Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Sports and Active Living, ένα πεντάλεπτο διάλειμμα για αεροβική άσκηση ανάμεσα σε μεγάλες διαλέξεις, παραδόσεις μαθημάτων ή παρατεταμένες περιόδους πνευματικής εργασίας, θα μπορούσε να καταπολεμήσει την πλήξη και να ενισχύσει τη συγκέντρωση και τα κίνητρα.

«Κανείς δεν μπορεί να μείνει προσηλωμένος σε μια εργασία για 80 λεπτά συνεχόμενα χωρίς το μυαλό του να περιπλανιέται και η προσοχή του να αυξάνεται και να μειώνεται. Αν δώσετε στους φοιτητές την ευκαιρία να κάνουν ένα διάλειμμα και να κινήσουν το σώμα τους για λίγα μόνο λεπτά, θα δείτε ότι θα τους βοηθήσει να συγκεντρωθούν και να γίνουν ενδεχομένως και πιο παραγωγικοί», αναφέρει ο Δρ Σκοτ Χέιζ, καθηγητής ψυχολογίας και συγγραφές της μελέτης.

Αν και υπήρχε κάποια αμηχανία στην αρχή, λόγω και της πρωτότυπης φύσης του εγχειρήματος, τελικά οι φοιτητές μπόρεσαν να χαλαρώσουν και να το διασκεδάσουν. Αυτό φάνηκε και από τις αξιολογήσεις του μαθήματος στο τέλος του εξαμήνου, αφού οι περισσότεροι έγραψαν θετικά σχόλια για την εμπειρία και το πόσο τους βοήθησε να μάθουν η αερόβια προσέγγιση.

Ο καθηγητής προτρέπει και άλλους καθηγητές να εντάξουν την αερόβια στο πρόγραμμα διδασκαλίας, ενώ ορισμένοι συνάδελφοί του φαίνεται ότι έχουν ήδη αρχίσει να πειραματίζονται με την άσκηση στην τάξη.

Τρέξιμο, το φυσικό «αγχολυτικό»

Το τρέξιμο καταπολεμά το άγχος και να ενισχύσει την ικανότητα του σώματος να αντιμετωπίζει την ένταση και αποτελεί μια διέξοδο για εκτόνωση. Η άσκηση αυξάνει, επίσης, τις συγκεντρώσεις νορεπινεφρίνης, που δρα ως ορμόνη και νευροδιαβιβαστής και βελτιώνει την απόκριση του εγκεφάλου στο άγχος.

Μάλιστα, επιστήμονες από το Άμστερνταμ λένε ότι το τρέξιμο είναι τόσο αποτελεσματικό στην διαχείριση των συμπτωμάτων του άγχους όσο τα φάρμακα.

Οι συμμετέχοντες της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Journal of Affective Disorders χωρίστηκαν σε δυο ομάδες – η μια ακολούθησε ένα πρόγραμμα θεραπείας με τρέξιμο και η άλλη με φαρμακευτική αγωγή. Μετά από 16 εβδομάδες, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι και οι δύο ομάδες παρουσίασαν παρόμοιες βελτιώσεις στα συμπτώματά τους.

«Έξυπνη» προπόνηση

Η ομορφιά του τρεξίματος είναι πως είναι η πιο απλή άσκηση που υπάρχει, καθώς δεν χρειάζεται ιδιαίτερο εξοπλισμό. Μπορείτε να… «γράψετε χιλιόμετρα στο κοντέρ» χωρίς να ανεβείτε στο διάδρομο ή να κουνηθείτε από τη θέση σας με το επιτόπιο τρέξιμο. Για να αυξήσετε τις καύσεις και τη δυσκολία της άσκησης βήμα-βήμα, σηκώστε τα γόνατά σας όσο πιο ψηλά γίνεται ή όσο σας επιτρέπει η φυσική σας κατάσταση.

Pro tip: Σε αυτού του είδους την προπόνηση – ελλείψη αποστάσεων και σημείων αναφοράς -βοηθάει να έχετε ένα χρονόμετρο για να υπολογίζετε τους χρόνους σας ή ένα fitness tracker για να μετράτε τα βήματα και τον καρδιακό σας ρυθμό.