά να τα χαρίσετε σε ανθρώπους που θα τα αξιοποιήσουν.
Όταν έρθει η ώρα να αγοράσετε προϊόντα ομορφιάς, αφιερώστε λίγο χρόνο για να «σκανάρετε» το προφίλ τους ώστε να είστε βέβαιοι πως έχουν περάσει –ή κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες για να περάσουν– στην όχθη της βιωσιμότητας, ελαχιστοποιώντας το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.
Προτιμήστε προϊόντα με ανακυκλωμένες ή/και ανακυκλώσιμες συσκευασίες αλλά και εκείνα που είναι επαναγεμίσιμα (refillable), μια προσέγγιση που υιοθετούν γοργά το ένα beauty brand μετά το άλλο.
Βεβαιωθείτε πως οι συνθέσεις είναι βιοδιασπώμενες, με συστατικά μη τοξικά τόσο για τους ανθρώπους όσο και για το περιβάλλον, αλλά και eco-ethical.
Προτιμήστε τα επαναχρησιμοποιούμενα pads από καλής ποιότητας βαμβάκι για να αφαιρέσετε το μακιγιάζ σας – μετά τη διαδικασία, απλά τα πλένετε, τα αφήνετε να στεγνώσουν καλά και είναι έτοιμα για το επόμενο ντεμακιγιάζ.
Μην ξεχνάτε τη βρύση ανοιχτή με το νερό να τρέχει ανελέξεγκτα όταν πλένετε το πρόσωπo ή τα δόντια σας ή όταν κάνετε ντους: σύμφωνα με το United States Environmental Protection Agency, αν συνηθίσετε να την κλείνετε κάθε φορά που πλένετε τα δόντια σας, αποφεύγετε τη σπατάλη 30 κιλών νερού την ημέρα (!), ενώ αντίστοιχα στο ξύρισμα γλιτώνετε σχεδόν 30 κιλά νερού τη φορά!
Τέλος, επιβραβεύστε με τις αγορές σας εταιρείες που κάνουν αποφασιστικά βήματα για να αλλάξουν τις μεθόδους παραγωγής των προϊόντων τους, διασφαλίζοντας ότι οι δραστηριότητές τους στοχεύουν στο να μην επιβαρύνουν περαιτέρω το περιβάλλον αλλά και εκείνες που υποστηρίζουν ενεργά πρωτοβουλίες για έναν πράσινο πλανήτη.