Εάν διανύετε την εμμηνόπαυση και αισθάνεστε ότι η άσκηση ορισμένες φορές επιδεινώνει τα συμπτώματά σας, τότε μπορεί και να έχετε δίκιο.

Όπως αποκαλύπτει νέα επιστημονική μελέτη, οι απότομες αυξήσεις της φυσικής δραστηριότητας κατά την διάρκεια της ημέρας μπορεί να εντείνουν τις εξάψεις, ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Στα πλαίσια της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 188 γυναίκες μέσης ηλικίας, που φορούσαν διαφορετικά μόνιτορ για την καταμέτρηση των εξάψεων, της σωματικής δραστηριότητας, του ύπνου, της θερμοκρασίας και της υγρασίας σε μια περίοδο 24 ωρών.

Ξεχωριστά, οι συμμετέχουσες ανέφεραν επίσης πόσες εξάψεις βίωσαν.

Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος των εξάψεων;

Οι ξαφνικές αυξήσεις στη φυσική δραστηριότητα φάνηκαν να συνδέονται με 31% υψηλότερες πιθανότητες εμφάνισης εξάψεων (που μετρήθηκαν μέσω των μόνιτορ) κατά την διάρκεια της ημέρας και 17% μεγαλύτερο κίνδυνο εξάψεων τη νύχτα, σύμφωνα με ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Menopause.

Αυτές οι απότομες αλλαγές στα επίπεδα δραστηριότητας θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μια απότομη αύξηση, όπως το σπριντ κατά την διάρκεια του τζόκινγκ.

Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν ότι παρά τα ευρήματα, η άσκηση παραμένει ωφέλιμη για πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του στρες, της βελτιωμένης διάθεσης και του μειωμένου κινδύνου καρδιακών παθήσεων και καρκίνου.

“Η άσκηση πρόκειται για ένα σημαντικό μέρος του υγιεινού τρόπου ζωής για όλες τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών μέσης ηλικίας και εκείνων που αντιμετωπίζουν εξάψεις» αναφέρει χαρακτηριστικά η Δρ. Stephanie Faubion, η διευθύντρια του Mayo Clinic Centre for Women’s Health.

Τι πρέπει να προσέξετε στην άσκηση για να τις αποφύγετε

Εάν αισθάνεστε ότι οι εξάψεις σας εντείνονται μετά την άσκηση, τότε θα πρέπει να τροποποιήσετε την ρουτίνα σας ώστε να καταφέρετε να γυμνάζεστε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη άνεση.

Για παράδειγμα, μπορείτε να δοκιμάσετε να γυμνάζεστε νωρίτερα μέσα στην ημέρα, όταν ακόμα η θερμοκρασία είναι πιο χαμηλή.

Η γυμναστική σε εσωτερικούς χώρους με ανοιχτό τον κλιματισμό μπορεί επίσης να βοηθήσει, και εξίσου βοηθητικό μπορεί να είναι να φορέσετε πιο ελαφριά ρούχα που θα απομακρύνουν τον ιδρώτα και την υγρασία όσο γυμνάζεστε.

Αυτό που θα πρέπει να αποφύγετε, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι να πιέζετε τον εαυτό σας σκληρά ειδικά εάν αισθάνεστε ότι οι εξάψεις χειροτερεύουν μετά την γυμναστική. «Μην αυξάνετε απότομα την ένταση ή τη διάρκεια των προπονήσεων», λένε χαρακτηριστικά.

«Και να θυμάστε, η εφίδρωση αποτελεί μια φυσική διαδικασία που χρησιμοποιεί το σώμα σας για να ελαττώσει την θερμοκρασία του» επισημαίνουν.

Μια εξίσου καλή επιλογή είναι να δοκιμάσετε είδη γυμναστικής που δεν προκαλούν εφίδρωση, όπως το κολύμπι ή λιγότερο έντονες δραστηριότητες όπως η γιόγκα και το stretching.