Γνωρίζουμε ήδη ότι ο ποιοτικός ύπνος είναι κομβικής σημασίας για όλες τις πτυχές της υγείας. Όταν διαταράσσεται, για παράδειγμα, εξαιτίας νυχτερινών βαρδιών, ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη ή καρδιακής προσβολής αυξάνεται ενώ τόσο οι πολλές όσο και οι λιγοστές ώρες ύπνου έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης.

Τώρα, νέα έρευνα, δημοσιευμένη στο JAMA Network Open, αποκαλύπτει ότι το σταθερό πρόγραμμα ύπνου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ο καλός ύπνος συνδέεται γενικά με καλύτερη υγεία.

Ωστόσο, αυτό που κέντρισε το ενδιαφέρον των ερευνητών ήταν ότι η συσχέτιση μεταξύ σταθερά καλού ύπνου και μειωμένου κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου φάνηκε να παραμένει ισχυρή ανεξάρτητα από τον γενετικό κίνδυνο ενός ατόμου για την εμφάνιση της νόσου.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι τα άτομα με υψηλότερη γενετική προδιάθεση μπορεί να επωφεληθούν από τα σταθερά ευνοϊκά πρότυπα ύπνου», αναφέρουν οι ερευνητές.

Ποιοτικός ύπνος VS γενετικής προδιάθεσης

Η εν λόγω μελέτη βασίζεται σε έρευνα που δημοσιεύθηκε πέρυσι στο European Heart Journal, η οποία διαπίστωσε ότι τα άτομα που διατήρησαν υγιή πρότυπα ύπνου για μια περίοδο δύο έως πέντε ετών μείωσαν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Για να διερευνήσουν περαιτέρω το ζήτημα, οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα για τις συνήθειες ύπνου περισσότερων από 15.300 συνταξιούχων στην Κίνα. Η μέση ηλικία ήταν περίπου τα 66 έτη και το 58% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες.

Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε διαγνωστεί με καρκίνο ή καρδιαγγειακή νόσο όταν ξεκίνησε η μελέτη. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια και υποβλήθηκαν σε ιατρική εξέταση στην αρχή της μελέτης και στη συνέχεια ξανά πέντε χρόνια αργότερα.

Το ερωτηματολόγιο ζητούσε από τους συμμετέχοντες να αναφέρουν τις συνήθειες ύπνου τους, συμπεριλαμβανομένης της ώρας, της διάρκειας και της ποιότητας ύπνου αλλά και εάν συνήθιζαν να κοιμούνται το μεσημέρι. Από εκεί, η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα για να καθορίσει εάν οι συνήθειες ύπνου ενός ατόμου ήταν σταθερά ευνοϊκές ή δυσμενείς.

Πότε είναι ευνοϊκές οι συνήθειες ύπνου;

Ο «ευνοϊκός ύπνος» σήμαινε ότι οι άνθρωποι ακολουθούσαν τέσσερις συνήθειες:

  • Συνήθιζαν να κοιμούνται 7 έως 8 ώρες κάθε βράδυ.
  • Συνήθιζαν να πηγαίνουν για ύπνο μεταξύ δέκα και δώδεκα το βράδυ.
  • Ανέφεραν ότι η ποιότητα του ύπνου τους ήταν τουλάχιστον καλή.
  • Δεν συνήθιζαν να κοιμούνται για παραπάνω από μία ώρα το μεσημέρι.

Εκτός από τα παραπάνω ερωτηματολόγια, οι ερευνητές αξιολόγησαν τον γενετικό κίνδυνο των συμμετεχόντων να εμφανίσουν εγκεφαλικό επεισόδιο και στεφανιαία νόσο.

Στο τέλος οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που ανέφεραν σταθερά ευνοϊκές συνήθειες ύπνου φάνηκαν να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο, καρδιαγγειακή νόσο και εγκεφαλικό. Αυτό ίσχυε ανεξάρτητα από τον γενετικό κίνδυνο ενός ατόμου για αυτές τις ασθένειες.

Όσοι ανέφεραν ευνοϊκές συνήθειες ύπνου και στα δύο σημεία της μελέτης φάνηκαν να έχουν 16% χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και 34% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Οι συμμετέχοντες που συνήθιζαν να κοιμούνται καλά και είχαν χαμηλό γενετικό κίνδυνο, φάνηκαν να έχουν 35% χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και 52% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού, σε σύγκριση με άτομα στο άλλο άκρο του φάσματος.

«Δεν αποτελεί έκπληξη, αλλά είναι καλά υποστηρικτικά δεδομένα που υποδηλώνουν την σύνδεση μεταξύ του ύπνου και της καρδιαγγειακής νόσου» καταλήγουν οι ερευνητές.